Tetszett a cikk?

Az indoklás szerint a hagyományostól eltérő technológiák alapvető értékeinket fenyegetik.

Nagy István agrárminiszter már tavaly jelezte, hogy követni szeretné az olasz példát a műhús betiltásával, most pedig benyújtotta erről a törvényjavaslatot.

Eszerint a hagyományostól eltérő technológiák kihívásaira még nem rendelkezünk megnyugtató válasszal, a vélelmezhető negatív hatások a laboratóriumi hús előállításának és forgalomba hozatalának általános tilalmát teszik indokolttá. E tilalom alól csak a legszűkebb körben lehetnek kivételek, ennek megfelelően a laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala kizárólag az orvosi és az állatgyógyászati célú felhasználás esetén lehet megengedett.

Ezért a javaslat szerint tilos lesz a laboratóriumi hús, vagyis az állati sejtekből vagy szövetből mesterséges körülmények között, az élő szervezeten kívül izolált vagy előállított termék előállítása és forgalomba hozatala. Elfogadása esetén a törvény a kihirdetése utáni napon máris hatályba lép, megszegését szigorúan büntetik.

Arról, hogy mennyire veszélyes a műhús, és hogy van-e okunk félteni tőle a hústermelést, alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

Mennyire veszélyes a műhús, amit betiltani készül a kormány?

Gyártása egyre fejlettebb, de nagyon kevés helyen kapható, és nem látszik egyértelműen a környezetvédelmi hatása. A magyar kormány az EU-ban az elsők között hozna törvényt a hagyományos hústermelés védelmére. Van oka ezt a műhústól félteni? És mi van a mesterséges egérhússal?

(Nyitókép: Cristina Pedrazzini / Science Photo Library via AFP)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!