szerző:
hvg.hu

Van olyan munka, amelyhez senkinek sem fűlik a foga, ám valakinek mégis el kell végeznie. Sovány vigasz, de ilyenkor legalább jól megfizetik a munkavállalót. Akad olyan terület is – például a békefenntartás vagy a légi permetezés –, amelytől sokan visszariadnak, pedig remek kereseti lehetőséget nyújt. Ezek némelyike azonban életveszélyes. Tények és tippek.

Elszállnak
Valakinek munka, másoknak szórakozás
© AP
Utálod a munkádat?
Kínkeservesen cihelődsz reggelente, és sóhajtozol, hogy megint dolgoznod kell? Ezzel minden bizonnyal nem vagy egyedül.

Egy londoni piackutató cég nemrégiben készített elemzése szerint a munkahelyükkel és munkájukkal elégedetlen dolgozók fele csak a remek kereseti lehetőség miatt nem hagyja ott állását. A brit dolgozók kétharmada például úgy véli, hogy munkáját nem díjazzák kellőképpen – még akkor sem, ha a mindenkori fizetési ráta azt bizonyítja, hogy az elégedetlenkedők gyakran jobban keresnek az átlagos munkavállalónál.

Az elégedetlenség azonban az esetek túlnyomó részében nem merül ki a morgolódásban, ugyanis a már említett brit felmérésből az is kiderül, hogy az aktív munkavállalók 65 százaléka tervezi, hogy a következő három hónapban munkahelyet vált.

Milyen okokra hivatkoznak? A legtöbben azzal érvelnek, hogy munkájukért alacsony fizetést kapnak. Akad azonban jónéhány olyan terület is, amelyet —annak ellenére, hogy átlagon felül jövedelmez — örömmel elhagynának az elégedetlen dolgozók. Hiába keres ugyanis a salary.com adatai szerint egy amerikai gyomor- és bélspecialista évi 269 500 dollárt (közel 58 millió forintot), egy átlagos vámszedő pedig 45 ezer dollárt (10 millió forintot), mindkét szakmának megvannak a hátulütői, amelyek hosszútávon elégedetlenséghez és fásultsághoz vezethetnek.

Kecsegtető állások itthon és a tengerentúlon
Magyarországon a legjobban fizetett szakmák között az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 2005-ös adatai szerint kiemelt helyet foglal el a légiirányítóké, havi bruttó 762 221 forintért, a törvényhozói, miniszteri, politikai államtitkári poszt(735 726 forint) és a bírói szék (579 601 forint).

Míg Amerikában a szoftverfejlesztő informatikusok több mint 100 ezer dollárt (21 millió forintot), a teherfuvarozók és a halott balzsamozók pedig 43 ezer dollárt (közel 10 millió forintot) keresnek évente, addig itthon ugyanezért a munkáért a szoftverfejlesztő informatikusok évi bruttó 3 millió 800 ezer forintot, a tehergépkocsi-vezetők és a temetkezési foglalkozásúak (ami magában foglalja a balzsamozókat is) hozzávetőlegesen 1 millió 200 ezer forintot keresnek.

Tengeren innen és túl számos olyan foglalkozás van, amely veszélyes volta miatt átlagon felül jövedelmez. Komoly összeget keresnek például az iraki békefenntartók és a mezőgazdasági permetezők. Ezek időszakos, számos rizikófaktort rejtő munkák, amelyek komoly szakmai felkészültséget és hozzáértést igényelnek. Egy amerikai békefenntartó 120 ezer dollárt (26 millió forintot), a mezőgazdasági permetező pedig 54 ezer dollárt (11 és fél millió forintot) keres. Egy magyar békefenntartó katona Irakban 2004-ben beosztásától függően havi bruttó 500-850 ezer forintot keresett. Egy mezőgazdasági permetezésre szakosodott pilóta havi bruttó 300-500 ezer forintért emelkedik a levegőbe az évnek abban az időszakában — három-négy hónapig —, amikor van munkája.

Amerikai álom — jól fizető foglalkozások (Oldaltörés)

Drága csemege — életveszélyes munka
Kik keresnek átlagon felül Amerikában?
Az Egyesült Államokban a legjobban fizetett szakemberek listáján előkelő helyet foglalnak el a bűnügyi helyszínelők, a lábápolással foglalkozó szakemberek, a fúrótornyokban dolgozók, és   a rákhalászok. Ez utóbbi  tengerentúli felmérések szerint minden szempontból az egyik legkellemetlenebb és legrizikósabb munka. A tengeri halászok között a halálozási arány ugyanis harmincszor magasabb, mint bármely más foglalkozást űzők esetében. Ráadásul a rövid szezonnak köszönhetően a rákhalászok gyorsan és sokat — olykor napi 20 órát — dolgoznak. Igaz, keresetük is kimagasló, tevékenységük egy-egy idényben akár 100 ezer dollárt (közel 22 millió forintot) is hozhat a konyhára.

A fizetésemelés megoldást jelent?
Az esetek túlnyomó többségében az elégedetlen munkavállalók úgy gondolják, hogy 10-20 százalékos fizetésemelés elég ahhoz, hogy szemet hunyjanak munkájuk „hiányosságai” fölött. Vagyis afölött, hogy nem tudják kamatoztatni képességeiket, és egyáltalán nem veszik hasznát képzettségüknek. A fizetésemelés gyógyírt jelenthet az unalmas munkára, sőt, sokan még azokat az apró kellemetlenségeket is hajlandók figyelmen kívül hagyni, amelyek káros hatással lehetnek egészségükre, mint például a nagy melegben kifogástalanul üzemelő klíma-berendezések.

Kérdés, hogy a megemelt havi jövedelem hosszú távon kárpótolja-e az elégedetlenkedőket, vagy célszerűbb ilyenkor másik munkahely és új kihívások után nézni.
Hivatalos: jön a Mátrix 4, Keanu Reeves is visszatér

Hivatalos: jön a Mátrix 4, Keanu Reeves is visszatér

Horvátország a jelek szerint tényleg komolyan gondolja az euró bevezetését

Horvátország a jelek szerint tényleg komolyan gondolja az euró bevezetését

Furcsa, gombaszerű felhő jelent meg a Balaton fölött, de nyugalom, nem attól

Furcsa, gombaszerű felhő jelent meg a Balaton fölött, de nyugalom, nem attól

A kampányidőszak kezdete előtt kikerültek a Fidesz plakátjai a VI. kerületben

A kampányidőszak kezdete előtt kikerültek a Fidesz plakátjai a VI. kerületben

Különleges utasai voltak egy MÁV-szerelvénynek: egy szamár és egy kecske vonatozott

Különleges utasai voltak egy MÁV-szerelvénynek: egy szamár és egy kecske vonatozott

17 fok a különbség Kelet- és Nyugat-Magyarország között

17 fok a különbség Kelet- és Nyugat-Magyarország között