Tetszett a cikk?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az utóbbi két évben emelkedett a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, s ezzel párhuzamosan a munkanélküliség is a fiatalok körében. A 15-29 éveseknek csak egyötöde tud a tanulás után azonnal elhelyezkedni.

A hivatal 2002. negyedik negyedévében ötödik alkalommal vizsgálta a fiatalok munkaerő-piaci helyzetét. A KSH szerint a 15-29 éves korosztály tagjainak 34,4 százaléka rendelkezik érettségivel (2000-ben ez az arány 32,7 százalék volt), a felsőfokú végzettségűek aránya pedig 8,6 százalékra emelkedett a 2000-es 7,5 százalékhoz képest. A korosztály körében ugyanakkor 9,4 százalékról 9,7 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta.
A hivatal vizsgálta a fiatalok munkaerő-piaci esélyeit javító tényezők közül a nyelvtudást, az informatikai jártasságot is. A megkérdezett fiatalok több mint fele nyilatkozott úgy, hogy birtokában van valamilyen nyelvismeretnek, legalább egy nyelvvizsgával viszont csak a fiatalok 21,3 százaléka rendelkezett. A legnépszerűbb idegen nyelv az angol, a valamilyen nyelvet tudók 70 százaléka beszéli ezt. Népszerű a német nyelv is, 54 százalékos az arány. A fiatalok többsége szerint az iskolarendszerben folyó nyelvoktatás nem megfelelő színvonalú; szükséges egyéb kiegészítő képzés, különóra igénybe vétele is.
A számítógép-kezeléshez szükséges ismeretekkel (saját értékelésük szerint) a 15-29 évesek 65 százaléka rendelkezik. A fiatalok mindegyik korcsoportjára egyaránt jellemző, hogy a számítógépet elsősorban játék és szórakozás céljából használják. Ezt követi az internet, az e-mail használat, végül pedig a szövegszerkesztés. (MTI)
Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Győzött a a Manchester City, előnyben a Real Madrid

Győzött a a Manchester City, előnyben a Real Madrid

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon