szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amikor munkára jelentkezel, a megfelelően megírt önéletrajz az első lépcső, az ajtó amelyen keresztül egyáltalán beléphetsz abba a szobába, ahol az állásinterjú zajlik majd. Ezért ennek a dokumentumnak tartalmaznia kell az összes képzettségedet, ráadásul olyan formában, hogy azt sugallja: Téged érdemes alkalmazni.

Számtalan, vaskos könyvet írtak már a tökéletes önéletrajz elkészítésének titkairól, azonban a tanácsok ritkán következetesek. Ez abból fakad, hogy nincsen recept a hibátlan önéletrajzhoz, ez minden esetben függ az adott helyzettől, pozíciótól és a jelentkező képességeiről. Az ideális CV ismérve, hogy a konkrét munkától függően a lehető legjobb fényben tüntet fel téged és adottságaidat.

Hacsak nincs konkrétan meghatározva, olyan formátumban írd meg önéletrajzodat, amely az erősségeidre hívja fel elsőként a figyelmet.

Amennyiben azt szeretnéd hangsúlyozni, hogyan fejlődtél egyre nagyobb felelősséggel járó, magasabb beosztásba, használj időrendi sorrendet, a jelentől visszafelé indulva. Ha a bejárt karrierutad során szerzett képességeidet is megemlítenéd, használj kombinált formátumot, amelyben a különböző szakértelmek szerinti csoportokra bontva részletezed, eddig milyen munkát végeztél. A kronológiai sorrendet ez esetben az önéletrajz végén, vázlatos formában helyezd el. Ha nincs túl sok korábbi munkatapasztalatod, azonban tanulmányaid közvetlenül kapcsolódnak a munkádhoz, elsőként korábbi tanulmányaidat tüntesd fel.

Ha elkészítetted az önéletrajzod vázlatát, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

- Tömör és lényegre törő lett? Ez annyit tesz, hogy lehetőség szerint egy, legfeljebb két oldal hosszú. Az elfoglalt munkaadók ritkán olvasnak végig egy terjengős önéletrajzot.

- Jó minőségű, fehér papírra nyomtattad, legalább 2,5 centiméteres margóval?

- Átlátható, egyértelmű a szöveg elrendezése? Az egyes részek jól elkülönülnek a többitől? Nincs túl sok üres hely az oldalon?

- Megfelelően kiemelted a különböző részek fejléceit? A szemed egyből a fontos részeket találja meg – amelyeket a munkaadók is keresni fognak?

- Megemlítetted, hogy korábbi munkahelyeid mennyit profitáltak a jelenlétedből (bevétel-, vagy hatékonyságnövekedés)?

- Megfelelő a nyelvhelyességed, egyszerűen, tömören és átláthatóan fogalmazol?

- Az önéletrajzban található információk mindegyike odaillő és pozitív hangvételű? Sohasem szabad negatív kicsengésű dolgokat leírni egy ilyen helyzetben!

- Pontosan és a valóságnak megfelelően fogalmazol? Mivel a legtöbb munkaadó leellenőrzi a jelentkezőket, ezért könnyen lebukhatsz, ha füllentesz, vagy indokolatlanul felnagyítod korábbi érdemeidet. Természetesen azzal sem javítod az esélyeidet, ha túlzottan szerénykedően, lekicsinyítően tünteted fel korábbi feladatiadat.

- Megfelelően feltüntetted az elérhetőségeidet – postai cím, e-mailcím, telefonszám? Fényképet – hacsak nem kérik – ne mellékelj, s szintén ne említs meg olyan – teljesen szükségtelen – adatokat, mint a testsúly, magasság, nem, illetve egészségi állapot. A dokumentum tetejére ne írd oda, hogy „Önéletrajz”, valamint dátumot se írjál rá és a szignóddal sem kell ellátnod.

- Biztos vagy benne, hogy nincsen helyesírási, nyelvtani hiba a szövegben? Ha egészen biztos vagy benne, és többször átolvastad, kérj meg valakit, hogy ellenőrizze ő is.

- Megfelelő referenciákat írtál az önéletrajzba, akik megbízhatóan és objektíven el tudják mondani a – lehetőleg pozitív – véleményüket, ha a munkaadók felkeresik őket?

Ha csak egy esetben is nemmel válaszoltál a kérdésekre, alakítsd át az önéletrajzod, s csak akkor küldd el nyugodt szívvel, ha magabiztos igent tudsz felelni minden esetben, s mások is egyetértenek veled.

hvg.hu Karrier

A tökéletes szakmai önéletrajz titkai

Még a legígéretesebb önéletrajz sem ér sokat, ha nem jut el a rendeltetési helyére, a döntéshozók íróasztalára. Az alábbi tippek segítségével azonban megsokszorozható ezen dokumentum esélyei a sikerre.

hvg.hu Karrier

Önéletrajz és kísérőlevél teszt

Az alábbi teszt segítséget ad ahhoz, hogy ellenőrizd az önéletrajzodat: Vajon minden benne van, amit bele kell írni? Megfelelő sorrendet használtál? A fontos dolgok látszanak a leghangsúlyosabbnak? A hibáid nagyobbnak látszanak, mint amekkorák valójában? Megfelelő a stílusod? Gondolkodj el a kérdéseken, s megfontoltan válaszolj!

hvg.hu Karrier

Ostoba hibák az önéletrajzban

Beköszöntött a tavaszi elhelyezkedési szezon, s ahogy a télikabátok naftalinba kerültek, hirtelen sürgőssé vált leporolni az utoljára ősszel aktualizált önéletrajzokat. Hiába az ember úgy érzi, hogy más illik a tavaszi verőfényhez, mint az őszi borongáshoz. Akárhogy is örül a munkavállaló lelke a napfényes órák megnövekedett számának, ez nem ok arra, hogy ostobaságokat írjon a CV-jébe.

hvg.hu Karrier

8 tipp a munkahelyi depresszió leküzdésére

Elégedetlen vagy a munkáddal, amit korábban élveztél? Levertnek, motiválatlannak érzed magad? Ha igen a válasz, minden valószínűség szerint a megszokás lett úrrá a munkahelyi életed felett. Tippjeink segítségével kilábalhatsz ebből az állóvízből.

hvg.hu Karrier

Mennyi a hazugság az önéletrajzodban?

Az önéletrajz olyan marketingeszköz, amely arra szolgál, hogy bemutassa az állásra jelentkező tapasztalatait, képzettségét, szakmai és társadalmi hátterét. A pályázati kiírásokban gyakran olyan kívánságokat fogalmaznak meg a jelöltek számára, amelyek egyébként a még oly remek szakemberek számára sem teljesíthetők. Ez azonban nem jelenti, hogy a siker érdekében hazudni kellene. Mégis sokan ezt teszik.

hvg.hu Karrier

A főnök önéletrajza

A hagyományos CV-k és a vezetők önéletrajza között jelentős különbségek vannak. Az előbbiek a képességekről, a pallérozottságról, a tapasztalatokról szólnak elsősorban, az utóbbiak sokkal inkább (és érthetően) az irányítói kvalitásokról és a profitszerzésre való alkalmasságról.

hvg.hu Karrier

Az elektronikus önéletrajz titkai

Az internet elterjedésével egyre több lehetőség nyílik otthonról dolgozni, számítógépen keresztül. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő helyre ráakadjunk, s utána sikeresen meg is szerezzük az áhított állást, nem árt némi felkészülés. Sorozatunkban a tökéletes online munkahely felleléséhez nyújtunk segítséget.

hvg.hu Karrier

Tippek a munkahelyi stressz kezelésére

Stresszes helyzetbe kerülni a munkahelyen nem feltétlenül rossz. Ha nem extrém mértékű az efféle nyomás, akár motiváló erőként is felhasználható, s megkönnyítheti a koncentrációt is. A lényeg ez esetben is - akárcsak bárhol máshol - a mértékletesség. Tanácsaink.

hvg.hu Karrier

Így írhatsz okos önéletrajzot

A meghirdetett állásokra szinte mindig túljelentkezés van, így az szerezhet előnyt, aki képes jól bemutatkozni. A hatékony önéletrajz és kísérőlevél ezért fontos fegyver az álláskereső kezében.

hvg.hu Karrier

Tippek telefonos állásinterjúhoz

Néha logisztikai szempontból, néha azért, mert telefonos, vagy távmunkáról van szó, egyszerűbb, vagy hasznosabb az éterben lebonyolítani az új munkaerő meginterjúvolását. Tippek.

hvg.hu Karrier

Tippek az álomállás felkutatásához

Egy hosszabb élettartamú villanykörtét nincs sok értelme elkezdeni árulni valakinek, akinek nincs áram a házában. Ugyanígy felesleges olyan munkaadónak reklámozni magunkat, aki nem tart igényt a szolgálatainkra. Mielőtt időt és energiát fektetsz egy állás megszerzésébe, érdemes felmérni, hogy az adott munka mennyire illik hozzád, illetve mennyire illesz a szóban forgó pozícióhoz.

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Matolcsy: Veszít, aki csak az 1 százalék, sőt a 0,1 százalék érdekét nézi

Matolcsy: Veszít, aki csak az 1 százalék, sőt a 0,1 százalék érdekét nézi

Alakul a nyitás időterve Ausztriában, ahol hetente 2 millió koronavírusteszt készül

Alakul a nyitás időterve Ausztriában, ahol hetente 2 millió koronavírusteszt készül