szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Miért pont én?” „Hol találok másik állást?” Ezek a kérdések óhatatlanul fölmerülnek az emberben, hogyha nemrég bocsátották el munkahelyéről. A probléma akkor csúcsosodik ki igazán, amikor az állásinterjún arról faggatnak, hogy miért jöttél el előző munkahelyedről, ráadásul nem létező referenciáidat is kérik. Mi a teendő ilyenkor? Tippek.

Ha úgy érzed, hogy egy helyben
topogsz, lazíts!
© sxc.hu
Ne ess pánikba!

Már az álláskeresés gondolatától görcsbe rándul a gyomrod? Ne csüggedj, azért mert elbocsátottak előző munkahelyedről, esetleg te mondtál föl, nem kell hosszú ideig állás — és fizetés — nélkül tengődnöd. Pihenj pár napot és vesd bele magad az álláskeresésbe! Ne hagyd, hogy a kudarc letörjön, vágj vissza múltbéli munkaadódnak azzal, hogy sokkal jobb állást találsz, mint amit otthagytál!

Ne keress bűnbakot!

Ahhoz, hogy esélyeidet — és reményedet egy új állásra — ne befolyásolja kudarcod fölött érzett elkeseredésed, először is jöjj tisztába az érzéseiddel! Igyekezz elkerülni az önmarcangolást, ne azon rágódj, hogy vajon kinek a hibájából lettél munkanélküli: kezdettől fogva utált a főnököd, kifúrt az irigy kollégád vagy helyrehozhatatlanul elszúrtál egy vállalati projektet.

Természetes védelmi mechanizmus, hogy kudarcodat megpróbálod külső okokkal magyarázni, ettől azonban nem fogod jobban érezni magad. Sőt, hatékonyságod mellett nyitottságod is csökken, ezáltal könnyen elszalaszthatod a kínálkozó munkalehetőségeket. Bizonyára nehéz lesz, de próbáld meg tárgyilagosan szemlélni jelenlegi helyzetedet, ne dagonyázz az önsajnálatban, inkább keresd meg azokat a mozzanatokat, tanulságokat, amelyekből hosszú távon profitálhatsz, és amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy az előzőnél kedvezőbb állásajánlatot zsebelhess be.

Ne kérj ajánlólevelet főnöködtől, ha az kirúgott!

Szükséged van egy korrekt ajánlólevélre? Nem biztos, hogy kéréseddel érdemes megkörnyékezned főnöködet, főleg, ha ő rúgott ki.  Ennek ellenére előfordulhat, hogy volt munkaadód kedvező és jól hasznosítható ajánlólevelet nyom a kezedbe —  talán azért, hogy ezzel mielőbb az ajtón kívülre száműzzön. Érdemes ilyenkor a főnököd szemével, kívülállóként szemlélni saját tevékenységedet és a vállalatnál betöltött munkakörödet. Amennyiben fölmerül benned a gyanú, hogy ajánlóleveled nem válik majd a hasznodra, mert főnököd negatívan értékeli a vállaltnál eltöltött éveidet, inkább mondj le a referenciáról.

Számos vállalatnál azonban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az elbocsátott kolléga megkapja a szükséges referenciákat, olykor még abban is segítenek, hogy egy másik vállalatnál mielőbb el tudjon helyezkedni.

Dilemma: ajánlólevéllel vagy anélkül (Oldaltörés)

Az ajánlólevél tanusítja, hogy 
megbízható munkaerő vagy
© sxc.hu
Ajánlólevélre van szükséged?

Kellemetlen helyzetbe kerülhetsz, ha kirúgott a főnököd és mégis ajánlólevelet kell kérned tőle. Mi a teendő ilyenkor? Kihez fordulhatsz? Ha főnököddel elmérgesedett a viszonyod, keress a cégnél egy olyan felelős személyt, aki megfelelő referenciával ruházhat föl.

Derítsd ki, hogy a vállalatnál melyik igazgató, menedzser vagy kolléga adhat objektív, rád és a cégnél végzett munkádra nézve kedvező ajánlólevelet. Felkereshetsz ezügyben egy szaktanácsadót is, aki a vállalatnál dolgozik. Arra azonban mindig ügyelj, hogy ajánlóleveledet a cég egyik — arra hivatott — vezető munkatársa aláírásá-val hitelesítse.

Amikor minden kiderül

Elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb valamelyik interjúztató megkérdezze, vajon miért hagytad ott előző munkahelyedet. Ilyenkor gyorsan és szemrebbenés nélkül válaszolj. Vázold röviden és tényszerűen az okokat, és tartózkodj a hosszas magyarázkodástól.

Ne hibáztass senkit, hangsúlyozd, hogy milyen előnyöd származott abból, hogy otthagytad előző munkahelyedet. A következő állásinterjú előtt újra és újra ismételd el ezt egészen addig, amíg természetesen és lazán megy. Légy magabiztos és öntudatos, hogy az interjúztató lássa: rátermett vagy, és a cég jól jár vele, ha téged alkalmaz.

hvg.hu Karrier

Túlképzett vagy? Alkalmazkodj a körülményekhez!

A nyugodt munkahelyi légkör és a biztonság érzése mindennél előbbre való számodra, és ezért még arra is hajlandó vagy, hogy a ranglétrán visszalépj? Netán nyomasztóan hat rád, hogy úgy érzed, apró halacska vagy a nagyvállalat cápái között? Bizonyára veled is előfordult már, hogy az állásinterjún azt vágták a fejedhez, hogy a betöltendő poszthoz túlképzett vagy. Mi a teendő ilyekor? Tippjeink.

hvg.hu Karrier

Melyek a legveszélyesebb, ám mesésen fizető szakmák?

Van olyan munka, amelyhez senkinek sem fűlik a foga, ám valakinek mégis el kell végeznie. Sovány vigasz, de ilyenkor legalább jól megfizetik a munkavállalót. Akad olyan terület is – például a békefenntartás vagy a légi permetezés –, amelytől sokan visszariadnak, pedig remek kereseti lehetőséget nyújt. Ezek némelyike azonban életveszélyes. Tények és tippek.

hvg.hu Karrier

Kritikus hibák az önéletrajzodban

Az álláskeresők többsége már jól tudja, hogy a munkaadók amerikai típusú, vázlatos önéletrajzot várnak el. A toborzást végző HR szakemberek szerint azonban az ilyen típusú önéletrajzok sem szolgálják mindig a beküldőik karriercéljait. Hogyan építsd föl CV-det? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

10 ötlet a világbajnok önéletrajzért

Az önéletrajz-írás gondolatától a hideg is kiráz? Pedig csak első hallásra tűnik borzalmasnak, ha ügyesen fogsz hozzá, összehozhatod a legjobb cv-t, amelyet leendő főnököd csak olvasott. Légy meggyőző és hiteles, ne csak az állásinterjún, írásban is! Tanácsaink.

hvg.hu Karrier

Ne ódzkodj az extravagáns megoldásoktól, ha állást keresel!

A csalódott és elcsigázott álláskeresők végső elkeseredésükben gyakran szokatlan módszereket vetnek be, mondván: most már úgyis mindegy! De megéri mindez? Meddig mehetünk el annak érdekében, hogy megkaparintsuk az áhított munkát? Furcsa taktikák, bizarr megoldások vagány keresgélőknek!

Ezer embert helyeztek karanténba Tenerifén egy koronavírusos turista miatt

Ezer embert helyeztek karanténba Tenerifén egy koronavírusos turista miatt

Hont: Változóban az Orbán-rendszer: ami nincs ellenére, az van

Hont: Változóban az Orbán-rendszer: ami nincs ellenére, az van

Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt

Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt