szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hónapokig munkanélküli voltál? Lelkes, ám tapasztalatlan állásvadász vagy, aki első munkahelyét keresi? Esetleg sokadik nekifutásra sem sikerült elhelyezkedned? Íme néhány ötlet, mit ne említs önéletrajzodban!

Mielőtt elszalad veled a ló, és kényszeresen megosztod múltbéli tapasztalataidat - az álláskeresés nehézségeitől kezdve egészen a munkahelyi félreértésekig -  leendő munkaadóddal, és önéletrajzodba olyan momentumokat is beleszősz, amelyekről bölcsebb lenne hallgatni, gondolkozz!

Miről érdemes hallgatni?

© Popular Science
Önéletrajzodba ne írd bele, hogy mit utáltál előző munkahelyeden - ha volt ilyen -, miért nem jöttél ki a kollégáiddal, főnököddel! Ha az állásinterjún szóba kerül, utalhatsz rá, hogy miért váltottál munkahelyet – beszélhetsz a kollegiális kapcsolataidról is -, de mellőzd az érzelmeket, szorítkozz a tényekre!

Busás fizetést kérsz? Önéletrajzodban csak akkor említsd a bérezéssel kapcsolatos elvárásaidat, ha azokat munkaköröd, szakmai képzettséged és a megpályázott pozíció indokolttá teszi! Ellenkező esetben ezzel várj az állásinterjúig. Ha rátermett jelölt vagy, és sikeresen túljutottál az állásinterjú első néhány körén, nyerő helyzetből indulhatsz, jó tárgyalási alapod lesz.

Szexuális orientációd, felekezeti hovatartozásod, családi állapotod, általános egészségi állapotod, hobbid nem tartozik leendő munkaadódra, önéletrajzodban nincs helye ezeknek, ahogy politikai nézeteidnek sem.

Személyes élményeidet soha ne említsd önéletrajzodban! Ne csatolj részletes leírást önmagadról: tulajdonságaidról, véleményedről, megjelenésedről az interjúztató a felvételi bezsélgetésen úgyis képet kap. Önéletrajzodhoz mellékelj egy fotót, lehetőség szerint arcképet. Kerüld az egész alakos fotókat, amelyeken nem látszik az arcod, és a pózolós képeket is száműzd a családi fotóalbumba!

Önéletrajzodban ne sorold fel az összes vállalatot, ahol eddig dolgoztál! A hosszú lista munkahelyeidről nem válik hasznodra, különösen, ha ebből kiderül, hogy szinte minden területen kipróbáltad már magad. A diákmunkákat, például a szórólapozást vagy a nyári szendvicssütést is hagyd ki a felsorolásból. Csak azokat a cégeket említsd, amelyeknél hosszabb időt töltöttél, vagy úgy érzed, hogy szakmai fejlődésed szempontjából említésre méltóak. Önéletrajzodban ne utalj arra, ha hónapokig, esetleg hosszabb ideig munkanélküli voltál, a felvételi beszélgetésen úgyis kiderül (akkor részletesen elmesélheted az interjúztatónak, miért maradtál munka nélkül).

Nem létező szakmai tapasztalataidról, képzettségedről, végzettségedről, iskoláidról, nyelvtudásodról ne tégy említést önéletrajzodban, mert ha az előszűrésen át is mész, az állásinterjú második körében - amikor a HR-esek ellenőrzik a jelentkezők adatait, villámgyorsan kiderül, hogy hazudtál.

hvg.hu Karrier

Hat elrettentő apróság, amivel felbosszantod kollégáidat

E-mailek, amelyeket elfelejtünk elküldeni, hangposta-üzenetek, amelyeket soha nem kapunk meg, ártatlan hazugságok, melyeket szinte már észre sem veszünk: ezek „színesítik” a munkahelyi mindennapokat. Kérdés, hogy megszokod-e az apró kellemetlenségeket vagy felveszed a kesztyűt, és tudatosan kerülöd a félreérthető, másoknak bosszúságot okozó helyzeteket. Tippek.

hvg.hu Karrier

Állásinterjú élesben - oktató videóval

Jó lenne, ha tudnád, mi vár rád az állásinterjún? Milyen kérdésekkel bombáznak, és hogyan kell viselkedned, ha el akarod nyerni a megpályázott állást? Nézd meg videointerjúnkat!

hvg.hu Karrier

Miről árulkodik a testbeszéded az állásinterjún?

Félelem? Pökhendiség? Bizonytalanság? Testbeszéded elárulja az interjúztatónak, amit te inkább elrejtenél előle. Készülj föl! Uralkodj gesztusaidon, nem verbális kommunikációdat hangold össze szóbeli megnyilvánulásaiddal! Ötletek izgulósoknak.

hvg.hu Karrier

Hibák, amelyekért tiltólistára kerülhetsz az állásinterjún

Túl sokat beszélsz? Egyfolytában kérdezel? Egy fél üveg parfümöt magadra locsoltál az állásinterjú örömére? Íme néhány zavaró körülmény, amely arra ösztönözheti az interjúztatókat, hogy ne neked, hanem egy másik jelöltnek szavazzanak bizalmat! Tippek álláskeresőknek.

hvg.hu Karrier

Négy tipp szégyenlős álláskeresőknek

Gyakran egy udvarias gesztuson múlik - például egy rövid köszönőlevélen, amelyet az interjúztatónak küldesz a felvételi beszélgetés után -, hogy végül te leszel-e a befutó a sok jelentkező közül, akik az áhított állásra pályáztak. Hogyan sokszorozhatod meg esélyeidet, hogy végül te legyél a befutó? Öteletek.

Koronavírus: az eddigi legrosszabb adat jött Nagy-Britanniából

Koronavírus: az eddigi legrosszabb adat jött Nagy-Britanniából

Nélküle nem lesz béke Afganisztánban: Bemutatjuk a tálib főtárgyalót

Nélküle nem lesz béke Afganisztánban: Bemutatjuk a tálib főtárgyalót

Amerikai technikára épülhetnek elektromos Hondák

Amerikai technikára épülhetnek elektromos Hondák