szerző:
MTI

Olaszország pénteken megszüntette a nyolc új uniós tagországra vonatkozó munkaerőpiaci korlátozásokat. E döntés révén az Európai Uniónak már 18 tagországa biztosít szabad utat a munkaerő beáramlása előtt.

Az olasz balközép kormány pénteken bejelentette, hogy egyben új, 350 ezer fős, nem-uniós tagországra vonatkozó munkavállalási kvótát hoz létre, amivel lényegében megszünteti a kelet-európai munkavállalókra vonatkozó korlátozásokat. "Véget vetettünk az új uniós tagországokkal szembeni diszkriminációnak" - közölte Enrico Letta államtitkár, utalva arra, hogy eddig az újonnan csatlakozott uniós tagországok munkavállalóit úgy kezelték, mint az unión kívüli országok polgárait.
 
Jose Manuel Barroso, az EU bizottságának elnöke közleményben üdvözölte a római döntést, hangsúlyozva, hogy az kedvezően hat majd az olasz gazdaságra is. A bizottság egyik értékelésében kimutatta, hogy a határok megnyitása valamennyi uniós tagállam polgárai előtt segít az adott ország munkaerőhiányának enyhítésáben és hozzájárul a jobb gazdasági teljesítményéhez.
hvg.hu Karrier

Gyenge az állásvédelem a hazai munkaerőpiacon

A magyar munkaerőpiac inkább a gyenge állásvédelem és a nagyfokú rugalmasság végletéhez áll közelebb, mint az ellenkezőjéhez – állítják az ILO, az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete által most kiadott tanulmány szerzői. Mindazonáltal a foglalkoztatáspolitika akkor lehet hatásos – mondják a szerzők-, ha a legsúlyosabb problémát: a munkavállalási korúak tartós (gyakran végleges) inaktivitását veszi célba. Nem a munkaerőpiacról való kivonulást kell támogatni, hanem a munkanélküliek újbóli elhelyezkedését.

MTI Karrier

A francia miniszter teljesen megnyitná a munkaerőpiacot

Európa megtagadása lenne, ha Franciaország visszautasítaná Magyarország felhívását, amelyet a visegrádi országok nevében tett a munkaerőpiac teljes megnyitásáért valamennyi uniós állampolgár előtt – véli Gérard Larcher francia munkaügyi miniszter a Les Échos című francia gazdasági napilapban szerdán jegyzett írásában.

MTI Karrier

Minden EU-tagország döntött munkaerőpiacáról

Minden európai uniós tagállam döntött a kelet-közép-európai tagok munkavállalóival szembeni korlátozások meghosszabbításának kérdésében, Görögország úgy határozott, hogy megszünteti az akadályokat - derül ki az Európai Bizottság péntek este aktualizált összesítéséből, amely az interneten is megtalálható.

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

47,2 százalék szavazott fél 7-ig

47,2 százalék szavazott fél 7-ig

Puzsér: Öt év múlva újra itt leszek

Puzsér: Öt év múlva újra itt leszek

Borkai Zsolt nyert Győrben

Borkai Zsolt nyert Győrben