szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ez gyorsabban megvan, mint a kártya.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

"Beültünk volna vidéken egy kocsmába, de hiba mutattuk a telefonunkon a védettségi igazolványt, nem fogadták el" - mesélte a hvg.hu egyik olvasója. Kiderült, a főnök még várja a részleteket.

A társaság végül a teraszra ült ki, a plasztikkártyával rendelkezők mentek be az italért. A kormányzati tájékoztató oldalon már pénteken közölték, hogy a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazás igazolja az oltás tényét, amivel képes a védettségi igazolvány kiváltására.

Szinte lehetetlen regisztrálni a koronavírus-védettséget igazoló alkalmazásba

Csütörtök este elérhető az alkalmazás, amellyel igazolhatjuk a koronavírus elleni védettségünket, az alkalmazásba csak egy túlbonyolított folyamaton keresztül lehet regisztrálni, és azt végigküzdve sem garantált a siker.

Azt írták, a Google Play áruházban „EESZT alkalmazás” nevű, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossagi” nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport és egyéb rendezvények szervezőinek, vagy akár éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól - a védettségi igazolvány felmutatása helyett - akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem.

Az appot ráadásul hamarabb lehet használni, mint a plasztikkártyát, hiszen az alkalmazás az első védőoltás rögzítése után gyakorlatilag azonnal képes igazolni az oltás tényét, mert közvetlenül össze van kötve az orvosok által használt informatikai rendszerrel, az EESZT-vel.

Az kérdés, hogy járványügyi szempontból ez mennyire ideális, hiszen a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a védettség kialakulására várni kell, van, hogy a második oltás után két hetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!