szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Cser-Palkovics András, székesfehérvári polgármester szerint a javaslat jelenlegi formájában nem jó, mert társadalmi problémákat eredményezne, és komoly vagyonvesztést okozna.

“A lakástörvény parlamentnek benyújtott módosítása jelenlegi formájában nem jó” – írta a Facebookon Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András. A városvezető ezzel azt a törvényjavaslatot kritizálja, amelyet a szintén fideszes Böröcz László parlamenti képviselő nyújtott be korábban.

A javaslat lényege, hogy a lakás értékének 30 százalékáért megvásárolhatók lehetnek a jövőben az önkormányzati bérlakások. Az indoklásban Böröcz azt írta, a javaslatának az a célja, hogy a magyar állampolgárok, családok minél szélesebb körben szerezhessenek lakástulajdont.

Ezt a javaslatot ellenzi most tehát Cser-Palkovics András, aki szerint “a jogbiztonságunk alapja, hogy kizárólag a tulajdonosnak – a vonatkozó esetben az önkormányzatnak – van joga saját vagyona tekintetében döntéseket hozni. Ezt kizárólag közérdekből, értékarányos megváltás ellenében lehet korlátozni (pl. kisajátítás).”

Nem helyes tehát, hogy az Országgyűlés a törvény erejénél fogva, a tulajdonosok felett dönt az önkormányzati vagyon kimondottan nem értékarányos elidegenítéséről”

– írta Székesfehérvár fideszes polgármestere.

Cser-Palkovics úgy folytatja, hogy az önkormányzati lakáspolitika fontos része az adott település működtetésének, a lakások pedig a település vagyonának. A benyújtott törvényjavaslat határozatlan időre bérbeadott lakásokra vonatkozó része megfontolandó, valóban több évtizedes problémák megoldására lehet alkalmas eszköz, ezt a megoldást Székesfehérvár önkormányzata támogatni tudja – írta.

A határozott időre kötött lakásbérleti szerződések tekintetében azonban a benyújtott – minden feltételt és korlátot nélkülöző, egyoldalú értékesítést tartalmazó – tervezet, jelenlegi formájában nem elfogadható. Komoly társadalmi problémákat eredményezne, megszüntetné az önkormányzati lakáspolitikát, ráadásul komoly vagyonvesztést okozna”

– vélekedett Cser-Palkovics András, aki azt ígérte, hogy a következő napokban szakpolitikai javaslatokat fogalmaznak meg a kezdeményező képviselő felé. “Olyan megoldásokon kell dolgoznunk, melyek együttesen szolgálják a város és a bérlők hosszú távú érdekeit is. Bízunk abban, hogy ezek a jogszabály véglegesítése során meghallgatásra kerülnek” – írta.

Korábban egy másik fideszes, a XVI. kerület vezetője, Kovács Péter is kritizálta a javaslatot, az ügyben ráadásul egy nyílt levelet is írt a benyújtó Böröcz Lászlónak, melyben arra kérte őt, hogy vonja vissza azt. Kovács Péter azt is írta, hogy Böröcz javaslata “marhaság”, és “mérhetetlenül igazságtalan”.

Azt már a Telex vette észre, hogy Kovács kritikájához a Facebookon kommentben csatlakozott a XXII. kerület fideszes alpolgármestere. Németh Zoltán azt írta, „Öröm látni, hogy az ember nincs egyedül a véleményével!” Erre a hozzászólásra pedig Talabér Márta, Várpalota szintén fideszes polgármestere válaszolta azt, hogy „sokan gondoljuk így, Zoli”.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon véleményezte a javaslatot, hangsúlyozva, hogy a módosításnak nem a bérlők lesznek a nyertesei, hanem az ügyeskedők, a fideszes csókosok és a lakásmaffia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!