Tetszett a cikk?

Az Egyesült Királyságban jelenleg körülbelül 8 millióra tehető azoknak a száma, akik otthonukban távmunkát végeznek. Bár az irodán kívüli munka a különböző vállalatok foglalkoztatási gyakorlatának rugalmasabbá válásával egyre népszerűbbé válik, egyes felmérések szerint - állítja a BBC tudósítása - a távmunkavégzésnek is jelentős árnyoldalai lehetnek.

A távmunkások rendszerint megspórolják a munkába járás költségeit és a közlekedés esetleges viszontagságait, valamint több időt tölthetnek családtagjaik körében. Reggel nem feltétlenül kell korán kelniük, szépen felöltözniük, megborotválkozniuk vagy sminkelniük. Az otthoni távmunkások általában annak az előnyeit is élvezik, hogy nincsenek munkaidőhöz kötve, így bármikor szünetet tarthatnak, vagy elmehetnek ebédelni.

A Lexmark felmérése ugyanakkor arra mutatott rá, hogy az otthonról távmunkát végzők kevesebb, mint fele elégedett az otthon kialakított munkakörnyezetével. A megkérdezettek egynegyede ugyanis a konyhában, 37 százalékuk a vendégszobában, 10 százalékuk pedig kényszerűségből az éppen szabad néhány négyzetméteren kellett, hogy kialakítsa munkaterületét. A hevenyészett otthoni irodát kialakítani kénytelen dolgozók egy része arról is beszámolt, hogy hiányzik nekik a légkondicionált irodahelyiség, vagy éppen a munkatársakkal az italautomatánál folytatott kötetlen társalgás.

Többen úgy vélekednek, hogy mivel a családi otthon az ellazulás és a szocializáció színtere, a nappaliban kialakított dolgozószoba megrontja a nyugodt otthoni légkört, nem beszélve arról, hogy az irattartó polcok sem mindig állnak összhangban a kényelmes és esztétikus kanapéval. A különböző elektronikus berendezések összeköttetéséhez pedig rengeteg kábelt, vezetéket és elosztót kell közbeiktatni, amelyek szintén akadályt képezhetnek, vagy ronthatják a látványt.

Az otthoni dolgozók több mint háromnegyede arról is beszámolt, hogy kényelmetlen, zsúfolt és rendetlen munkakörnyezetben dolgozik. 50 százalékuknak nincs elég helye arra, hogy hatékonyan végezhesse munkáját. A megkérdezettek több mint egyharmada a természetes fényt nélkülöző, rosszul megvilágított térben, például pincében kényszerül dolgozni. Egyes vélemények szerint erre a problémára ideális megoldást jelenhet a kinti udvari épület, melyből akár külső segítséggel remek irodahelyiség varázsolható. Az Egyesült Királyságban például több cég is foglalkozik ilyen átalakításokkal.

Meglepő viszont, hogy bár a professzionális távmunkások az otthon végzett munkától azt várnák, hogy segítségével egyszerűbbé válik életük, a Gazdasági és Szociális Kutatótanács felméréséből az derül ki, hogy a távmunkások gyakran túlóráznak, túlfeszítetten, nemritkán éjszakába nyúlóan vagy hétvégén is dolgoznak.

A távmunka hátulütői azonban a legtöbb embert nem tántorítják el attól, hogy otthonukban végezzék munkájukat. A távmunkások nagy része úgy véli, az otthoni munka így is egészségesebb és produktívabb, mint a hagyományos irodai környezetben végzett, a nagyobb szabadság, rugalmasság és kötetlenség pedig a többi előnyös vonatkozással egyetemben sokkal nagyobb súllyal esik latba, mint a hátrányos aspektusok. (Infinit)

Nagy-Britannia legidősebb fodrásza 91 évesen sem tervezi, hogy nyugdíjba vonul

Nagy-Britannia legidősebb fodrásza 91 évesen sem tervezi, hogy nyugdíjba vonul

A kastély után a környező földek is az V. kerületi vállalkozóhoz kerültek Rogán feleségnek falujában

A kastély után a környező földek is az V. kerületi vállalkozóhoz kerültek Rogán feleségnek falujában

Sikeres repülésen van túl a légi taxi, amely a 2024-es párizsi olimpián szállíthat majd utasokat

Sikeres repülésen van túl a légi taxi, amely a 2024-es párizsi olimpián szállíthat majd utasokat