szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig mintegy nyolcvan ember érkezett a spanyolországi Valenciába narancsszedésre egy magyarországi munkaközvetítő szervezésében, közülük 35-40 már vissza is tért, mert munkaszerződés nélkül, és az ígértnél jóval alacsonyabb fizetéssel foglalkoztatják őket.

Négy megtévesztett magyar munkavállaló kereste fel eddig a barcelonai főkonzulátust, akik elmondták, hogy egy internetes munkahirdetésre jelentkeztek, majd egy magyar hölgytől Budapesten kaptak szóbeli tájékoztatást a Valencia környéki, magas fizetéssel és szállással járó narancsszedési munkára vonatkozóan.

Szabó Ferenc barcelonai főkonzul értesülései szerint körülbelül három héttel ezelőtt egy ötvenfős, majd két héttel később egy harmincfős csoport érkezett Valenciába a helyi cégbíróság nyilvántartásában nem szereplő magyarországi társaság közvetítésével. Munkaszerződést eddig senkivel nem kötöttek, lényegében tehát illegális munkavállalókként tartózkodnak Spanyolországban.

A munkáért járó fizetés jóval kevesebb, mint amiben előzetesen szóban megegyeztek a közvetítőkkel, sőt néhányan a remélt több száz euró helyett még adósságot is felhalmoznak, mivel a foglalkoztató olykor a munkabér összegét is meghaladó szállásdíjat, illetve egyéb eljárási díjat von le. Így nemcsak a külföldön szerencsét próbáló magyarok kinti megélhetése került veszélybe, de sokuknak már a hazautazásra sincs pénze. Munkát ráadásul nem is biztosítanak folyamatosan, és a fűtetlen szállás színvonala is messze elmarad a korábbi ígéretektől.

A főkonzulátus értesítette a helyi hatóságokat, illetve a Külügyminisztériumon keresztül a magyar illetékeseket is tájékoztatta az ügyről, annak érdekében, hogy elkerüljék, hogy további, megtévesztett csoportok utazzanak Spanyolországba.

A főkonzul szóbeli megállapodás alapján, írásban rögzített feltételek nélkül senkinek sem javasolja, hogy külföldre induljon munkát vállalni.

MTI Vállalkozás

Megduplázódott az alkalmi munkavállalók száma

Évről évre csaknem megduplázódik az alkalmi munkavállalói könyvet kiváltók száma: míg 2004-ben csak 132 ezret, 2005-ben már közel 270 ezret váltottak ki, idén az év első felében pedig csaknem 230 ezer alkalmi munkavállalói könyvet adtak ki.

hvg.hu Karrier

A magyarok a legpesszimistább munkavállalók

A Hewitt Associates – globális HR outsourcing és tanácsadó cég – által végzett Legjobb Munkahely Felmérés közép-és kelet európai eredményei azt mutatják, hogy a régió négy résztvevő országának vannak közös erényeik és bűneik, mindezek ellenére van köztük néhány szembetűnő különbség is.

Feleannyi műtéttel lehet helyrehozni a gyerekek törött csontjait egy új technológiával

Feleannyi műtéttel lehet helyrehozni a gyerekek törött csontjait egy új technológiával

Három okból lehet Karácsony az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje

Három okból lehet Karácsony az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje

Sértődött autós leckéztette hosszasan a Magyar Közút munkagépét – videó

Sértődött autós leckéztette hosszasan a Magyar Közút munkagépét – videó