szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pályázatokat hirdetett a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SzMM) a munkahely és a magánélet közti egyensúly megteremtése érdekében - mondta Sebestyén Zsuzsa, a szaktárca tanácsadója.

Sebestyén Zsuzsa arról számolt be, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium "Férfiszerepek, a férfiak szerepe a nemek közötti egyenlőség elősegítésében" című pályázatának célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen szerepe lehet a férfiaknak abban, hogy összehangolják a családi és a munkahelyi kötelezettségeiket.

A tavaly októberben lezárult pályázatra magyarországi székhellyel rendelkező civil és társadalmi szervezetek, egyesületek, alapítványok, valamint gazdálkodó szervezetek nyújthatták be a programjukat.

A "Családbarát Munkahely 2007" Díjra olyan munkáltató pályázhat március 1-jéig, amelyik rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezik, és tiszteletben tartja a munkavállalók családi kötelezettségeit - fűzte hozzá.

A minisztérium által 2005 szeptemberében indított Gender Mainstreaming elnevezésű projektet bemutatva közölte, hogy annak egyik fő célja megteremteni a férfiak és nők részvételének esélyegyenlőségét a munkaerőpiacon, illetve a gazdasági életben. A "gender mainstreaming" stratégia a vállalatokat segíti abban, hogy hasznosíthassák a két nem egymástól különböző tudását és tapasztalatát.

Emlékeztetett arra is, hogy a SzMM Esélyegyenlőségi Főosztályának Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Osztálya "Egyenlő munkáért egyenlő bért" címmel januárban pályázati felhívást tett közzé annak felmérése, milyen nemi alapú bérkülönbségek léteznek Magyarországon. A kutatási adatok szerint a nők a férfiak bruttó keresetének 86,3 százalékát kapják - jegyezte meg.

Takács Judit, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa az Európai Unió támogatásával futó Genderwise-programot ismertetve kifejtette, hogy ez nem más, mint egy nyolc ország - köztük Magyarország - 11 szervezetének közreműködésével létrejött projekt, amely a munka és a családi élet kérdéseinek egyeztetését a férfiakra fókuszálva közelíti meg.

Megemlítette, hogy néhány országban, a többi között Litvániában, Máltán, Dániában, valamint Izlandon már a férfiak is több hónapig otthon maradhatnak a csecsemőkkel, azaz úgynevezett apasági szabadságra mehetnek. Magyarországon is ismert az apasági szabadság intézménye, de nálunk ez mindössze öt nap szabadságot jelenthet - jegyezte meg.

Mészáros Lőrinc sugárút: gúnyos utcanévtábla jelent meg az Andrássy úton

Mészáros Lőrinc sugárút: gúnyos utcanévtábla jelent meg az Andrássy úton

Alföldi, Osvárt Andrea, Jordán Tamás és Ferge Zsuzsa is ott vannak Karácsony mozgalmában

Alföldi, Osvárt Andrea, Jordán Tamás és Ferge Zsuzsa is ott vannak Karácsony mozgalmában

Versenyautó a nappaliban: összeraktuk az első Lego Technic Ferrarit

Versenyautó a nappaliban: összeraktuk az első Lego Technic Ferrarit