Tetszett a cikk?

A részmunkaidőben foglalkoztatott munkanélküliek munkabérének, és járulékainak 75 százalékát kaphatják meg maximum egy évig a munkaadók a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter rendelete szerint.

A helyközi utazási költségeket, vagy azok egy részét is átvállalják a munkáltatótól. A támogatáshoz legalább három hónapja regisztrált munkanélküli alkalmazása esetén juthatnak hozzá a munkáltatók. Ugyanígy támogatás nyerhető el a gyermekét nevelő személy részmunkaidős alkalmazása esetén is.
Kizáró ok, ha a munkaadó a megelőző három hónapban hasonló munkakörben alkalmazott valakit és azt rendes felmondással elbocsátotta. Vállalnia kell, hogy ilyen dolgozót a munkanélküli alkalmazása idején sem bocsát el rendes felmondással. A munkaadónak vállalnia kell továbbá, hogy a támogatott időszaknak megfelelő ideig tovább foglalkoztatja a munkanélkülit. A miniszteri rendelet lehetőséget ad arra is, hogy a 45 év feletti munkanélküliek esetében - ha legalább három hónapja regisztrálják őket - a munkabér 70-100 százaléka nyerhető el támogatásként, maximum két évig.
Amennyiben közhasznú munkavégzésre alkalmazzák a 45 év feletti munkanélkülit, akkor a közvetlen foglalkoztatási költségek 90 százalékáig kapható támogatás maximum másfél évig. Ha ugyanilyen munkára 50 év feletti munkanélkülit alkalmaznak, akkor már két évig támogatják ezt a foglalkoztatást. Feltétel ezekben az esetekben, hogy a közhasznú foglalkoztatást az egészségügyi, szociális, művelődési, közoktatási, környezetvédelmi tevékenységekre szervezzék. E támogatásoknál könnyebbség az is, hogy nem kell bizonyítani a statisztikai állományi létszám bővítését.
Ugyancsak kedvező feltételekkel nyerhető el támogatás akkor is, ha a foglalkoztatást cigány kisebbségi önkormányzat, vagy ilyen önkormányzatok társulása, cigány érdekképviselet szervezi, vagy részt vesz a szervezésben. Ez esetben ugyancsak a foglalkoztatás közvetlen költségeinek 90 százalékáig nyerhető el a támogatás maximum két évig. Szintén nem feltétel, hogy a statisztikai állományi létszám bővüljön.
Az idén mintegy 37 milliárd forint támogatást nyújt a kormányzat a legalább 60 százalékban megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató cégeknek, jövőre ez az összeg eléri a 40 milliárd forintot - közölte Kiss Péter kancellária miniszter. Az induló feltételek kialakításával járul hozzá a kormányzat ahhoz, hogy a megváltozott munkaképességűek közül minél többen dolgozhassanak. A miniszter szerint jelenleg 400 ezer körüli megváltozott munkaképességű ember él Magyarországon, akiknek ma csak 17-18 százaléka tud csak dolgozni. (MTI)
Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme

Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló

Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig