szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság által üzemeltetett Europass honlap napjainkban ünnepli első születésnapját. Az Europass honlap egy olyan egységes dokumentumcsomagot bocsát az érdeklődök rendelkezésére, amelyet az állampolgárok önkéntes alapon, Európa-szerte használhatnak végzettségeik, kompetenciáik bemutatására, munkavállalás esetén a munkaadók tájékoztatására.

A 2005. január 31. óta működő honlap jelenleg 15 nyelven áll rendelkezésre, további nyelvek – köztük a magyar is – készülőben vannak. Innen tölthetők le az Europass dokumentumok: az Europass önéletrajz és nyelvi útlevél. Az önéletrajz formanyomtatvány a szabványos önéletrajzi formátumot követi, és arra szolgál, hogy könnyen átláthatóvá, tényszerűvé és egységesen értékelhetővé tegye a felhasználóról szóló információkat. Az Europass nyelvi útlevél az idők során megszerzett nyelvi kompetenciákat rögzíti, köztük azokat is, amelyek nem jutnak érvényre az egyéb hivatalos dokumentumokban. Mindkét Europass dokumentumot a felhasználó maga tölti ki. Az Europass honlapon részletes információk olvashatóak a portfolió további dokumentumairól is: az Europass oklevélmellékletről, bizonyítvány- kiegészítőről és a mobilitási igazolványról.

Az Europass weblapot eddig több mint  kétmillión látogatták meg, és 3,3 millió letöltést regisztrált az Európai Bizottság. Naponta több mint 7000 látogató átlagosan 1700 on-line nyomtatványt töltött ki az elmúlt egy év során.

A magyar Nemzeti Europass Központ honlapja, ahol minden információ megtalálható magyar nyelven, 2006. május 1-én lesz egy éves. Itt magyarázatokkal kísérve letölthető az Europass portfolió összes dokumentuma, és közvetlen linkek vezetnek a legfontosabb európai portálokra, így az Európa Tanácshoz és természetesen a nemzetközi Europass honlapra.

Karrier

Europass dokumentumok a végzettségek összehasonlíthatóságáért

Várhatóan jövő tavasszal kezdi meg működését Magyarországon a Nemzeti Europass Központ, s ekkortól lesznek elérhetők az Europass portfolióba tartozó dokumentumok, amelyek segítségével átláthatóvá válik, hogy tulajdonosa mit tanult, milyen készségeket sajátított el, milyen tapasztalatai vannak - közölte Kerekes Gábor, az Educatio Kht. igazgatója.

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Erősödik a politikai vita a kínai vakcina miatt

Erősödik a politikai vita a kínai vakcina miatt