szerző:
hvg.hu

Egy, a régió 12 országában végzett kutatásból kiderül, hogy a legjobb nagyvállalatok listáját az oroszországi McDonald’s vezeti, míg a szlovén Microsoft a kis- és középvállalatok között ért el első helyezést - derül ki a Legjobb Munkahely Felmérés 2007/2008-as eredményeit összegző közleményből.

A felmérésben, amelyet Közép-Kelet-Európa 12 országában végeztek, közel 600 vállalat mintegy 120 ezer munkavállalója és 3 ezer felsővezetője mondta el véleményét - áll a Hewitt Associates, HR outsourcing és tanácsadó cég nemrégiben nyilvánosságra hozott összegzésében.
 
A régió legjobb nagyvállalatainak listáját az oroszországi McDonald’s vezeti. A szlovén Microsoft a kis- és középvállalatok között ért el első helyezést. A Microsoft kiérdemelte a Felmérés különdíját is. A régió nagyvállalatai közül a GlaxoSmithKline gyógyszeripari cég (Bulgária) és a Logos számítástechnikai vállalat (Csehország) áll a második helyen. A kis- és középvállalatok kategóriában a diverzifikált technológiákkal és megoldásokkal dolgozó 3M  lett a második (Csehország), harmadik helyen pedig a Telerik számítástechnikai cég áll (Bulgária).  

Az  első tíz helyezett között a két kategóriában összesen három magyarországi cég szerepel. A nagyvállalatok között negyedik helyen az építőipari Market Ltd., kilencedik helyen a MARS Sales áll. A hőszolgáltatással foglalkozó Debrecen Heat Supply Close Company a hatodik helyet szerezte meg a kis- és középvállatok kategóriában.

A Kelet-Közép Európai Legjobb Munkahely Felmérés 2007/2008-as eredményei azt mutatják, hogy a kiemelkedően elkötelezett munkavállalókat foglalkoztató Legjobb Munkahelyek nem csupán könnyebben érik el üzleti céljaikat, de a tehetségek vállalathoz vonzásában, megtartásában és motiválásában is sokkal sikeresebbek - áll az összegzésben. 

„A dolgozók elkötelezettségének kérdése üzleti megfontoláson alapszik – a kutatások igazolják, hogy az elkötelezett munkatársak fellendítik az üzleti teljesítményt” – hangsúlyozta Szelecki Zsolt, a Hewitt Emerging Markets vezetője. A legjobb vállalatoknál tapasztalható fluktuáció 15 százalékponttal alacsonyabb az átlagosnál, egy év alatt négyszer annyi önéletrajz érkezik hozzájuk, mint egy átlagos vállalathoz, és a hiányzási napok száma 45 százalékponttal alacsonyabb, mint más cégeknél (4,8 nap/munkavállaló/év, míg egy átlagos munkahelyen ez 7 nap).

A régióban megkérdezett közel 3 ezer felsővezető 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a tehetséges munkavállalók vonzása és megtartása a következő 3-5 év legnagyobb humán kihívásait jelenti majd. A kelet-közép európai humán vezetők és szakemberek közül 10-ből 6-an jelentős tehetséghiányra is számítanak a közeljövőben. A HR–esek véleménye alapján a tehetséghiány leginkább Bulgáriát, Szlovákiát és Lengyelországot fogja érinteni. Ausztriában és Magyarországon ennél kevésbé borúlátóak a humán terület munkatársai. 

„Az eredmények alapján a vállalatok 51 százaléka már most foglalkozik a gondolattal, hogy a tehetséghiány leküzdése érdekében saját országán, sőt akár régióján kívülről toborozzon munkavállalókat. Ez azonban nem csupán a földrajzi határok kiterjesztéséről szól, a vállalatoknak új utakat, módokat kell találniuk, hogy egyrészt vonzóvá váljanak a tehetségek számára, másrészt képesek legyenek megtartani őket hosszútávon is” – mondta Veres Rita, a felmérés regionális vezetője.

A Gazprom vezérét fogadta Szijjártó Péter Budapesten

A Gazprom vezérét fogadta Szijjártó Péter Budapesten

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Újabb tanulmány szerint okozhat rákot a bacon

Újabb tanulmány szerint okozhat rákot a bacon

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Május 6-án indul az új Takarékbank

Május 6-án indul az új Takarékbank