szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A China Media Grouphoz tartozik a Kínai Központi Televízió, a Kínai Nemzeti Rádió és a Kínai Nemzetközi Rádió nemzeti holdingjaként. Palkovics László korábban azt mondta, semmiféle ideológiai oktatás nem lesz az egyetemen.

A Fudan-botrány
Nagy port kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Az egyetem - amely okiratában deklarálta a kínai kommunista párt szolgálatát - a tervezett Diákváros területén kapna helyet, de nem csak ez okozott felháborodást, hanem a beruházás több mint 500 milliárd forintos költsége is. A Fudan-ügy fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Teljes stratégiai és együttműködési partneri kapcsolatokról szóló megállapodást írt alá a kínai Fudan Egyetem és a China Media Group – közölte Facebook oldalán a Kínai Nemzetközi Rádió.

Azt írták, hogy ebből az alkalomból május 10-én ünnepi eseményt is tartottak, amelyen Shen Haixiong, a Kínai Kommunista Párt Propagandaosztályának vezetőhelyettese, egyben a CMG vezetője, Jiao Yang a Fudan Egyetem KKP bizottságának titkára is megjelent és beszédet is tartottak. Hozzátették, hogy az eseményen hivatalosan megalakult a CMG–Fudan Nemzetközi Sugárzások Kutatóközpont is.

A napi.hu azt írta, hogy a China Media Group, más néven Kína Hangja a Kínai Népköztársaságban a rádiós és televíziós műsorszórás révén az uralkodó állami médiacég. 2018. március 21-én alapították a Kínai Központi Televízió, a Kínai Nemzeti Rádió és a Kínai Nemzetközi Rádió nemzeti holdingjaként.

Teljes stratégiai és együttműködési partneri kapcsolatot alakított a kínai Fudan Egyetem és a CMG Teljes stratégiai és...

Közzétette: Kínai Nemzetközi Rádió – 2021. május 10., hétfő

Korábban Palkovics László azt mondta, hogy nem lesz semmiféle ideológiai oktatás az egyetemen, annak ellenére, hogy a Fudan Egyetem módosított alapító okiratába is beleírták, hogy az egyetem a kommunista pártot szolgálja, és Hszi-Csing Pin kínai elnök is azt mondta, hogy a Kommunista Párthoz hű diákokat kell nevelni az intézményben. Szijjártó Péter külügyminiszter is azt közölte, hogy "nem kell félni tőle", ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten.

A parlament Nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai szerint az intézmény nemzetbiztonsági szempontból ellenőrizhetetlen kapcsolati hálókat alakít ki, ami komoly hírszerzési tevékenységre utal, ezért beidézték a testület elé Palkovics Lászlót.

A Nemzetbiztonsági bizottság május 4-i ülésén meghallgatták volna, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal mit tud mondani a Fudan Egyetem ügyében, de a bizottság kormánypárti tagjai – köztük Halász János fideszes alelnök – hivatali elfoglaltságaikra hivatkozva nem jelentek meg, így az ülés határozatképtelenné vált.

A kormány tavaly döntött arról, hogy a sanghaji központú intézmény 2024-ben Budapesten nyitná meg első önálló európai campusát, de ez csak nemrég, a Direkt36 cikke nyomán látott napvilágot. Az oknyomozó portál arról számolt be, hogy a létesítmények megépítésére Magyarország óriási kínai hitelt tervez felvenni – az ázsiai ország 450 milliárd forintot kölcsönözne, az állam pedig további 100 milliárd forintot biztosítana –, a kivitelezésre pedig a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat tett ajánlatot.

Az is kiderült, hogy a Fudan Hungary Egyetemet a kormány a Diákváros területére tervezi. Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely népszavazást helyezett kilátásba a Fudan miatt. Palkovics László innovációs miniszter, aki a Diákváros–Fudan projektért felelős miniszteri biztos is, hetekkel ezelőtt az atv.hu-nak azt nyilatkozta, tárgyalni akar Karácsonnyal és Baranyival. A ferencvárosi polgármester azt mondta, hogy elmegy, de "nem sok jóra számít", a főpolgármester pedig azt közölte, szerinte nem őt kell tájékoztatni a kínai egyetem Magyarországra telepítésének körülményeiről, hanem "minden magyar polgárt, különös tekintettel a budapestiekre".

Palkovics azt viszont nem hagyná, hogy népszavazást írjanak ki a kérdésről, a miniszter szintén az ATV-nek mondta el a múlt héten, hogy kezdeményezni fogja, a kormány kiemelt fejlesztési beruházássá minősítse a Fudan Egyetem budapesti campusának építését. Ebben az esetben nem lehetne kiírni a referendumot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!