szerző:
hvg.hu

Az állásbörze ideális terep arra, hogy tájékozódj, mely cégek vadásznak friss munkaerőre. Nem mindegy azonban, hogyan közelítesz a kiszemelt vállalat fejvadászához. Mit kérdezz és hogyan érd el, hogy hosszas felvételi procedúra helyett azonnal bezsebelhesd a számodra kedvező állásajánlatot? Kérdések és tippek.

Aki keres, talál
© hvg.hu

Hosszú sorok kígyóznak az állásbörzén egy-egy stand előtt, de te türelmesen vársz a sorodra, majd a kiszemelt vállalat fejvadászának közelébe férkőzöl, kezébe nyomod az önéletrajzodat és tömören, magabiztosan vázolod, miért lenne jövedelmező a cégnek, hogyha te tölthetnéd be a meghirdetett munkakört.
 
Eddig minden rendben ment, de mit felelsz majd a munkerő-toborzó munkatárs-nak, ha arról faggat, hogy van-e kérdésed az állással kapcsolatban?

Egyből leizzadsz? Pánikba esel? Ne tedd! Inkább néhány jól irányzott kérdéssel érd el, hogy nevedet és arcodat emlékezetébe vésse.

Hogyan érheted el mindezt? Tégy fel rövid, lényegre törő kérdéseket a vállalat profiljával és a betöltendő munkakörrel kapcsolatban. A legtöbb cég ugyanis olyan alkalmazottakat keres, akik hatékonyak és önállóan kezdeményeznek.

Íme néhány kérdés, amelyet az állásbörzén jelen lévő cégek képviselőinek föltehetsz. Idő hiányában — csak néhány perced lesz arra, hogy kifaggasd a vállalat munkatársát — nem célszerű mindet ellőni. Válogass belőlük, csak azokat a kérdéseket tedd föl, amelyeket az adott helyzet megkíván.


Mit nyújthatsz a kiszemelt vállalatnak?

• Milyen beállítottságú embert keresnek?

• A leendő munkatárs milyen képzettséggel rendelkezzen?

• Milyen szakmai előképzettség és szakmai tapasztalat szükséges ahhoz, hogy 
tiéd legyen az állást?

• Milyen készségek nélkülözhetetlenek az állás betöltéséhez, úgymint idegennyelv ismeret vagy számítógépes ismeretek.


Mit nyújthat neked a friss munkaerőt toborzó vállalat?

• Milyen munkakört kell betöltened a cégnél?

• Hány ember dolgozik a vállalatnál?

• Milyen előnyökkel és lehetőségekkel jár, ha a vállalat kötelékébe lépsz?

• A vállalatvezetők tervei szerint hogyan alakul a cég helyzete a következő években? Honnan indult és hová tart a cég? Milyen célkitűzéseik vannak a jövőre nézve?

• Hogyan tudsz kapcsolatba lépni a vállalattal, hogyha újabb kérdéseid lennének az állással kapcsolatban?

Néhány fontos útravaló

Amikor szemtől szemben állsz a fejvadásszal, légy barátságos, udvarias és közlékeny. Csak magadra nézve kedvező dolgokat mondj, és ne térj el a tárgytól. Érthetően és magabiztosan beszélj! Néhány jól megválasztott kérdéssel elérheted, hogy potenciális jelöltként tekintsenek rád a vállalat vezetői és egy esetleges állásinterjút megkerülve a cég kötelékébe léphess.

hvg.hu Karrier

Kirúgtak az állásodból? Vágj vissza!

„Miért pont én?” „Hol találok másik állást?” Ezek a kérdések óhatatlanul fölmerülnek az emberben, hogyha nemrég bocsátották el munkahelyéről. A probléma akkor csúcsosodik ki igazán, amikor az állásinterjún arról faggatnak, hogy miért jöttél el előző munkahelyedről, ráadásul nem létező referenciáidat is kérik. Mi a teendő ilyenkor? Tippek.

hvg.hu Karrier

Ne ódzkodj az extravagáns megoldásoktól, ha állást keresel!

A csalódott és elcsigázott álláskeresők végső elkeseredésükben gyakran szokatlan módszereket vetnek be, mondván: most már úgyis mindegy! De megéri mindez? Meddig mehetünk el annak érdekében, hogy megkaparintsuk az áhított munkát? Furcsa taktikák, bizarr megoldások vagány keresgélőknek!

hvg.hu Karrier

Kritikus hibák az önéletrajzodban

Az álláskeresők többsége már jól tudja, hogy a munkaadók amerikai típusú, vázlatos önéletrajzot várnak el. A toborzást végző HR szakemberek szerint azonban az ilyen típusú önéletrajzok sem szolgálják mindig a beküldőik karriercéljait. Hogyan építsd föl CV-det? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Melyek a legveszélyesebb, ám mesésen fizető szakmák?

Van olyan munka, amelyhez senkinek sem fűlik a foga, ám valakinek mégis el kell végeznie. Sovány vigasz, de ilyenkor legalább jól megfizetik a munkavállalót. Akad olyan terület is – például a békefenntartás vagy a légi permetezés –, amelytől sokan visszariadnak, pedig remek kereseti lehetőséget nyújt. Ezek némelyike azonban életveszélyes. Tények és tippek.

hvg.hu Karrier

Túlképzett vagy? Alkalmazkodj a körülményekhez!

A nyugodt munkahelyi légkör és a biztonság érzése mindennél előbbre való számodra, és ezért még arra is hajlandó vagy, hogy a ranglétrán visszalépj? Netán nyomasztóan hat rád, hogy úgy érzed, apró halacska vagy a nagyvállalat cápái között? Bizonyára veled is előfordult már, hogy az állásinterjún azt vágták a fejedhez, hogy a betöltendő poszthoz túlképzett vagy. Mi a teendő ilyekor? Tippjeink.

Régóta várt funkció került a Spotifyba, mehet a közös éneklés

Régóta várt funkció került a Spotifyba, mehet a közös éneklés

Megborított a szél egy teherautót az M7-esen

Megborított a szél egy teherautót az M7-esen

Mesterházy a NATO főtitkárával és a magyar uniós biztossal tárgyalt

Mesterházy a NATO főtitkárával és a magyar uniós biztossal tárgyalt

Elfogadhatatlannak tartja a jelenlegi költségvetési tervezetet az EP elnöke

Elfogadhatatlannak tartja a jelenlegi költségvetési tervezetet az EP elnöke

Két szlovén megfertőződött koronavírussal

Két szlovén megfertőződött koronavírussal

Letartóztatták a 15 évvel ezelőtti makói kettős gyilkosság gyanúsítottját

Letartóztatták a 15 évvel ezelőtti makói kettős gyilkosság gyanúsítottját