szerző:
MTI

Az idén 8,5 milliárd forint áll rendelkezésre a közmunkák finanszírozására, ebből ismét több tízezren juthatnak munkához olyan területeken, ahol kevés a munkalehetőség - hangsúlyozta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter egy szakmai konferencián.

A közmunkával foglalkozó rendezvényen a miniszter elmondta: a korábbi kormányzati időszakban 30 milliárd forint jutott a közmunkákra, ez mintegy 100 ezer munkanélküli foglalkoztatását tette lehetővé 150 kistérségben és 2 500 településen. A miniszter szólt arról is, hogy az ÁPV Rt., az erdőgazdaságok, a MÁV, a vízügy és más intézmények 10 milliárd forinttal egészítették ki a központi közmunka-forrásokat. A közmunkák 60 százalékban a roma lakosságnak adtak munkalehetőséget.

A miniszter a közmunkákkal kapcsolatos jogszabály-változásokról is beszélt. Ezek egyik célja, hogy azok a személyek, akik képesek dolgozni, ne csak a segélyre rendezkedjenek be. A segélyre berendezkedő családokban ugyanis a gyerekek ezt a mintát látják, s felnőve maguk is nehezebben helyezkednek el.

Ezért az április 1-jével változó jogszabály szerint családonként csak a nettó minimálbér kapható meg rendszeres szociális segélyként, a további juttatásért valamilyen közmunkát kell vállalnia annak, aki képes erre. Ez lehet közcélú, közhasznú vagy közmunka. A közmunkáknál külön keretből célzottan is támogatják az ilyen jellegű munkavállalást.

A jogszabály-változás lehetővé teszi azt is, hogy az önkormányzatok közös keretből finanszírozzák a segélyeket, valamint a közcélú és közhasznú munkát. Így a keretből még több pénz juthat a különféle közmunkák finanszírozására.

Egy másik változás, hogy az idén már minden közmunka-program - a végzett munkához igazodó - képzéssel együtt indul. A közmunka-programban résztvevők ingyenesen valamilyen képzettséghez is jutnak, amely javítja lehetőségeiket a későbbi elhelyezkedésre.

Ezek a képzési költségek is elszámolhatók majd a közmunkakeret terhére, illetve a Munkaerő-piaci Alap képzési alap részéből is segítik majd a programokat.

A miniszter szólt arról, hogy a közmunka-programokban elszámolhatók majd az irányítási, szervezési költségek is. Ez jelentősen javíthatja a munkák szervezettségét, hatékonyságát, azt, hogy valódi hasznot hozzanak. Kiss Péter utalt arra, hogy az idei közmunka-programok már februárban, márciusban indulnak. A legnagyobb összeggel, 2,840 milliárd forinttal a regionális közmunka-programok gazdálkodhatnak. Az erdő-karbantartási munkákra 1,875 milliárd forint fordítható majd, továbbá 870 millió forint jut a vasút környezetét javító közmunkákra, 440 millió forint az ár- és belvízvédelmi, 380 millió forint a közút-karbantartási, 435 millió forint a kiemelt üdülőterületek környékén végzett és 420 millió forint az autópálya-építést előkészítő közmunkákra. Ezen felül két közmunka-program már megkezdődött, ezek egyike a hátrányos helyzetű kistérségeknek adott lehetőséget, a másik pedig az olyan közmunkák szervezésére, amely a rendszeres szociális segély kiegészítését teszi lehetővé.

A miniszter a rendezvényen kitüntetéseket adott át a közmunka szervezésében kiváló teljesítményt nyújtó személyeknek.

MTI Karrier

Újabb közmunkaprogramot indít a kormány

Újabb, 370 millió forintos keretösszegű közmunkaprogramot indít a kormány - jelentette be Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Karrier

Közmunka program: idén 35 ezer foglalkoztatott

A közmunka program 13 milliárd forintnyi kerete az idén 35 ezer munkanélküli foglalkoztatását tette lehetővé - közölte a Közmunka Tanács ülését követő tájékoztatón a testület elnöke.

Eljárás indult a TV2 és az Origo ellen a XI. kerületi polgármester rágalmazása miatt

Eljárás indult a TV2 és az Origo ellen a XI. kerületi polgármester rágalmazása miatt

Boross Péter "ártó szellemekről" beszélt 1956-ra emlékezve a Műegyetemen

Boross Péter "ártó szellemekről" beszélt 1956-ra emlékezve a Műegyetemen

New York Times: Az amerikai nagykövet már inkább Orbán embere, mint Trumpé

New York Times: Az amerikai nagykövet már inkább Orbán embere, mint Trumpé

Doku360: "Nem izgat a halál, nincs hiányérzetem, mert repülős voltam"

Doku360: "Nem izgat a halál, nincs hiányérzetem, mert repülős voltam"

Jobb idő lesz október 23-án, mint amilyen március 15-én szokott lenni

Jobb idő lesz október 23-án, mint amilyen március 15-én szokott lenni

Megöltek egy nőt Pécsen

Megöltek egy nőt Pécsen