szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az alapvető jogok biztosának hivatala ugyanakkor több ajánlást is megfogalmazott az ellenőrzés után.

Szél Bernadett független képviselő még tavaly augusztusban jelezte, hogy az ombudsmanhoz fordul, miután a kalocsai gyermekotthon lakói súlyos bántalmazásokról számoltak be a 24.hu-nak, elmondásuk szerint rendszeresek a durva lelki és fizikai bántalmazások, verések, megalázások vagy kínzások az intézményben.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) február 8-án közölte, hogy a sajtóban megjelent információk és országgyűlési képviselői jelzések alapján Kozma Ákos ombudsman hivatalból eljárást indított a gyermekotthon működésével kapcsolatban. Az eljárás részeként február 4-én előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzést tartottak a gyermekotthonban, konzultáltak az intézmény vezetőivel, valamint több szakdolgozót és gyermeket meghallgattak.

Az ellenőrzés után az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy gondozott gyermekeket érintő, szakdolgozó által elkövetett bántalmazás nem történt.

Szintén megállapították, hogy a szakmai létszám, a szakképzett dolgozók aránya és a fluktuáció a korábbi ombudsmani vizsgálathoz képest javult, az intézmény tárgyi feltételeiben, a tagiskola működésében és további kérdésekben azonban súlyos, konkrét és rendszerszintű problémák tapasztalhatók.

Például több betöltetlen pedagógus álláshely volt az intézményben, a gyermekotthonba került tanulók korábbi tanulmányaival kapcsolatban semmilyen információ nem állt rendelkezésére, az ott nevelkedő gyerekek életkoruk szerinti iskoláztatása többéves elmaradásban van, és több csoportban a speciális és különleges ellátást egyidejűleg igénylő gyermekek száma meghaladta a jogszabályban meghatározott létszámot. Az ellenőrzés feltárta továbbá, hogy a jogszabályban meghatározott, a gyermekek étkeztetésére fordítható összeg nem elég a fejlődő szervezetnek szükséges mennyiségű egészséges táplálék biztosításához. Szintén probléma, hogy a gyermekek többsége dohányosként kerül be az intézménybe, valamint jelentős az agresszió jelenléte is.

Kozma Ákos a módszertani útmutató kiadására és az étkeztetésre szánt összeg felülvizsgálatára kérte fel az emberi erőforrások miniszterét, és kezdeményezte továbbá egy olyan komplex szakmai támogató program létrehozását, amely segítene az intézményeknek az ott nevelkedő gyermekek dohányzásról való hatékonyabb leszoktatásában.

Az alapvető jogok biztosa a gyermekotthon fenntartóját arra szólította fel, hogy számoljon be a gyermekotthon karbantartási munkáinak elvégzésére, tárgyi feltételeinek javítására készített intézkedési terv ütemezéséről, a gyermekotthon tagiskolájának vezetőjét arra kérte, hogy tekintse át a működési gyakorlatot és az azt meghatározó dokumentumokat, valamint tegye meg a szükséges intézkedéseket, az illetékes megyei főügyészt pedig arra kérte fel, hogy kísérje figyelemmel a gyermekek bántalmazásával szembeni zéró tolerancia elvének érvényesülését .

A kalocsai gyermekotthonban tapasztalható állapotok már évek óta borzolják a kedélyeket. 2008-ban a rendőrség őrizetbe vett egy tizenhat éves kalocsai fiút, aki a gyanú szerint társaival a folyosón bántalmazott egy tanárt, aki nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, 2013-ban pedig bíróság elé állították az otthon négy lakóját, mert megtámadták az intézmény nevelőtanárát.

Az intézményben tapasztalható állapotokról egyébként a Magyar Narancs is közölt egy tényfeltáró cikket 2014-ben, amelyben többek között benyugtatózott diákokról, megfélemlítésről és verekedésekről számoltak be.

Később bejelentést tettek az alapvető jogok biztosának, amely szerint a kalocsai speciális gyermekotthonban a nevelők, a gyermekfelügyelők rendszeresen bántalmazzák a gondozott gyerekeket, felpofozzák, kulcscsomóval és ököllel ütlegelik, rugdossák őket. A bejelentés után szintén ombudsmani vizsgálat indult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Ombudsman: Kulcscsomóval verik a gyerekeket a kalocsai speciális otthonban

Cigivel jutalmazzák, büntetésképpen pedig kulcscsomóval és kézzel verik a speciális nevelési igényű gyerekeket egy kalocsai otthonban. Székely László az intézményben vizsgálódott, majd számos ajánlást tett a fenntartónak, amelyet szintén teljes körű vizsgálatra kért fel. Kiderült, a gyerekek fel sem ismerik, ha bántalmazás éri őket, azt a fegyelmezés normális eszközének tekintik. Így volt ezzel az a bentlakó is, aki egy szökés után öt-hat pofont kapott.