Tetszett a cikk?

Nyilvános konzisztórium keretében iktatják be tisztségükbe a pápa által nemrégiben kinevezett új bíborosokat, köztük Erdő Péter prímást, érseket kedden Rómában.

II. János Pál pápa szeptember 28-án jelentette be, hogy október 21-én konzisztóriumot tart, majd felsorolta az újonnan kinevezett 30 kardinális – közöttük Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, Magyarország 82. prímása – nevét. A pápa a 31. bíboros nevét nem hozta nyilvánosságra, azt – mint mondta – "in pectore", azaz szívében őrzi.
A főegyházmegye összegzése szerint a katolikus egyházfő a kedden nyilvános konzisztórium keretében felolvassa az úgynevezett kreáló formulát és ünnepélyesen kihirdeti az új bíborosok nevét a Szent Péter téren. Ezt követően az első új bíboros köszönti mindnyájuk nevében a katolikus egyházfőt.
Az igeliturgia és a pápa homíliája, prédikációja után következik az új bíborosok hitvallása és eskütétele, majd egyenként a Szentatya elé térdelnek, aki fejükre helyezi a vörös bíborosi birétumot, a négyszög alakú papi sapkát. Ez az átadás szövege szerint azért vörös, hogy "emlékeztessen a vérontásig való készségre és igyekezetre a keresztény hit terjedéséért, Isten népének békéjéért és nyugalmáért, a Római Anyaszentegyház szabadságáért és elterjedéséért".
A katolikus egyházfő ezután kijelöli azt a római templomot, amely az új bíboros címtemploma lesz, ez a jelképe a pápa városban végzett lelkipásztori tevékenységébe való bekapcsolódásnak. A pápa átadja a bíborossá kreálás és a címtemplom bulláját, majd békecsókot vált az új bíborossal, aki ezután békecsókot vált a többi bíborossal. A szertartás az egyetemes könyörgésekkel és a Miatyánk elimádkozásával folytatódik, majd záróáldással ér véget.
Az új bíborosok kedden délután a Vatikán különböző palotáiban, a kijelölt termekben fogadják a tisztelgő látogatásokat. Másnap a pápai udvar miséjén koncelebrálnak a pápával, majd a katolikus egyházfő átadja nekik a bíborosi gyűrűt, amely a méltóság, a lelkipásztori gondoskodás és a Szent Péter székével való még szorosabb kapcsolat jelképe.
A mostani kinevezésekig a bíborosi testületnek 164 tagja volt. A bíborosok az öt földrész 64 országából származtak. A legutóbbi bíborosi kinevezések, azaz 2001 óta 20 bíboros hunyt el és 16-an töltötték be 80. életévüket.
Erdő Péter szerint a katolikus egyházfő részéről megmutatkozó, a magyar egyház és a magyar nemzet iránti különös figyelem jelének tartja bíborosi kinevezését. Beiktatásával Erdő Péter jogosulttá válik arra, hogy részt vegyen a pápaválasztáson, mint ahogy 80. életéve betöltéséig Paskai László nyugalmazott bíboros is szavazhat a konklávén. A kinevezésekkel 135-re emelkedett a pápaválasztó joggal rendelkező bíborosok száma.
A bíborosi testület feladata, hogy a római pápa megválasztásáról a külön jog előírása szerint gondoskodjék - olvasható az egyházi törvénykönyv vonatkozó fejezetében. Emellett a bíborosok testületileg és egyénileg is a pápa segítségére vannak. A bíborosi testület élén a dékán áll. E tisztséget 2002. november 30. óta Joseph Ratzinger bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa tölti be, a testület aldékánja pedig Angelo Sodano bíboros, vatikáni államtitkár. (MTI)
Néhány új InterCityt, járatsűrítéseket és több járat megszüntetését jelentette be a MÁV

Néhány új InterCityt, járatsűrítéseket és több járat megszüntetését jelentette be a MÁV

Szél Bernadett százezres felkerekítésre bukkant a nemzeti konzultációt kitöltőknél

Szél Bernadett százezres felkerekítésre bukkant a nemzeti konzultációt kitöltőknél

Három kerékpárosból egy menet közben is telefonozik

Három kerékpárosból egy menet közben is telefonozik