szerző:
hvg.hu

Önéletrajzod a jövőd záloga. Ám nem mindegy, mit írsz bele. Egy frappánsan megírt cv garancia arra, hogy a kiszemelt vállalat felvételi beszélgetésre hívjon. Íme néhány ötlet, hogyan tupírozd föl önéletrajzodat!

Cél az interjú
Az önéletrajz nem arra való, hogy öntömjénezéssel és saját magad istenítésével törj be az álláskeresők piacára, de kétségkívül fontos, hogy leendő munkaadóid előtt minél jobb színben tüntesd föl magad.

Önéletrajzod legyen egyszerű és áttekinthető!

Az interjúztatók a jól szerkesztett, könnyen áttekinthető önéletrajzokat részesítik előnyben, amelyben a jelentkező kitér iskolai és szakmai képzettségére, szakmai tapasztalataira és előmenetelére, valamint azon képességeinek ismertetésére, amelyek alkalmassá teszik a meghirdetett állás betöltésére. Ügyelj arra, hogy önéletrajzodban világosan és áttekinthetően fogalmazz, képességeid és szakmai tapasztalataid bemutatásakor kerüld az olyan szakzsargonokat, mint például az „értéknövekedés” vagy az „elősegít”. Önéletrajzod mindenképpen tartalmazza, meddig dolgoztál előző munkahelyeiden. A konkrét dátumok hiánya ugyanis arra sarkallja interjúztatóidat, hogy szakmai előmenetelednek alaposabban utánanézzenek.

Hangsúlyozd előnyös tulajdonságaidat!

Ne elégedj meg azzal, hogy önéletrajzodban felsorolod pozitív tulajdonságaidat és képességeidet, azt is hangsúlyozd, hogyan hasznosíthatod ezeket a cégnél végzett munkád során. Fejtsd ki, hogy előző munkahelyeden hogyan kamatoztattad képességeidet, milyen ötleteid voltak, amelyekkel a cég esetleg pénzt takarított meg vagy elősegítette egy termék vagy egy üzleti terv tökéletesítését. Minden munkaadó a lehető legtökéletesebb alkalmazottat szeretné megszerezni, ezért fontos, hogy önéletrajzod tükrözze értékeidet.

Légy őszinte - az önreklámozásnál is!

Amit önéletrajzodban leírsz, az legyen korrekt, de legfőképpen igaz. Számos munkáltató ugyanis ellenőrzi a beadott cv-ket. A legkülönfélébb módszereket alkalmazhatják a vállalatok, hogy kiderítsék, állításaid – és előző munkahelyeid – nemcsak képzeleted szüleményei. Ellenőrizhetik:

  • referenciádat,
  • anyagi helyzetedet - hiteledet,
  • büntetlen előéletedet,
  • előző munkahelyeid listáját,
  • iskolai bizonyítványaidat, képzettségedet igazoló irataidat.

Hogy elkerüld a kínos lebukást, és ne pazarold fölöslegesen saját és interjúztatód idejét, fogalmazz pontosan és valósághűen.

Kérj segítséget önéletrajzod megírásához!

Nem vagy biztos benne, hogy egyedül is össze tudsz állítani egy ütős önéletrajzot? Kérj segítséget! Ne kövesd az előre kialakított sablonokat, inkább keress valakit, akinek már van rutinja e téren, vagy nézz utána a megfelelő internetes oldalakon, milyen fortélyokat ajánlanak a hozzáértők. Ha minden kötél szakad, a munkaközvetítő irodákban biztosan tudnak neked segíteni, és megbízhatsz egy erre szakosodott céget is, hogy elkészítse önéletrajzodat. Bármelyik megoldást választod, a lényeg, hogy arra indítsa leendő munkaadódat, hogy behívjon egy személyes beszélgetésre is.

hvg.hu Karrier

Hogyan add el magad és építs kapcsolatokat állásszerzéshez?

Egy állásbörze ideális terep arra, hogy kiszúrd a legjobb álláshirdetéseket, szóba elegyedj a neves vállalatok munkatársaival és hosszú távon jól jövedelmező kapcsolatokat építs ki. Hogyan add el magad és mire ügyelj, ha éppen leendő munkaadóddal beszélsz? Tippek.

hvg.hu Karrier

Csiszold tökéletesre az önéletrajzodat!

A régi bevett sablonok felett eljárt az idő. Mielőtt benyújtod az önéletrajzot egy állás reményében, érdemes átolvasni, s ezt-azt átalakítani rajta. Tippek.

hvg.hu Karrier

Kilenc új trükk a nyerő önéletrajzhoz

Aki meg akarja őrizni a versenyképességét az álláspiacon, kénytelen rendszeresen megújítani az alkalmazott taktikát. Az alábbiakban új szempontokat veszünk sorra.

hvg.hu Karrier

Az állásinterjú vége: légy te a befutó!

Várakozásaidon felül teljesítettél az állásinterjún, már szinte a zsebedben érzed első fizetésedet, ám nem akarod mindezt kockáztatni azzal, hogy az utolsó percben valami ostobaság csúszik ki a szádon. Íme néhány hasznos ötlet, hogyan zárd sikeresen a felvételi beszélgetést.

hvg.hu Karrier

Tizenegy tipp a tökéletes önéletrajz megírásához

Amikor munkára jelentkezel, a megfelelően megírt önéletrajz az első lépcső, az ajtó amelyen keresztül egyáltalán beléphetsz abba a szobába, ahol az állásinterjú zajlik majd. Ezért ennek a dokumentumnak tartalmaznia kell az összes képzettségedet, ráadásul olyan formában, hogy azt sugallja: Téged érdemes alkalmazni.

hvg.hu Karrier

25 kifejezés, amely tönkreteheti az önéletrajzodat

A néhai Illés zenekartól származik a szállóige, hogy „a szó veszélyes fegyver, s van aki fegyvertelen.” Sajnos az is igaz, hogy van aki a szavakkal, ha nem vigyáz, önmagát sebzi meg. Így aztán érdemes jól megfontolni, hogy mely szavak használatától érdemes tartózkodni, különösen, ha az ember állásért folyamodóban az önéletrajzát írja.

hvg.hu Karrier

Mely szavak szerepeljenek az önéletrajzodban?

A jó állásokért óriási a verseny. Azonban egy kis ügyeskedéssel biztosíthatod, hogy a beküldött önéletrajzok tengeréből a tiéd mégiscsak jobban szem előtt legyen. Néhány kifejezés, amelyre minden személyzetis felkapja a fejét.

Sok a kontár szaki egy új felmérés szerint

Sok a kontár szaki egy új felmérés szerint

Fiatból is van olyan, ami annyit ér, mint egy Ferrari

Fiatból is van olyan, ami annyit ér, mint egy Ferrari

A Magyar Nemzet szerzője szerint az nem elég, hogy Borkai kilépett a Fideszből

A Magyar Nemzet szerzője szerint az nem elég, hogy Borkai kilépett a Fideszből

Kulcsembernek kell kimaradnia a sorsdöntő meccsen a válogatottból

Kulcsembernek kell kimaradnia a sorsdöntő meccsen a válogatottból

A legtöbb kisvállalkozás nem is tudja, hogy akár évente válthatna energiaszolgáltatót

A legtöbb kisvállalkozás nem is tudja, hogy akár évente válthatna energiaszolgáltatót

Porszem a gépezetben: ingyenes, korlátlan fotótárolás iPhone-osoknak a Google-től?

Porszem a gépezetben: ingyenes, korlátlan fotótárolás iPhone-osoknak a Google-től?