szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német exportőrök a román és bolgár uniós csatlakozással jó üzleti lehetőséget látnak mindkét országban: mindenekelőtt az infrastruktúra-korszerűsítés, ezen belül az út-, kórház-, közműépítés terén, valamint a távközlés fejlesztésében - jelentette ki a német nagy- és külkereskedelmi szövetség elnöke.

A német gazdaság a maga számára a gépgyártásban, a haszonjárművek és ipari javak, valamint elektronikai termékek szállításában lát jó esélyeket a két új csatlakozónál.

Anton Börner, a német nagy- és külkereskedelmi szövetség elnöke ugyanakkor csekélynek ítéli annak veszélyét, hogy az olcsó román és bolgár munkaerő elárasztaná Németországot, hiszen Berlin egyelőre korlátozná a két országból érkezők szabad munkavállalását. Az unióban korábban a spanyol és portugál esetben sem igazolódtak a tömeges kivándorlással kapcsolatos félelmek, és a lengyel, cseh, magyar munkaválallók esetében sem - mondta Börner.

Hozzávetőleg kétmillió román állampolgár dolgozik jelenleg az Európai Unió tagállamaiban, s a kormány arra számít, hogy az ország 2007-ben esedékes EU-csatlakozása után csak néhány százezren fognak kivándorolni munkavállalás céljából - jelentette ki a román munkaügyi miniszter korábban. Gheorghe Barbu elmondta: aki akart, az már elment, és külföldön dolgozik, számuk a jövőben nem fog jelentősen emelkedni.

Kétszázezerre becsüli a bolgár tudományos akadémia a Bulgária leendő uniós csatlakozása utáni első három évben más uniós tagállamban munkavállalási céllal letelepedő polgárok számát egy tanulmányban.

A Standart bolgár napilapban idézett dolgozat készítői szerint a 2007-re tervezett csatlakozás után közvetlenül mintegy 16 ezren hagyják majd el Bulgáriát azért, hogy szerencsét próbáljanak az uniós munkaerőpiacon. Mindenekelőtt fiatalok fognak kivándorolni.

A szófiai munkaügyi hivatal adatai szerint máris érkeznek igények Németországból, Spanyolországból és Franciaországból bolgár szakácsok, pincérek, építőipari munkások iránt.

MTI Karrier

Dublin is korlátozza a románok és bolgárok munkavállalását

A brit kormány egyelőre csak a mezőgazdaságot és az élelmiszer-feldolgozó ipart nyitja meg az EU-hoz januárban csatlakozó Románia és Bulgária alacsonyabb szakképesítésű munkavállalói előtt, a magasabb képzettségűek számára marad a jelenlegi, engedélyezéses rendszer - tájékoztatott a brit belügyminisztérium. Az ír kormány is korlátozásokat jelentett be a két országgal szemben.

euractiv/hvg.hu Karrier

Európa kétfelé húz: román és bolgár munkavállalók érkeznek

Az Európai Unió tagországai eltérően szabályozzák a román és a bolgár állampolgárok január 1-je utáni munkavállallalási lehetőségeit, van ahol szélesre tárják a kaput, van ahol csak résnyire, de van olyan ország is, ahol legszívesebben rácsokat szerelnének a "bejáratra" - írja az euractiv.hu.

Eltűnt egy 12 éves lány Józsefvárosban

Eltűnt egy 12 éves lány Józsefvárosban

Tovább csökkent a napi új fertőzöttek száma Kínában

Tovább csökkent a napi új fertőzöttek száma Kínában

Magyarok készítik, csecsemők kapják először az Alzheimer-kór elleni biomolekulát

Magyarok készítik, csecsemők kapják először az Alzheimer-kór elleni biomolekulát