szerző:
MTI

A csehek egynegyedének van tapasztalata munkahelyéről a szexuális zaklatással – derült ki egy országos felmérésből, amelyet a cseh tudományos akadémia szociológiai intézete készített.

A nők körében ez az arány 28, míg a férfiaknál 22 százalék. A szociológusok szerint a szexuális színezetű viselkedés sokkal gyakoribb a csehországi munkahelyeken, de az emberek többsége ezt nem veszi zaklatásnak. A szexuális zaklatás áldozatának csupán a megkérdezett nők 13, míg a férfiak négy százaléka tekintette magát.

Szexuális színezetű viccekkel, vagy az intim magánéletre vonatkozó megjegyzésekkel a megkérdezettek kétharmada találkozik többé-kevésbé rendszeresen a munkahelyén. Az emberek egyharmada kap ilyen témájú képeket, üzeneteket elektronikus postájában. Ez az forma az utóbbi időben gyorsan terjed – állapították meg a szociológusok.

„A cseh társadalom mindezek ellenére a szexuális zaklatást továbbra is többnyire mesterséges problémának tartja, amelynek jelentőségét túlbecsülik" – olvasható a felméréshez fűzött elemzésben.

Ami azonban a szociológusok szerint nagyon nyugtalanító, hogy az esetek egynegyedében a szexuális zaklatás a munkahelyi főnökök, felettesek részéről nyilvánul meg. Az ilyen eseteket az alárendelt személyek csak nagyon nehezen tudják kivédeni.

Ugyanakkor érdekes, hogy ha a dolgot munkahelyi flörtölésnek minősítik, akkor az szinte senkit sem háborít fel. A szociológusok szerint néhány cseh nagyvállalat a flörtölést a vállalti stratégiába is beépítette, és sikeresen alkalmazza az üzleti tárgyalásoknál is. A munkahelyi szerelmi románcok sem ismeretlenek. A megkérdezettek fele jelezte, hogy tud ilyen esetről a saját munkahelyén. Ezek egyharmada érintette a felettesi-beosztotti viszonyt.

A felmérés egyik legnagyobb figyelmet kiváltó megállapítása, hogy a szexuális zaklatás leginkább a mezőgazdaságban dolgozók körében nyilvánul meg. Ott a nők 42, a férfiak tíz százaléka találkozott ezzel a jelenséggel. Az iparvállalatoknál ez harminc százalék. Egyes szociológusok szerint nem kizárt, hogy ez annak a következménye, hogy a mezőgazdaságban dolgozók körében nyíltabb a beszéd, s keményebb a vicc, mint a városi alkalmazottak körében.

Bár 2004 óta törvény van a szexuális zaklatás kivédésére, az eddigi tapasztalatok szerint csak a legritkább esetekben foglalkozik ezzel a témával a vállalat vezetése, a szakszervezet, vagy más fórum.

Trend

Szexbűnözők közszemlén

Noha az Egyesült Államokban törvény írja elő, hogy szabadon engedésük után a szexuális bűncselekmények elkövetői...

MTI Világ

Szexbotrányba keveredett ENSZ-békefenntartók

Kiskorú lányokkal létesítettek szexuális kapcsolatot az ENSZ békefenntartói. A kongói szexbotrány kapcsán az is kiderült, hogy nem ez volt az első ilyen eset a nemzetközi szervezet történetében.

Világ

Pakisztánban tabu a szexuális zaklatás

A szexuális zaklatás különböző formáitól szenvedő pakisztáni lányok, asszonyok védelmére új szervezet alakult Karacsiban. (Képünkön Irsad Bibi, egy nemi erőszak áldozat). Mostanáig a kárvallottak inkább hallgattak, "nem illett" beszámolni sérelmeikről.

MTI Világ

Melyik foglalkozás a legszexisebb?

Tűzoltó, légi utaskísérő, ügyvezető igazgató - ez a három foglalkozás bizonyult a legszexisebbnek a salary.com amerikai hírportál legfrissebb felmérésén. A munka világával foglalkozó honlapon közel ötezren feleltek arra a kérdésre, hogy véleményük szerint melyik szakma képviselői a legvonzóbbak.

Itthon is beárazták az új 7 üléses Mercedest, a gigantikus GLS-t

Itthon is beárazták az új 7 üléses Mercedest, a gigantikus GLS-t

Busásan megtérültek a koncertek, ennyit kaszáltak tavaly a magyar sztárok

Busásan megtérültek a koncertek, ennyit kaszáltak tavaly a magyar sztárok

Újra melegszik az idő

Újra melegszik az idő

Alkotmánybíró lehet Handó Tündéből - csak ő nem akarja

Alkotmánybíró lehet Handó Tündéből - csak ő nem akarja

Így néznek ki a Trónok harca szereplői Magyar népmesék-stílusban

Így néznek ki a Trónok harca szereplői Magyar népmesék-stílusban

A Szojuz visszahozta a három űrhajóst

A Szojuz visszahozta a három űrhajóst