szerző:
hvg.hu

Nap mint nap szembesülsz a kellemetlen ténnyel, hogy még mindig a munkanélküliek táborát gyarapítod? Amikor szinte meggyőződéseddé válik, hogy te már sosem találsz munkát, fokozottan figyelj, mert ilyenkor sokan abba a hibába esnek, hogy rábólintanak az első állásajánlatra, amely rájuk talál. Tippek a hvg.hu-tól!

A spórolt pénz mindig jól jön!
Hogy malacod legyen.
A tapasztalt álláskeresők tudják, hogy amikor sokáig tétlenül ülnek egy helyben, és váratlanul rájuk köszönt a szerencse egy ígéretesnek látszó állás formájában, akkor is érdemes mérlegelniük. Nem biztos ugyanis, hogy jól járnak, ha vakon rábólintanak az első ajánlatra.

Pénz beszél!

Előfordulhat, hogy kényszerből döntesz az azonnali munkakezdés mellett, ám mégha pénzzavarban vagy, akkor is kalkulálj, hogy érdemes-e megragadnod az új lehetőséget.
Mérlegeld a kínálkozó állás előnyeit és hátulütőit: hol, melyik cégnél ajánlottak munkát, milyen munkakört töltesz majd be — ez előrelépést vagy visszalépést jelent-e előző posztodhoz képest — és mennyit fizetnek hó végén. Ha úgy érzed, hogy a legfontosabb kritériumok nem felelnek meg elvárásaidnak, inkább várj a megfelelő ajánlatra! Hogy a szűkös időket gond nélkül átvészeld, érdemes szem előtt tartanod a pénzügyi szakértők tanácsát, akik szerint a viszonylagos anyagi biztonság megteremtéséhez legalább hathavi fizetést bankszámládon kell tartalékolnod. Némi spórolt pénzzel a zsebedben, egy ideig nyugodt szívvel keresgélhetsz az álláspiacon!

Az első állásajánlat az utolsó?

A pénzkereseti lehetőségen kívül más is arra indítja az álláskeresőket, hogy fogadják el a fölkínált munkát, akkor is, ha az nem felel meg alapvető igényeiknek. Ne ess abba a hibába, amelybe oly sokan: ne félj attól, hogy később sem találsz jobb munkalehetőséget! Bizonyosan nem a fölkínált lesz az utolsó! Verd ki a fejedből a „mi van, ha soha nem lesz állásom”- típusú kényszerképzeteket, mert a görcsös elhelyezkedési vágy, a „mindegy hol, csak legyen munkám” – fölfogás gyakran tévútra vezet.

Rettegsz, hogy nem találsz időben állást, és hónap elején be kell fizetned a számláidat? Fokozott erőfeszítéssel, módszeresen szűrd ki azokat a helyeket, amelyek egyáltalán szóba jöhetnek, és ezekre fókuszálj! Küldd el önéletrajzodat a kiszemelt cégekhez, jelenj meg az összes állásinterjún, amelyre hívnak, és alaposan készülj föl előtte — gondold át, hogy mit kérdezhetnek, mit érdemes hangsúlyoznod, és mely témákat kell hanyagolnod ahhoz, hogy jó benyomást kelts leendő főnöködben. Nézz állás után a neten, böngészd az újságokat, és nem árt, ha ismerőseiddel, barátaiddal is tudatod, hogy munkára van szükséged, hátha valamelyikük értesül egy megüresedett posztról, amely számodra éppen ideális lenne.

Válogass az állásajánlatok között (Oldaltörés)

Hogyan találj rá a megfelelő munkahelyre?

Néhány álláskereső nem sokat teketeóriázik, megragadja az első adódó munkalehetőséget, mondván nem ez álmaik állása, de jobb a semminél. Ne tedd magadévá ezt a felfogást, mert soha nem ösztönöz majd arra, hogy az ocsú közül kiválogasd a búzát, vagyis megtaláld az eszményi munkahelyet!

Mielőtt állásvadászatra indulsz, készíts egy listát alapvető elvárásaidról és igényeidről. Minden egyes potenciális munkahelyet osztályozz és rangsorolj saját szempontjaid szerint. Milyen elvárásoknak nem felel meg az új állás —sokat kell túlóráznod vagy a cég messze van lakóhelyedtől? Melyek az előnyei — rugalmas munkaidő, megfelelő fizetés, kellemes környezet? Gondold át újra és újra, hogy milyen érzésekkel távoztál az állásinterjúról — elégedett voltál vagy csalódott, lelkes, esetleg dühös —, kikkel találkoztál a vállalatnál és milyen hatást gyakoroltak rád. Érzéseid és benyomásaid meghatározóak lehetnek, ha a végső döntésre kerül sor.

A visszautasítás olykor bölcs döntés!

Tanuld meg, hogy mikor kell visszautasítanod egy-egy állásajánlatot, mert a tényleges veszteségnél jóval többet profitálhatsz! A döntéshozatal során ugyanis végérvényesen kiderül, mi az, ami igazán fontos számodra, milyen értékeket tartasz szem előtt, és hogyan képzeled a jövődet. Ennek érdekében el kell különítened a jelentéktelen külsőségeket alapvető igényeidtől, elvárásaidtól. Magabiztos, tudatos viselkedésed arra sarkall majd, hogy a lehető legjobb döntést hozd meg, és könnyedén foglald el helyedet a dolgozók világában.

hvg.hu Karrier

Hét jel, ami arra utal, hogy karriered zsákutcába jutott

Úgy érzed, hogy végérvényesen rád zárult munkahelyed kapuja? Amikor az egész napos robotolás után végre elhagyod az irodát, szinte fuldokolsz, mintha valaki elszívta volna előled a levegőt? Nem árt, ha idejében felismered a jeleket, és továbblépsz, mielőtt teljesen kiégnél. Tippek.

hvg.hu Karrier

Rázós helyzet: mit kérdezz az állásbörzén?

Az állásbörze ideális terep arra, hogy tájékozódj, mely cégek vadásznak friss munkaerőre. Nem mindegy azonban, hogyan közelítesz a kiszemelt vállalat fejvadászához. Mit kérdezz és hogyan érd el, hogy hosszas felvételi procedúra helyett azonnal bezsebelhesd a számodra kedvező állásajánlatot? Kérdések és tippek.

hvg.hu Karrier

Melyek a legveszélyesebb, ám mesésen fizető szakmák?

Van olyan munka, amelyhez senkinek sem fűlik a foga, ám valakinek mégis el kell végeznie. Sovány vigasz, de ilyenkor legalább jól megfizetik a munkavállalót. Akad olyan terület is – például a békefenntartás vagy a légi permetezés –, amelytől sokan visszariadnak, pedig remek kereseti lehetőséget nyújt. Ezek némelyike azonban életveszélyes. Tények és tippek.

hvg.hu Karrier

Hogyan fejezzük ki egyetértésünket?

A vonzó gondolkodásmód eléréséhez őszintén kell törekednünk arra, hogy egyetértési pontokat találjunk beszélgetőtársunkkal. Meglepő, hogy az egészben éppen ez a legnehezebb. Azért olyan nehéz, mert az egyetértésnek őszintének kell lennie, nem lehet hízelgő tettetés – mutat rá a HVG Könyvek által kiadott könyvében Edward de Bono.

hvg.hu Karrier

Kirúgtak az állásodból? Vágj vissza!

„Miért pont én?” „Hol találok másik állást?” Ezek a kérdések óhatatlanul fölmerülnek az emberben, hogyha nemrég bocsátották el munkahelyéről. A probléma akkor csúcsosodik ki igazán, amikor az állásinterjún arról faggatnak, hogy miért jöttél el előző munkahelyedről, ráadásul nem létező referenciáidat is kérik. Mi a teendő ilyenkor? Tippek.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Karrier

Ki a jó munkavállaló a multinacionális cégek számára?

A multinacionális cégek nem feltétlenül a legjobb szakértőket akarják megszerezni, hanem azokat az embereket, akik a leghatékonyabban képesek működni az adott cégkultúrában és az adott szervezeti-, eljárási keretek között. E szempontrendszer megértésében Szilágyi Géza, a Hewlett-Packard magyarországi és regionális HR-igazgatója volt a segítségünkre.

Szeretettel Nagy-Britanniából: Nem "mindenki Londonban mosogat"

Szeretettel Nagy-Britanniából: Nem "mindenki Londonban mosogat"

Drónvideón a Tiszából kiemelt legendás gőzhajó

Drónvideón a Tiszából kiemelt legendás gőzhajó

„Addig nem mentek ki, amíg a papa nem éled fel” – így látják a fenyegetéseket a mentősök

„Addig nem mentek ki, amíg a papa nem éled fel” – így látják a fenyegetéseket a mentősök

A pletykák szerint záporozni fognak idén az érdekes telefonok a Samsungtól

A pletykák szerint záporozni fognak idén az érdekes telefonok a Samsungtól

Gigarazziát tartottak a bulinegyedben - videó

Gigarazziát tartottak a bulinegyedben - videó

Hamarosan itt a sportosan plugin hibrid Skoda Octavia iV RS

Hamarosan itt a sportosan plugin hibrid Skoda Octavia iV RS