szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van olyan munka, amelyhez senkinek sem fűlik a foga, ám valakinek mégis el kell végeznie. Sovány vigasz, de ilyenkor legalább jól megfizetik a munkavállalót. Akad olyan terület is – például a békefenntartás vagy a légi permetezés –, amelytől sokan visszariadnak, pedig remek kereseti lehetőséget nyújt. Ezek némelyike azonban életveszélyes. Tények és tippek.

Elszállnak
Valakinek munka, másoknak szórakozás
© AP
Utálod a munkádat?
Kínkeservesen cihelődsz reggelente, és sóhajtozol, hogy megint dolgoznod kell? Ezzel minden bizonnyal nem vagy egyedül.

Egy londoni piackutató cég nemrégiben készített elemzése szerint a munkahelyükkel és munkájukkal elégedetlen dolgozók fele csak a remek kereseti lehetőség miatt nem hagyja ott állását. A brit dolgozók kétharmada például úgy véli, hogy munkáját nem díjazzák kellőképpen – még akkor sem, ha a mindenkori fizetési ráta azt bizonyítja, hogy az elégedetlenkedők gyakran jobban keresnek az átlagos munkavállalónál.

Az elégedetlenség azonban az esetek túlnyomó részében nem merül ki a morgolódásban, ugyanis a már említett brit felmérésből az is kiderül, hogy az aktív munkavállalók 65 százaléka tervezi, hogy a következő három hónapban munkahelyet vált.

Milyen okokra hivatkoznak? A legtöbben azzal érvelnek, hogy munkájukért alacsony fizetést kapnak. Akad azonban jónéhány olyan terület is, amelyet —annak ellenére, hogy átlagon felül jövedelmez — örömmel elhagynának az elégedetlen dolgozók. Hiába keres ugyanis a salary.com adatai szerint egy amerikai gyomor- és bélspecialista évi 269 500 dollárt (közel 58 millió forintot), egy átlagos vámszedő pedig 45 ezer dollárt (10 millió forintot), mindkét szakmának megvannak a hátulütői, amelyek hosszútávon elégedetlenséghez és fásultsághoz vezethetnek.

Kecsegtető állások itthon és a tengerentúlon
Magyarországon a legjobban fizetett szakmák között az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 2005-ös adatai szerint kiemelt helyet foglal el a légiirányítóké, havi bruttó 762 221 forintért, a törvényhozói, miniszteri, politikai államtitkári poszt(735 726 forint) és a bírói szék (579 601 forint).

Míg Amerikában a szoftverfejlesztő informatikusok több mint 100 ezer dollárt (21 millió forintot), a teherfuvarozók és a halott balzsamozók pedig 43 ezer dollárt (közel 10 millió forintot) keresnek évente, addig itthon ugyanezért a munkáért a szoftverfejlesztő informatikusok évi bruttó 3 millió 800 ezer forintot, a tehergépkocsi-vezetők és a temetkezési foglalkozásúak (ami magában foglalja a balzsamozókat is) hozzávetőlegesen 1 millió 200 ezer forintot keresnek.

Tengeren innen és túl számos olyan foglalkozás van, amely veszélyes volta miatt átlagon felül jövedelmez. Komoly összeget keresnek például az iraki békefenntartók és a mezőgazdasági permetezők. Ezek időszakos, számos rizikófaktort rejtő munkák, amelyek komoly szakmai felkészültséget és hozzáértést igényelnek. Egy amerikai békefenntartó 120 ezer dollárt (26 millió forintot), a mezőgazdasági permetező pedig 54 ezer dollárt (11 és fél millió forintot) keres. Egy magyar békefenntartó katona Irakban 2004-ben beosztásától függően havi bruttó 500-850 ezer forintot keresett. Egy mezőgazdasági permetezésre szakosodott pilóta havi bruttó 300-500 ezer forintért emelkedik a levegőbe az évnek abban az időszakában — három-négy hónapig —, amikor van munkája.

Amerikai álom — jól fizető foglalkozások (Oldaltörés)

Drága csemege — életveszélyes munka
Kik keresnek átlagon felül Amerikában?
Az Egyesült Államokban a legjobban fizetett szakemberek listáján előkelő helyet foglalnak el a bűnügyi helyszínelők, a lábápolással foglalkozó szakemberek, a fúrótornyokban dolgozók, és   a rákhalászok. Ez utóbbi  tengerentúli felmérések szerint minden szempontból az egyik legkellemetlenebb és legrizikósabb munka. A tengeri halászok között a halálozási arány ugyanis harmincszor magasabb, mint bármely más foglalkozást űzők esetében. Ráadásul a rövid szezonnak köszönhetően a rákhalászok gyorsan és sokat — olykor napi 20 órát — dolgoznak. Igaz, keresetük is kimagasló, tevékenységük egy-egy idényben akár 100 ezer dollárt (közel 22 millió forintot) is hozhat a konyhára.

A fizetésemelés megoldást jelent?
Az esetek túlnyomó többségében az elégedetlen munkavállalók úgy gondolják, hogy 10-20 százalékos fizetésemelés elég ahhoz, hogy szemet hunyjanak munkájuk „hiányosságai” fölött. Vagyis afölött, hogy nem tudják kamatoztatni képességeiket, és egyáltalán nem veszik hasznát képzettségüknek. A fizetésemelés gyógyírt jelenthet az unalmas munkára, sőt, sokan még azokat az apró kellemetlenségeket is hajlandók figyelmen kívül hagyni, amelyek káros hatással lehetnek egészségükre, mint például a nagy melegben kifogástalanul üzemelő klíma-berendezések.

Kérdés, hogy a megemelt havi jövedelem hosszú távon kárpótolja-e az elégedetlenkedőket, vagy célszerűbb ilyenkor másik munkahely és új kihívások után nézni.
Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon, az ellenzéknek is van sara

Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon, az ellenzéknek is van sara

Ingyenes tesztet és nagyobb szigort várnak el a kormánytól a hvg.hu olvasói

Ingyenes tesztet és nagyobb szigort várnak el a kormánytól a hvg.hu olvasói

Az EU berendelt még 300 millió oltóanyagot a koronavírus miatt

Az EU berendelt még 300 millió oltóanyagot a koronavírus miatt