szerző:
hvg.hu

Egy állásbörze ideális terep arra, hogy kiszúrd a legjobb álláshirdetéseket, szóba elegyedj a neves vállalatok munkatársaival és hosszú távon jól jövedelmező kapcsolatokat építs ki. Hogyan add el magad és mire ügyelj, ha éppen leendő munkaadóddal beszélsz? Tippek.

Az állásbörze nem egy „buli”

Az állásbörze jól szervezett szociális esemény, amely elősegítheti elhelyezkedésedet. Ezért újra és újra emlékeztesd magad arra, hogy miért is vagy ott. Tekintsd úgy, mint egy szakkonferenciát vagy egy üzleti vacsorát. A legfontontosabb szabály, hogy amikor állásbörzén veszel részt, légy hidegvérű profi. Viselkedj úgy, hogy potenciális – rátermett és hozzáértő - munkaerőként tekintsenek rád, ne egy jópofáskodó alakra. Öltözz az alkalomnak megfelelően, megjelenésed mindig azt sugallja, hogy alkalmas vagy a munkára, ne pedig azt, hogy egy gondtalan, buliból buliba szédelgő fiatal áll szemben egy esetleges munkaadóval.

Készítsd el a „házi feladatot”!

Soha ne menj úgy az állásbörzére, hogy nem készítesz stratégiát.  Derítsd ki, hogy ki szervezte és szponzorálta az eseményt, azután nézz utána, hogy milyen meghívott előadók és vendégek jelennek meg a rendezvényen, majd készíts egy listát arról, hogy kikkel szeretnél közülük találkozni. Végezz egy rövid nyomozást, amelynek során mindegyikükről megtudsz valami apróságot, amely hozzásegít ahhoz, hogy könnyebben beszélgetésbe elegyedj velük.

Kapcsolj rá!

Készülj arra, hogy pár perc alatt megfelelően be tudj mutatkozni, és el tudd adni magad, ha arra kerül a sor. Legyen a tarsolyodban egy rövid, háromperces, bármilyen helyzetben előadható összefoglaló tapasztalataidról, képességeidről, addigi sikereidről. Ezt az állásbörze előtt memorizáld, és ügyelj arra, hogy természetesnek tűnjön, ne egy jól betanult memoriternek. Az állásbörze nem hagyományos állásinterjú, ezért légy oldott, közvetlen és mosolygós.

A minőség számít, nem a mennyiség!

A minőségre koncentrálj! Hosszú távon jövedelmezőbb, ha kevesebb, ám annál értékesebb kapcsolatot alakítasz ki, mintha egy tucat névjegykártyát zsákmányolsz ismeretlenektől. Mindig csak arra az emberre fordítsd figyelmedet, akivel éppen beszélsz. Tartsd a szemkontaktust és társalgás közben tekinteteddel ne pásztázd a tömeget, azon töprengve, vajon ki lesz a következő beszélgetőpartnered. Kérdésekkel tartsd fönn partnered érdeklődését, légy őszinte és nyílt. Ahhoz, hogy értékes kapcsolatokra tehess szert, idő és türelem kell.

hvg.hu Karrier

Az állásinterjú vége: légy te a befutó!

Várakozásaidon felül teljesítettél az állásinterjún, már szinte a zsebedben érzed első fizetésedet, ám nem akarod mindezt kockáztatni azzal, hogy az utolsó percben valami ostobaság csúszik ki a szádon. Íme néhány hasznos ötlet, hogyan zárd sikeresen a felvételi beszélgetést.

hvg.hu Karrier

Öt tipp, amellyel korrigálhatsz egy elrontott állásinterjút

Se szeri, se száma a hibázási lehetőségeknek, ha állásinterjúról van szó. Elkésel, koszos az inged, esetleg a liftben letegezed a HR-igazgatót. Azonban mi a helyzet, ha nincs szó ennyire kézzelfogható hibáról, egyszerűen csak úgy érzed: itt nem nyerhetsz. Dehogynem, ha megfogadod a tanácsainkat.

hvg.hu Karrier

Nyolc lépés a karriered helyrehozásához

Ha az ember elveszíti az állását, akkor a legnagyobb nehézséget e helyzet mentális kezelése jelenti, s persze túl kell élni a szociális és pénzügyi megpróbáltatásokat. Sokan állítják, hogy az állás elvesztése olyan érzést kelt az érintettben, mintha teljesen kitörölnék az emberi nemből.

hvg.hu Karrier

Öt tipp a béralkuhoz állásinterjún

Megpályázol egy állást, de már a felvételi beszélgetés elrettent? Az álláskeresésnek van ennél kellemetlenebb része is: amikor arra kerül a sor, hogy leendő munkaadóddal a fizetésedről tárgyalj. Hogyan egyezkedj, milyen kiegészítő juttatásokra tarthatsz igényt, ha munkaadód elképzelései a javadalmazásodat illetően nem egyeznek elvárásaiddal? Cikkünkből kiderül.

hvg.hu Karrier

Önbizalom és kommunikáció a sikeres karrier titka

Ha figyelmesen végighallgatod beszélgetőpartenereidet, s tudod, hogy mikor milyen kérdést kell feltenni, sikeres kommunikátorrá válhatsz, néhány szimpla módszerrel pedig megnövelheted kommunikációs önbizalmadat, s ezzel jelentősen felgyorsíthatod az utadat felfelé a karrierlétrán.

hvg.hu Karrier

Hogyan segít a versenyhelyzet az állásinterjún?

Hogyan viszonyulj versenytársaidhoz az állásinterjú során? Milyen tényezők játszanak szerepet a jelentkezők értékelésénél, s hogyan tudod elérni, hogy téged válasszanak ki a végén? Cikkünkből kiderül.

Mindenük megvan, de szavuk nincs – ezt érzik a volt NDK-sok a falomlás 30. évfordulóján

Mindenük megvan, de szavuk nincs – ezt érzik a volt NDK-sok a falomlás 30. évfordulóján

Varga Mihály: A gazdasági lassulás mélyebb lehet annál, mint amire korábban bárki számított

Varga Mihály: A gazdasági lassulás mélyebb lehet annál, mint amire korábban bárki számított

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül