szerző:
hvg.hu

A néhai Illés zenekartól származik a szállóige, hogy „a szó veszélyes fegyver, s van aki fegyvertelen.” Sajnos az is igaz, hogy van aki a szavakkal, ha nem vigyáz, önmagát sebzi meg. Így aztán érdemes jól megfontolni, hogy mely szavak használatától érdemes tartózkodni, különösen, ha az ember állásért folyamodóban az önéletrajzát írja.

Amikor a munkát keresők a potenciális alkalmazóikat igyekeznek meggyőzni róla, hogy a meghirdetett állás éppen nekik való, igyekeznek nyilvánvalóvá tenni az alkalmasságukat. Ma már a jelentkezők többsége megtanulta, hogy milyen formában a legjobb megírni egy önéletrajzot, vagy pályázati anyagot. Van elég szakkönyv, szaklap, hogy azok tanácsait követve minden elemet beleillesztenek, amelyet csak fontosnak tarthatnak a személyzetisek. Sőt még arra is gondot fordítanak, hogy melyek azok a „gyilkos” csapdák, amelyeket el kell kerülniük, ha a siker esélyével akarnak jelentkezni.

Ugyanakkor gyakran elkövetnek egy hibát, hacsak nem szereztek már emiatt keserű tapasztalatokat. A jelentkezési anyagokban ugyanis igen sok a jól hangzó, pozitív töltetű vagy hatásosnak vélt, mégis üres kifejezés. A munkaadó ugyanis nem arra kíváncsi, hogy a jelölt a meghirdetett pozíciónak „megfelelő” tapasztalatokat szerzett, hanem arra, hogy miféléket. Azaz a képességekről nem beszélni kell, hanem be kell őket mutatni. Nem azt kell mondani, hogy alkalmam volt gyorsan változó környezetben dolgozni, hanem azt, hogy naponta kétszáz ember problémáira adtam tanácsot az ügyfélszolgálaton. Nem azt kell mondani, hogy kiváló a kommunikációs képességem, hanem azt, hogy az általam szerkesztett előfizetői hírlevél olvasói közé minden évben 40 százalékkal többen regisztrálták magukat. Nem azt kell írni, hogy jelentős tapasztalataim vannak a csapatmunkában, hanem évente általában négy projektet fejeztünk be, s mindegyiken legalább 30 ember dolgozott szoros, egymás munkájára épülő kapcsolatban.

Még akkor is, ha ezen az úton haladva készül el a jelentkezési anyag, érdemes bizonyos szavakat, kifejezéseket elkerülni, amelyek a frázispuffogtatás veszélyét vetítik előre, vagy rossz hangulatúak, elkopottak, tehát éppen ellenkező hatást válthatnak ki, mint amit a leírójuk elvárna tőlük. Nézzünk mintegy kéttucatnyit ezek közül.

Agresszív
Ambiciózus
Célorientált
Csapatjátékos
Elkötelezett
Eredményes
Független
Hatékony
Innovatív
Jól informált
Kompetens
Kreatív
Leleményes
Logikus
Megbízható
Motivált
Motivált
Önjáró
Pedáns
Precíz
Profi
Rugalmas
Tapasztalt
Tisztességes
Vezetőtípus

hvg.hu Karrier

Munkahelyi pszichoterror

A dolgozók között előforduló erőszakkal a nyolcvanas évek elején kezdtek el foglalkozni Nyugat-Európában a munkapszichológusok: felfigyeltek azokra a munkahelyi jelenségekre, melyek során egy vagy több személy a szó szoros értelmében „kikészíti idegileg” egy vagy több munkatársát, különféle eszközökkel ellehetetlenítve a célpontok munkáját. Utóbbiak akár bele is betegedhetnek ebbe a zaklatási folyamatba, és gyakran elveszítik az állásukat.

hvg.hu Karrier

A hagyományos erkölcsi értékek és az állásszerzés

Az ezredforduló körüli években nem csak a politikai és gazdasági rendszer változásai hagytak mély nyomokat az életünkbe, hanem ezek (sőt az egész világ gyors átalakulása) miatt megkérdőjeleződött sok fontos érték is, amelyhez az egyén igazodni tudott, s ha tükörbe nézett, akkor ott egy derék embert látott. Pedig ezeknek az értékeknek manapság fontos szerepük van az állásszerzésben.

hvg.hu Karrier

Unod a munkádat? Dobd fel tippjeink segítségével!

Nem lelsz már örömet a mindennapi robotban? Nem jelent már izgalmas kihívást számodra a munkavégzés? Az alábbi tippek, s néhány apró változtatás segítségével színesítheted, feldobhatod mindennapjaidat, s új megvilágításba helyezheted a hivatásodat.

hvg.hu Karrier

Tíz fontos dolog, amely magabiztossá tesz az álláskeresés idején

Ha valaki állást keres, s a bizonytalannal kell szembenéznie, akkor komoly önbizalomra van szüksége, hogy elviselje az elutasításokat, hogy túllépjen az ismétlődő frusztrációs hatásokon, hogy elfogadja, s kezelni tudja, ha nem igazolódnak a várakozásai. Az önbizalom fenntartásához szükség van egy jó eszközkészletre. Íme.

Közmunkások viszik házhoz Nagyvisnyón a Fidesz EP-kampányüzenetét

Közmunkások viszik házhoz Nagyvisnyón a Fidesz EP-kampányüzenetét

Lepkét is evett a 17 napig őserdőben kóborló hawaii nő

Lepkét is evett a 17 napig őserdőben kóborló hawaii nő

Megbüntették a Szegedet a botrányos BL-meccs után

Megbüntették a Szegedet a botrányos BL-meccs után

A Downing Street macskája máris bejelentkezett Theresa May utódjának

A Downing Street macskája máris bejelentkezett Theresa May utódjának

Heller Ágnes: A változást ne Brüsszeltől várjuk

Heller Ágnes: A változást ne Brüsszeltől várjuk

Gyereket gázoltak Budakalászon

Gyereket gázoltak Budakalászon