A rugalmas szisztémával a vállalatok megtakarítástnek érhet el, és egyúttal több juttatást adhatnak a dolgozóinak is.
Ennek oka, hogy a vállalkozásokat érintő adóterhek miatt számos cég, a béremelések helyett – vagy azok részeként – egyre nagyobb összegű utalványt ad alkalmazottainak – mondta Balázs Krisztián, az Accor Services Magyarország Kft. marketing igazgatója.
Az elmúlt években egyre több szó esik a cafeteriáról, és sokan már meg is tapasztalhatták ennek előnyeit. Akadnak azonban olyanok is, akik nem tudják pontosan, hogy mit takar a kifejezés. A cafeteria nem más, mint a rugalmas juttatások rendszere, amelyben a munkavállaló, az egyéni költségkeretének megfelelően, választhat a munkáltató által biztosított juttatások közül.
A munkáltató saját maga dönthet arról, hogy mely juttatásokat veszi be a cafeteria rendszerbe. Balázs Krisztián elmondta, hogy a legnépszerűbbek az étkezési-, melegétel-, valamint az ajándék utalvány, egyre népszerűbb az internet-, és a kultúra utalvány valamint az üdülési csekk és a helyi utazási bérlet.
A cafeteriában szereplő juttatások legnagyobb előnye, hogy adózásuk miatt olcsóbbak, mint a munkabér. Azaz ugyanazon bruttó összegeket alapul véve, kevesebb közterhet (adót és járulékokat) kell fizetni utánuk, mint a munkabér után. A munkavállaló is szintén jól jár, hiszen a juttatás teljes összegét megkapja, míg munkabérként adóznia kellene utána. Így a cafeteria esetében munkáltató és a munkavállaló anyagi érdekei azonosak.
Magyarországon jelenleg 180 000 forint az éves átlagos cafeteria-keret. Azonban ez még korántsem éri el a maximálisan kihasználható 400 000 forintos keretet. Tehát a jövőben a cafeteria további fejlődésének iránya a választható juttatások mind szélesebb bevonása, az adómentes határok maximális kihasználása.