szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tankönyvesek szerint az új típusú, kétes minőségű állami tankönyvek rendelésére utasították a tankönyvfelelősöket.

Több tankerület is átírta egyes iskolák tankönyvrendelését - írja a Népszava. Az iskoláknak május végéig kellett leadniuk ezeket a tankönyvellátónak, de a tankerületek is ellenőrizték a listát, és aTankönyvesek Országos Szakmai Egyesületét (TANOSZ) idéző lap szerint volt olyan, hogy a tankerület az iskolaigazgatót megkerülve utasította az iskolai tankönyvfelelősöket, hogy egyes kötetek helyett más - új típusú, de kétes minőségű, az új NAT-hoz igazított állami - tankönyveket rendeljenek inkább.

A lap megkérdezte a Klebelsberg Központot (KK), ahol közölték, hogy a tankerületek valóban ellenőrzik a rendeléseket, hogy azok a jogszabályoknak megfelelnek-e, de a pedagógiai-szakmai szempontokba nem szólnak bele.

Romankovics András, a TANOSZ alelnöke szerint azonban pont ezeket a szempontokat írják felül a tankerületek. Emlékeztetett, hogy a tankönyvek, taneszközök szabad megválasztása a pedagógusok köznevelési törvényben rögzített joga.

A tankönyvszakértő szerint az új NAT-hoz igazított tankönyvek nem túl népszerűek: az 5. és a 9. évfolyamon például több tantárgynál ezeknek a könyveknek a megrendelése alig érte el az 50 százalékot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BI Élet+Stílus

Saját tankönyveit bírálta el az állami kiadó, és kiválónak találta

Az új Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez új tankönyveket is ki kellett adni, amit aztán minden iskolának használni is kell. Ehhez rohamtempójú tankönyvbírálatokra volt szükség, de az Oktatási Hivatal ezt is megoldotta. Az időnként komikusnak is nevezhető tankönyvi esetekről hivatalos dokumentumok kerültek elő.