szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legjobb lenne visszavonni - írja Csach Gábor balassagyarmati városvezető a törvénytervezetről, ami révén értékük 30 százalékán vehetnék meg a bérlők az önkormányzati lakásokat.

Több levelet is írt arról, hogy vonják vissza vagy jelenetősen módosítsák az önkormányzati bérlakások kedvezményes eladását lehetővé tevő törvénytervezetről - írta Facebook-bejegyzésében Csach Gábor balassagyarmati polgármester. Nem ő az elős korábban több más fideszes városvezető is hasonló kritikákat fogalmazott meg:

Fideszes városvezetők is kritizálják a bérlakásokról szóló törvényjavaslatot

Cser-Palkovics András, székesfehérvári polgármester szerint a javaslat jelenlegi formájában nem jó, mert társadalmi problémákat eredményezne, és komoly vagyonvesztést okozna.

A javaslat lényege, hogy a lakás értékének 30 százalékáért megvásárolhatók lehetnek a jövőben az önkormányzati bérlakások. Az indoklásban az azt előterjesztő Böröcz László fideszes képviselő azt írta, az a cél, hogy a magyar állampolgárok, családok minél szélesebb körben szerezhessenek lakástulajdont.

A balassagyarmait városvezető szerint viszont a javaslat

súlyos vagyonvesztést jelentene, ami esetünkben egymilliárd forintra is rúghat.

A polgármester elismeri, hogy a magyarok számára különösen fontos a lakástulajdon, de

az önkormányzatok számára a települések megtartó ereje és a szociális feszültségek enyhítése érdekében nagyon fontosak a fecske-, szociális és szakember-ellátást szolgáló lakások. Ezek ideális számán lehet vitatkozni, de a nulla mindenféleképp rossz álláspont.

Csach Gábor szerint akkor lenne értelme egy ilyen javaslatnak, ha szigorú feltételeket szabnának a lakások megszerzésére és későbbi elidegenítésére,

de jelenleg a jogszabály tervezet oly sok helyen reparálandó, hogy legjobb lenne visszavonni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!