Nagy István agrárminiszter már tavaly jelezte, hogy követni szeretné az olasz példát a műhús betiltásával, most pedig benyújtotta erről a törvényjavaslatot.
Eszerint a hagyományostól eltérő technológiák kihívásaira még nem rendelkezünk megnyugtató válasszal, a vélelmezhető negatív hatások a laboratóriumi hús előállításának és forgalomba hozatalának általános tilalmát teszik indokolttá. E tilalom alól csak a legszűkebb körben lehetnek kivételek, ennek megfelelően a laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala kizárólag az orvosi és az állatgyógyászati célú felhasználás esetén lehet megengedett.
Ezért a javaslat szerint tilos lesz a laboratóriumi hús, vagyis az állati sejtekből vagy szövetből mesterséges körülmények között, az élő szervezeten kívül izolált vagy előállított termék előállítása és forgalomba hozatala. Elfogadása esetén a törvény a kihirdetése utáni napon máris hatályba lép, megszegését szigorúan büntetik.
Arról, hogy mennyire veszélyes a műhús, és hogy van-e okunk félteni tőle a hústermelést, alábbi cikkünkben írtunk bővebben:
Gyártása egyre fejlettebb, de nagyon kevés helyen kapható, és nem látszik egyértelműen a környezetvédelmi hatása. A magyar kormány az EU-ban az elsők között hozna törvényt a hagyományos hústermelés védelmére. Van oka ezt a műhústól félteni? És mi van a mesterséges egérhússal?
(Nyitókép: Cristina Pedrazzini / Science Photo Library via AFP)
Miért köszönheti a házát Amy Heckerling John Travoltának és Bruce Willisnek? Mit tapasztalt női rendezőként Hollywoodban? Hogyan fedezte fel Sean Pennt és Alicia Silverstone-t? És miért volt fontos, hogy Phoebe Cates ledobja a bikinifelsőjét? A Nicsak, ki beszél! és a Spinédzserek író-rendezőjével beszélgettünk.