szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tárca szerint a külföldi diákok többsége értékesebbnek is tartja a magyar diplomát az otthonukban szerezhetőnél. A minisztérium 2023-ra negyvenezer külföldi diákot szeretne látni itthon, ami jó eséllyel elérhető cél még a járvány ellenére is.

Egyre több külföldi diák tanul a magyar felsőoktatásban, a határon túli hallgatók száma 2020-ra elérte a 38 ezret – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára.

Az MTI-n megjelent közlemény szerint a kormány 2014-ben meghirdetett Fokozatváltás a felsőoktatásban stratégiájának egyik fontos vállalása volt, hogy a tudományos élet korszerűsítésének részeként megnövelje a magyar oktatás vonzerejét, és 2023-ra 40 ezer külföldi hallgató vegyen részt a felsőoktatásban. Schanda szerint a koronavírus-járvány ugyan stagnálást okozott, a mostani eredmények alapján elérhető lesz a kitűzött cél, a válságot követően újabb fellendülésre számítanak.

Az itt tanuló külföldiek számának növekedéséhez jelentősen hozzájárult a kormány Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramja, amely jelenleg 11 ezer hallgatót támogat az országban. A minisztérium szerint külföldi diákok több mint fele értékesebbnek tartja a magyarországi diplomát a hazájában szerezhetőnél.

Az ITM felsőoktatási projektjének kezdete óta kétharmadával nőtt a külföldi hallgató száma, 2013-tól 2020-ig 23 ezerről 38 ezer főre. A minisztérium szerint a felsőoktatás megújításának következő állomása az egyetemi modellváltás lesz, amellyel Magyarország „regionális tudásközponttá válhat”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Iván László Itthon

A Palkovics-trükk: így nyomja le ellenfeleit a kormány végrehajtóembere

A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetei, a CEU, valamint a modellváltó egyetemek után ezúttal a Diákváros-projekt érdekeltjei kapnak ízelítőt, hogy milyen is az, amikor Palkovics a szavát adja valamire. Az innovációs és technológiai miniszter hétfőn egyeztetett a főváros vezetőivel a Fudan Egyetem kampuszának sorsáról, a jelek szerint pedig továbbra is csak azt érdemes elhinni Palkovicsnak, ami már megtörtént.