szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Várhatóan csökken a cseh közalkalmazottak bérének reálértéke jővőre. Eltérően az előző évektől, amikor átlagban évi 5 százalékkal emelkedett a közalkalmazottak fizetése, a pénzügyminisztérium jövőre csak 1,5 százalékos emelést tervez - írta hétfői számában a Právo, pénzügyminisztériumi körökre hivatkozva.

Közalkalmazotti státusban Csehországban jelenleg mintegy 750 ezren dolgoznak. Ha megvalósul a jövő évi reálbércsökkentés, akkor azon a kormányzat mintegy 5 milliárd koronát takarít meg, mutatott rá a baloldali cseh napilap. A kormányzatot a közkiadások nagy hiánya kényszeríti következetes megszorító intézkedésekre. Szintén tervbe vették, hogy a cseh közalkalmazottak számát a jövő évben mintegy 3 százalékkal csökkentenék. Az állam az idén mintegy 108 milliárd koronát fordít a közalkalmazottak bérére.

A sajtó szerint nem kizárt, hogy a közalkalmazottak körében a tervezett intézkedések tiltakozást váltanak ki. Több gazdasági szakértő azt állítja, hogy a közalkalmazottak számának csökkentésére feltétlenül szükség van, és a felszabaduló munkaerőt a jelenleg jól teljesítő magánszféra alkalmazni tudja. Ennek ellenére szükségesnek tartják, hogy a kormányzat megfelelő szociális intézkedéseket is tegyen. Mindazonáltal a cseh kormány az államháztartási reform első szakaszában, tehát a jövő évben, mintegy 30 milliárd koronával akarja csökkenteni a szociális kiadásokat, amelyek egyes vélemények szerint túlságosan megemelkedtek.

Noha a cseh bérek messze elmaradnak a nyugati bérektől, abban Csehország már utolérte a fejlett nyugatot, hogy a béremelkedés és vele a lakossági fogyasztás növekedésének üteme messze elmarad az exportra számító beruházások és a külkereskedelem bővülésének ütemétől a gazdasági növekedés forrásai között; ez a titka annak, hogy a GDP eddig viszonylag szerény infláció mellett nőhetett gyorsan.

Gazdasági szakértők azzal számolnak, hogy a havi bruttó átlagbér a tavalyi, alig több mint 20 ezer koronáról 5 százalékkal 21 ezerre emelkedik az idén, és 2010-ig meghaladhatja a 25 ezret. A nyugdíjak szintén 5 százalékkal emelkednek az idén. Januártól megduplázódott a családi pótlék, 3696 koronáról 7582 koronára. Csehországban tavaly a havi bruttó átlagbér tavaly nominálisan 6,5 százalékkal 20 211 koronára emelkedett - az önálló Csehország történetében először 20 ezer korona fölé -, ez reálértékben 3,9 százalékos javulást jelent.

A statisztikai hivatal szerint a cseh órabér mintegy ötöde a németországinak, illetve negyede az ausztriainak. A bérnövekedés mai üteme szerint a cseh bérek 2038-ban érik el az osztrák szintet. A csehek kétharmada az átlagbér alatt keres.

MTI Karrier

Nyugatra távoznának a cseh orvosok

Nyugatra távozna a csehországi orvosok 45 százaléka. Ennek alapvető oka, hogy a nyugat-európai országokban magasabbak a fizetések és jobbak a munkakörülmények - derült ki egy országos kutatásból.

Több tízezer diáknak kellene közlekedési alapvizsgát tennie a jövő héttől

Több tízezer diáknak kellene közlekedési alapvizsgát tennie a jövő héttől

EU-csúcs: terítéken az oltási folyamat felgyorsítása

EU-csúcs: terítéken az oltási folyamat felgyorsítása

Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

Újabb vállalkozást indítottak a telexesek