Tetszett a cikk?

A munkaerőpiaci felmérés kezdete óta a legalacsonyabb, 5,5 százalékos munkanélküliségi rátát határozott meg tavaly szeptember-november átlagában a Központi Statisztikai Hivatal. Ez azt súgja, hogy örüljünk, de az ösztöneink berzenkednek ellene.

Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerint feltétlenül, Bernáth Ildikó fideszes képviselő viszont óva int ettől bennünket. Burány arra hivatkozik, hogy ez tizenkét év óta a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta, s számottevően kedvezőbb, mint az Európai Unió 8,8 százalékos átlaga. A miniszter szerint a kedvező tendenciát alátámasztja, hogy a kormányváltás óta több mint 110 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak és 140 ezerrel csökkent az inaktívak száma.

Bernáth Ildikó viszont a minap Szombathelyen bejelentett, több száz embert érintő cipőüzemi elbocsátással illusztrálta a tavaly év végén feltornyosult gyárbezárási hullám folytatódását. Sőt azt is kijelentette, hogy a gazdaságpolitikában sem tapasztalni olyan fordulatot, ami megalapozná ezt az optimizmust. Ezzel szemben a KSH-adatok még a szeptember-november közötti helyzetet jellemezték, s nem az év egészét. Ráadásul a kedvező számokban még benne van a Széchenyi-terv foglalkoztatás-bővítő hatása is. Továbbá a 2004-es költségvetési törvényben is a foglalkoztatottság nulla százalékos növelése, a munkanélküliség stagnálása szerepel, tehát nem is számol a kormány számottevő kedvező változással.

A fentiekből érdemes kivonni a politikusok tettetett ostobaságát. Burány örvendezése éppen olyan álszent, mint Bernáth szkepticizmusa. Lehet ugyanis, hogy a munkanélküliségi ráta alacsony, a foglalkoztatottság pedig magas, de százezrek vannak, akik kikerültek a munkaügyi ellátás rendszeréből, sőt igen sokan már a szociális háló lyukain is átestek (nagyjából eltűntek, szublimálódtak, láthatatlanná váltak a hivatalos szervek számára), s ha legalább mi számolunk velük, már cseppet sem olyan szépek a mutatók. Ugyanakkor a múlt ködébe vesző Széchenyi-tervre hivatkozni a javuló foglalkoztatási eredmények láttán enyhén szólva meglepő. Mint ahogy az sem mond túl sokat, hogy a büdzsében nem terveztek javuló foglalkoztatást. Feltehetően ugyanis Magyarország versenyképességét nem az fogja javítani, ha többen vállalnak munkát, hanem ha átalakul a foglalkoztatás szerkezete, s mind több olyan munkahely jön létre, amely magasabb hozzáadott értéket képes termelni. Mert így nő a GDP.

Hát így állunk az öt és fél százalékkal. Hallgatjuk a politikusok lamentálását. Aztán megvonjuk a vállunkat: na és akkor mi van?! A sarki hajléktalantól nem vesszük meg a Fedél nélkült, de a mindenesetre a műanyagpohárba dobott húszas mellé még pár jó szót is mondunk: ne aggódj, öreg! Neked is lesz munkád. Javul a foglalkoztatás!

S a mínusz tíz fok alig gőzölög a szánk sarkában.
Megkéseltek két embert Gyulán, egyikük meghalt

Megkéseltek két embert Gyulán, egyikük meghalt

Valószínűleg sokan elmosolyogják majd magukat a Combinókon

Valószínűleg sokan elmosolyogják majd magukat a Combinókon

Talált bankkártyáról lopott egymillió forintot

Talált bankkártyáról lopott egymillió forintot