szerző:
hvg.hu

A világ egyik legnagyobb informatikai vállalata, a Hewlett-Packard (HP) nemrégiben tette közzé azt a tanulmányt, amely arról számol be, hogy azok az alkalmazottak, akiket a folyamatosan beérkező e-mailek és sms-ek állandó készenlétben tartanak az új és újabb információk felhörpintésére, kétszer olyan gyorsan veszítenek IQ-jukból, mintha folyamatosan marihuánát szívnának.

Az infománia, azaz az információk megszerzésétől való függőség elsősorban az írott szövegekkel dolgozókban, azaz az e-maileket olvasókban alakul ki. A kutatók azt találták, hogy ma már az emberek 62 százaléka otthonról és a szabadság idején is ellenőrzi céges e-mailjeit. Az új technológiák ugyan javíthatják a produktivitást, de a felhasználóknak meg kell tanulniuk kikapcsolni a számítógépeket és a telefonokat.

A Londoni Egyetem Pszichiátriai Intézetének vizsgálatai szerint az új technológiák erőteljes használata csökkenti a dolgozók intelligenciáját. A vizsgálatba bevont felhasználók esetében 10 pontos IQ-csökkenést tapasztaltak, ami kétszer akkora volt, mint a kontrollcsoportban lévő marihuána-szívók esetében mért érték.

Az 1100 megkérdezett több mint fele azonnal, vagy amint lehet, válaszol a beérkezett e-mailekre, és 21 százalék azt állította, hogy ennek érdekében megszakítanák az éppen folyó megbeszélésüket is.

Az egyetemi vizsgálatot vezető Dr. Glenn Wilson szerint az infománia csökkenti a dolgozók mentális élességét is. Azt, aki folyamatosan megszakítja a teendőit, hogy válaszoljon egy e-mailre vagy sms-re, éppen olyan hatások érik, mint aki álmatlanságtól szenved.

„Ez egy valódi és nagyon széles körben elterjedt jelenség” – szögezte le Glenn Wilson. „Azt tapasztaltuk, hogy az infománia, ha nem szabnak neki korlátokat, akkor egy idő után csökkenti az alkalmazottak teljesítményét, s mentális problémákat okoz számukra. Ezért a munkaadóknak saját érdekükben figyelniük kell rá, hogy az embereik kiegyensúlyozottan dolgozzanak.”

Tudni kell kikapcsolni a mobilt (Oldaltörés)

Azok a cégek, amelyek ellátják alkalmazottaikat kéziszámítógépekkel, laptopokkal, okos telefonokkal, s lehetővé teszik számukra a munkahelyi hálózatok távolról való elérését, igen jelentős mértékben hozzájárulnak a kiegyensúlyozott munkavégzéshez. Ám ha az emberek elkezdik ezeket az eszközöket a hét minden napján, a nap bármely órájában arra használni, hogy megszerezzék az információadagjukat, akkor jönnek a negatív hatások: a termelékenység csökkenése, a lelki bajok, a munkahelyi konfliktusok, a munka-kikapcsolódás mérleg felborulása, s az IQ-csökkenés.

David Smith, a HP egyik szakértője a tapasztaltakat a következőképpen kommentálta: „A kutatások azt sugallják, hogy veszélyben vagyunk az állandó online életmód következtében, s ez elég aggasztó. Ezért arra bíztatjuk az embereket, hogy megfelelően használják a kezükben lévő eszközöket. Például amikor a feladataik között holt idő támad, utazás közben, vagy amíg a következő megbeszélésre várakoznak, mindig van idő az üzenetek megválaszolására. És ez ráadásul hatékony is. A sportautó-gyártók is igen gyors kocsikat hoznak létre, de nem azzal a céllal, hogy ezekkel állandóan 250-es tempóban száguldozzanak. És nem is teszi ezt senki. Valahogy így kellene mérsékelnünk magunkat az információs eszközök használatában is.”

Smith szerint a számítógépeket, telefonokat időnként – különösen a megbeszélések idejére – ki kell kapcsolni. Ez egyben eltünteti a kísértést is, hogy az üzeneteket nézegessük az érdemi munka helyett.

A Londoni Egyetem felmérése szerint az infomániának negatív hatásai vannak a munkatársakkal való együttműködésre, a munkakörnyezetre is, mert növeli a stresszt és a negatív érzések kialakulását. A dolgozók 89 százaléka szerint azok a kollégák akik elsősorban e-mailben kommunikálnak egymással, a személyes megbeszélésék során kifejezetten faragatlanul, durván viselkednek. Ráadásul az emberek 30 százaléka hiszi, hogy az e-mailes kommunikáció nem csak elfogadható, de nagyon hatékony és a szorgalmat jelző megnyilvánulás.

Infomániákus teszt (Oldaltörés)

Az alábbi kérdésekre válaszolva ki-ki eldöntheti magáról, hogy infomániás vagy sem?

  • Ideges lesz, ha nem ellenőrizheti az e-mailjeit, sms-eit vagy hangpostáját pár órán keresztül?
  • Az e-mailjének kikapcsolása egy idő után azt az érzést kelti önben, hogy máris kimaradt valamiből?
  • Ön az az ember, aki utazás közben tízpercenként kéri le mobiltelefonjára az e-mailjeit?
  • A munkaidő után és hétvégén is ellenőrzi az e-mailjeit?
  • Szabadsága alatt szokta ellenőrizni az e-mailjeit?
  • Értekezletek és étkezések alatt is szokott e-maileket küldeni?
  • Mindig ellenőrzi az e-mailjeit egy hosszú értekezlet előtt?
  • Egy percen belül ellenőrzi az e-mailjeit az értekezletek elhagyása után?
  • Ha meghallja egy üzenet beérkezésének hangjelzését, azonnal előrzi?
  • Több időt tölt az üzenetei megválaszolásával, mint azzal, amit valójában csinálni szeretne?

Ha a kérdések többségére igennel válaszolt, akkor sajnos már megérintette az infománia szárnya.

Visszavonultak a szíriai kurdok a kialakítandó biztonsági övezetből

Visszavonultak a szíriai kurdok a kialakítandó biztonsági övezetből

Két autó karambolozott Zuglóban

Két autó karambolozott Zuglóban

Van egy nem is olyan kis baj a Vatikán okosrózsafüzérjével

Van egy nem is olyan kis baj a Vatikán okosrózsafüzérjével

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Miért vagyunk még mindig Kádár népe?

Miért vagyunk még mindig Kádár népe?

48 szál gyertya helyett valami mással díszítették Snoop Dogg szülinapi ajándékát

48 szál gyertya helyett valami mással díszítették Snoop Dogg szülinapi ajándékát