szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már Orbán Viktornak és Müller Cecíliának is írtak annak a lassan kétezres Facebook-csoportnak a tagjai, akiknél az antitestvizsgálat alapján nem alakult ki a védettség.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Már több mint 1800 tagot számlál a „Sinopharm vakcinával oltottak negatív laboratóriumi eredményekkel” nevű Facebook-csoport, és csak az elmúlt héten ezer új belépővel bővült. A csoport célja a leírás szerint az, hogy vizsgálatot, szükség esetén pedig újraoltást érjen el azoknak, akiket beoltottak a Sinopharm koronavírus elleni védőoltásával, majd egy ellenanyag-vizsgálaton kevés, vagy semennyi antitest meglétét nem mutatták ki náluk.

Nem oltásellenesek vagyunk, hanem aggódunk a szüleink miatt

– mondta a csoport alapítója, Englohner Beáta a 24.hu-nak. Azután hozta létre a csoportot, hogy az antitestvizsgálat alapján két adag kínai vakcina után sem alakult ki a kórokozó elleni védettség édesanyjánál.

A csoport tagjai több minisztériumnak, Orbán Viktornak, Müller Cecíliának, valamint számos szakembernek küldtek levelet a lap szerint, amelyben segítséget kértek. A levélhez több mint 170 laboreredményt is csatoltak. Petíciót már írtak, a következő Englohner szerint egy nyílt levél lesz.

A különböző technológiák alapján kifejlesztett Covid–19 elleni védőoltások részben eltérő módon fejtik ki hatásukat a szervezetben. Éppen ezért a nemzetközi egészségügyi szervezetek nem javasolják a lakosságnak a szerológiai vizsgálatokat a Covid–19 elleni védőoltás után a védettség kiértékelése céljából

– válaszolta a csoportnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Azt is írták, hogy jelenleg nincsen lehetőség harmadik oltás beadására sem ugyanabból, sem másik vakcinából.

Arról, hogy már indult egy vizsgálat az oltások védőhatásáról, Kásler Miklós beszélt még május elején. A miniszter akkor azt mondta, az első eredmények május végére meglesznek. A 24.hu rá is kérdezett ezekre az Emminél, de nem kaptak választ. Korábban a HVG is arról értesült, hogy egyetemi körökben már folynak vizsgálatok a Covid–19 elleni oltások eredményességéről, ám szigorúan zárt ajtók mögött, nyilatkozattételi tilalom alatt.

Titkolózik a kormány, de talán nem is érdekli, mennyire hatásosak a vakcinák

Ha az Orbán-kormánynak a propagandánál fontosabbak lennének a hitelességet és megbízhatóságot jelentő számok és adatfeldolgozások, tisztázni lehetne az oltások hatásosságát és javítani a covidos betegek intenzív ellátásának eredményeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!