szerző:
MTI

Magyarország is több rendezvénnyel népszerűsíti a munkavállalói mobilitást, az idei európai mobilitási év céljaihoz csatlakozva. Erről az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapja közöl tájékoztatót.

Veszprémben szeptember 29-én és 30-án fogadják a külföldi munkavállalás iránt érdeklődőket. Külföldi és hazai tanácsadók, szakértők tartanak előadást a különböző országok álláslehetőségeiről. Szó lesz egyebek között a szakképesítések más országokban történő elismertetéséről, a külföldi munkavállalást segítő európai EURES szolgálatról, az egyes országok adóügyi és társadalombiztosítási szabályairól. Egyéni kérdéseket is feltehetnek a rendezvényt felkereső érdeklődők.

Szintén szeptember 29-én rendezik meg Komáromban a magyar-szlovák állásbörzét. Az eseményen előadóként részt vesznek a magyar és a szlovák munkaügyi szakemberek, a régióban tevékenykedő munkáltatók. Szó lesz például a határ menti ingázókra vonatkozó jogszabályokról.

Az európai mobilitási év keretében egy tájékoztató busz indul Párizsból az egyes európai városokba. Ez a busz Pécsett áll meg egy napra október 12-én. A busz tájékoztató anyagok segítségével ismerteti az európai munkavállalás lehetőségeit. Szó lesz természetesen az új tagállamok munkavállalóinak szabad munkavállalását korlátozó intézkedésekről, a korlátozást fenntartó, és azt már nem alkalmazó régi tagállamokról.

A korlátozások ellenére a mobilitási év célja, hogy felhívja a figyelmet a külföldön történő munkavállalás előnyeire. Az európaiaknak ugyanis csupán 1,5 százaléka dolgozik más tagállamban, illetve csak átlagosan 10,6 évente váltanak szakmát. A földrajzi mobilitáson kívül ugyanis a szakmai mobilitás is lényeges. A munkavállalók a piaci körülményekhez igazodó szakmaváltással könnyebben találhatnak munkát.

A mobilitási év megrendezésére mintegy 6 millió eurós költségvetést szánt az Európai Unió. A pénz a mobilitási projektekre, tanulmányokra, a bevált gyakorlatok cseréjére fordítható.

A rendezvénysorozat megnyitó eseményét február 23-án és 24-én tartották Brüsszelben, a záróünnepségre pedig a finn elnökség alatt kerül sor. Az európai mobilitás év keretében rendezik meg csaknem száz európai városban szeptember 29-én és 30-án az európai állásbörzét.

Az új tagállamok belépése óta munkavállalási engedély nélkül vállalhattak munkát az innen érkezők az Egyesült Királyságban, Írországban és Svédországban. Az idén május 1-jét követően ezekhez az országokhoz csatlakozott Finnország, Görögország, Portugália, Spanyolország és Izland.

Továbbra is egyértelműen a munkaerőpiaci helyzet vizsgálatához és munkavállalási engedélyhez köti a munkavállalást Ausztria, Hollandia, Németország, Olaszország és Liechtenstein.

Munkavállalási engedélyt követel, de Dániához és Norvégiához hasonlóan jelentős könnyítéseket alkalmaz az idén május 1-jétől Belgium, Luxemburg és Franciaország. Így Belgium a munkaerő-hiányos foglalkozások esetében munkaerőpiaci vizsgálat nélkül öt nap alatt kiadja a munkavállalási engedélyt. Luxemburgban három szektorban, a mezőgazdaságban, a szőlőművelésben és a vendéglátóiparban munkaerőpiaci helyzet vizsgálata nélkül szerezhető meg a munkavállalási engedély. Franciaországban hét ágazatban összesen 61 foglalkozási szakmában ugyancsak a munkaerőpiaci helyzet vizsgálata nélkül kaphatják meg az új tagállamok állampolgárai ezt az engedélyt.

Olaszország fenntartotta a korábbi engedélyezési rendszert, de az új tagállamokra vonatkozó éves munkavállalási kvótát 79 500-ról 170 ezerre emelte. Hollandiában, ahol a kormányzat a szabad munkavállalás engedélyezését javasolta, a parlament még nem döntött a kérdésben. Néhány szakmánál, amelyek listáját időszakonként aktualizálják, egyszerűsített munkavállalási engedélyt adnak ki.

euractiv.hu Karrier

Munkaerő-mobilitási helyzet Közép-Kelet-Európában

A visegrádi országok mindegyike azzal a nem titkolt céllal csatlakozott az Európai Unióhoz, hogy - az EU tagság egyik előnyeként - polgárai élhetnek a munkaerő szabad áramlásának lehetőségével és Nyugat-Európában is munkát vállalhatnak. Az EU-15-ök nagy része egyelőre korlátozásokat alkalmaz, de szinte mindenütt belső okok is hátráltatják a remélt mobilitás megvalósulását.

hvg.hu Tech

A 2005-ös, a mobilitás esztendeje lesz Európában

Európa vezető szerepet játszik a világon a vezeték nélküli technológiák elterjesztésében – derül ki az IDC informatikai piackutató cég legújabb felméréséből. Közép-Európa pedig különösen gyors fejlődésre számíthat az idén.

Jobline

A legtöbb üzleti vállalkozás bajlódik a mobilitással

A szakértők egységesen vallják, hogy a munkavégzésben (és nem elhanyagolható módon az életstílusban) a folyamatos online jelenlét lehetősége azt az erőteljes üzleti törekvést ösztönzi, hogy a különböző kommunikációs hálózatok összefonódjanak, ezáltal csökkenjenek a költségek és növekedjen a termelékenység anélkül, hogy a dolgozókat túlterhelnék.

euractiv.hu Karrier

Spidla megszüntetné az európai munkaerő-mobilitás korlátait

A politikai okok mellett a szabad munkaerő-áramlás szociálpolitikai akadályait is fel kívánja tárni Vladimír Spidla, a foglalkoztatásért felelős európai biztos. Szerinte valószínűtlen, hogy a munkaerőpiaci korlátozások ellen háborgó tíz új tagállam hasonló intézkedéseket vezetne be a csatlakozásra váró Romániával és Bulgáriával szemben.

Bújtatott reklámmal bombázzák a tiniket egy magyar websorozatban

Bújtatott reklámmal bombázzák a tiniket egy magyar websorozatban

Csuka: Az MTI tudósításában teljesen kiforgatták a szavaim

Csuka: Az MTI tudósításában teljesen kiforgatták a szavaim

Nagy akció után jön a még nagyobb bukás – ezért ne merjen túl olcsó napelemet vásárolni

Nagy akció után jön a még nagyobb bukás – ezért ne merjen túl olcsó napelemet vásárolni

Korszakokat összekötő kapcsolódásokat tár fel a Modem nagy fotókiállítása

Korszakokat összekötő kapcsolódásokat tár fel a Modem nagy fotókiállítása

Lövöldözés volt Kansas Cityben: 2 halott, 15 sebesült

Lövöldözés volt Kansas Cityben: 2 halott, 15 sebesült

Változás jön a Chrome böngészőbe, lelövi a Google az alkalmazásokat

Változás jön a Chrome böngészőbe, lelövi a Google az alkalmazásokat