szerző:
hvg.hu

Úgy érzed, hogy végérvényesen rád zárult munkahelyed kapuja? Amikor az egész napos robotolás után végre elhagyod az irodát, szinte fuldokolsz, mintha valaki elszívta volna előled a levegőt? Nem árt, ha idejében felismered a jeleket, és továbblépsz, mielőtt teljesen kiégnél. Tippek.

Ne hagyd, hogy eluralkodjon
rajtad az unalom!
© sxc.hu
Amint az úgynevezett „munka-depressziós” tüneteket észleled magadon — folyton elégedetlenkedsz, kedvetlenül, nem teljes odaadással végzed munkádat, észrevehetően lanyhul a teljesítményed és már nincs motivációd — ne várj addig, amíg teljesen kikészülsz, sürgősen nézz másik állás után! Melyek azok a tünetek, amelyek világosan jelzik, hogy ideje váltanod?


Örökké túlterhelt vagy?

Egy kolléga távozik a cégtől, ám ahelyett, hogy a vállalat vezetői fölvennének valakit a helyére, az állományban lévő alkalmazottak között oszlik meg munkaköre és mindennapi tevékenysége? Ne hagyd, hogy a munkából kiesett kollégád faladatait is rád lőcsöljék, és fizetésedért kétszer annyit kelljen gürcölnöd! Ha önként plusz terhet veszel a nyakadba, könnyen lehet, hogy örökre viselheted a következményeit, vagyis ugyanannyi pénzért többet dolgozhatsz.

Gyakran túlórázol?

Olykor estig bent maradsz az irodában, holott a munkaidőd délután ötkor lejár? Főnököd mégsem díjazza, hogy egy-egy fontos ügyfélhez munkaidőn túl is „kiszállsz”? Ha így van, ideje jelezned a vezetőségnek, hogy mindezt a cég érdekében teszed! Bizonyítsd be, hogy erőfeszítéseid — anyagi és morális téren egyaránt — hasznot hoznak a vállalatnak.

Veszélybe került az állásod?

A vezetőségen belüli személyi változásoknak köszönhetően neked nem jut babér — és képzettségednek megfelelő munka — a vállalatnál? Figyelj a jelekre, mert szerencsés esetben ez csak megakaszthatja előmeneteledet, míg ellenkező esetben jó időre búcsút mondhatsz karrierednek. Hogy mindezt elkerüld, készíts listát azokról a feladatokról, amelyeket a vállalatnál végeztél! Így nem jössz zavarba, ha újonnan kinevezett főnököd munkásságodról érdeklődik, és fürgén léphetsz, ha úgy érzed, hogy állásod veszélybe került.

Lidérces álmaid vannak a munkád miatt?

Reggel verejtékben úszva ébredsz, mert rettegsz, hogy másnap mi vár rád a munkahelyeden? Ha a félelem már a hétvégéidet is megmérgezi, mert vasárnap délután is azon rágódsz, hogyan éled túl a következő hetet, ideje, hogy átértékeld helyzetedet! Egész más szemszögből vizsgáld meg munkád előnyeit és hátrányait! Keress új kihívásokat, amelyek arra ösztönöznek, hogy könnyedén legyőzd félelmeidet és képességeidhez mérten teljesíts! Tűzz ki újabb és újabb célokat, amelyekért érdemes küzdeni!

Kíhívások és erőfeszítések (Oldaltörés)

Elérted teljesítőképességed határát?

Úgy érzed, hogy többet nem tudsz kihozni magadból, pedig eleinte lelkesen és meg-megújuló érdeklődéssel végezted munkádat? Unalmasnak tartod napi feladataidat? Ne hagyd, hogy átmeneti elkeseredettséged rányomja bélyegét további munkakedvedre! Iratkozz be kiegészítő kurzusokra, tanfolyamokra, ahol újabb ismeretekkel gazdagodhatsz! Tartsd életben lelkesedésedet és pozitív energiáktól duzzadva köszönts minden egyes munkanapot!

Kétségbeestél, mert nincsenek új kihívások?

Egyre gyakrabban gondolkozol azon, hogy munkahelyeden és otthon a szükségesnél kevesebb impulzus ér? Nincsenek kihívások, amelyek színesítenék mindennapjaidat? Ne légy ideges és ne égess föl magad mögött minden hidat egy hirtelen elhatározás következtében! Fogadd el, hogy vannak nyugalmasabb és unalmasabb időszakok az életedben, és törekedj arra, hogy ezeket mindig  egy kihívásokban bővelkedő szakasz kövesse!

Kívülállónak érzed magad?

Érzelmileg egyáltalán nem kötődsz munkatársaidhoz? Ha valamelyikük magánéletéről mesél, igyekszel másra gondolni? Ebben az esetben ne hagyd, hogy kollégád órákig föltartson, udvariasan közöld vele, hogy sürgős elintéznivalód van, de később — kávészünetben vagy munka után — szívesen meghallgatod. Alkalmazkodj munkatársaidhoz, és ne mutasd, hogy kívülállónak érzed magad!

Ezek a kérdések nap mint nap fölmerülnek benned? Akkor itt az ideje, hogy munkahelyet válts! Ha csak néhány kellemetlenséggel kell megbirkóznod, akkor érdemes több energiát fordítanod arra, hogy leküzdd a nehézségeket, harmonikus kapcsolatot építs ki kollégáiddal, és megkeresd azokat a kihívásokat, amelyek arra serkentenek, hogy továbbra is lelkesedéssel végezd munkádat!

Meixner Zoltán (hvg.hu) Karrier

Ki a jó munkavállaló a multinacionális cégek számára?

A multinacionális cégek nem feltétlenül a legjobb szakértőket akarják megszerezni, hanem azokat az embereket, akik a leghatékonyabban képesek működni az adott cégkultúrában és az adott szervezeti-, eljárási keretek között. E szempontrendszer megértésében Szilágyi Géza, a Hewlett-Packard magyarországi és regionális HR-igazgatója volt a segítségünkre.

hvg.hu Karrier

Ne ódzkodj az extravagáns megoldásoktól, ha állást keresel!

A csalódott és elcsigázott álláskeresők végső elkeseredésükben gyakran szokatlan módszereket vetnek be, mondván: most már úgyis mindegy! De megéri mindez? Meddig mehetünk el annak érdekében, hogy megkaparintsuk az áhított munkát? Furcsa taktikák, bizarr megoldások vagány keresgélőknek!

hvg.hu Karrier

Túlképzett vagy? Alkalmazkodj a körülményekhez!

A nyugodt munkahelyi légkör és a biztonság érzése mindennél előbbre való számodra, és ezért még arra is hajlandó vagy, hogy a ranglétrán visszalépj? Netán nyomasztóan hat rád, hogy úgy érzed, apró halacska vagy a nagyvállalat cápái között? Bizonyára veled is előfordult már, hogy az állásinterjún azt vágták a fejedhez, hogy a betöltendő poszthoz túlképzett vagy. Mi a teendő ilyekor? Tippjeink.

hvg.hu Karrier

Kirúgtak az állásodból? Vágj vissza!

„Miért pont én?” „Hol találok másik állást?” Ezek a kérdések óhatatlanul fölmerülnek az emberben, hogyha nemrég bocsátották el munkahelyéről. A probléma akkor csúcsosodik ki igazán, amikor az állásinterjún arról faggatnak, hogy miért jöttél el előző munkahelyedről, ráadásul nem létező referenciáidat is kérik. Mi a teendő ilyenkor? Tippek.

hvg.hu Karrier

Melyek a legveszélyesebb, ám mesésen fizető szakmák?

Van olyan munka, amelyhez senkinek sem fűlik a foga, ám valakinek mégis el kell végeznie. Sovány vigasz, de ilyenkor legalább jól megfizetik a munkavállalót. Akad olyan terület is – például a békefenntartás vagy a légi permetezés –, amelytől sokan visszariadnak, pedig remek kereseti lehetőséget nyújt. Ezek némelyike azonban életveszélyes. Tények és tippek.

hvg.hu Karrier

Kritikus hibák az önéletrajzodban

Az álláskeresők többsége már jól tudja, hogy a munkaadók amerikai típusú, vázlatos önéletrajzot várnak el. A toborzást végző HR szakemberek szerint azonban az ilyen típusú önéletrajzok sem szolgálják mindig a beküldőik karriercéljait. Hogyan építsd föl CV-det? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Rázós helyzet: mit kérdezz az állásbörzén?

Az állásbörze ideális terep arra, hogy tájékozódj, mely cégek vadásznak friss munkaerőre. Nem mindegy azonban, hogyan közelítesz a kiszemelt vállalat fejvadászához. Mit kérdezz és hogyan érd el, hogy hosszas felvételi procedúra helyett azonnal bezsebelhesd a számodra kedvező állásajánlatot? Kérdések és tippek.

400-600 ezer forintot is kereshet egy ingatlanos, ha kibírja az első pár évet

400-600 ezer forintot is kereshet egy ingatlanos, ha kibírja az első pár évet

Podcast: Miben kell még fejlődniük a fintech cégeknek?

Podcast: Miben kell még fejlődniük a fintech cégeknek?

Adna olyan nevet a gyermekének, hogy Fidesz? Valaki megpróbálta

Adna olyan nevet a gyermekének, hogy Fidesz? Valaki megpróbálta

Kiütéses vízilabda-győzelem Szerbia ellen

Kiütéses vízilabda-győzelem Szerbia ellen

Bújtatott reklámmal bombázzák a tiniket egy magyar websorozatban

Bújtatott reklámmal bombázzák a tiniket egy magyar websorozatban

És akkor kiderült, hogyan költene el a kormány 50 ezer milliárd forintot

És akkor kiderült, hogyan költene el a kormány 50 ezer milliárd forintot