szerző:
MTI

A figyelemhiányos hiperaktivitás nevű rendellenességet (ADHD) hosszú ideig csak a gyerekek problémájának tartották, holott a felnőtteknél évente közel egy hónapnyi munkaidő-veszteséget okoz.

A hollandiai Mentális Egészség és Addikció Intézetében, Ron de Graaf és munkatársai által végzett kutatás azt vizsgálta, milyen mértékben érinti a felnőtteket a figyelemhiányos zavar. Megállapították, hogy az érintettek átlagosan 22,1 napot veszítenek el így évente összes munkaidejükből, beleértve 8,7 nap extra távollétet is munkájukból. 
 
A kutatók szerint a munkáltatók számára költséghatékony lehet felmérni, hogy kiket érint a probléma, majd kezelést ajánlani számukra. "Sokkal több embert érint, mint amennyiről gondoltuk" - mondta Ronald C. Kessler, a Harvard Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője. 
 
Kessler szerint a hiányzások, balesetek, alacsony teljesítmény miatt ez a zavar komoly károkat okoz. Tapasztalata alapján a depresszió kezelésére költött pénz négyszeresen megtérül, ám úgy véli, a figyelemhiányos zavar kezelésére fordított összegek hozadéka még nagyobb lehetne. 
 
A kutatók több mint 7 ezer, 18-44 év közötti dolgozót kérdeztek ki tíz országban, és arra a megállapításra jutottak, hogy a vizsgáltak 3,5 százalékánál állt fenn figyelemhiányos zavar. Eredményeiket az Occupational and Environmental Medicine című szakfolyóirat online változatában közölték kedden. 
 
A kutatás 4,5 százalékra becsli a zavar arányát az Egyesült Államok dolgozói közt, ami átlagosan 28,3 nap munkakiesést okoz évente. A legnagyobb arányt Franciaországban találták, 6,3 százalékot, ám a fejenként elvesztett idő itt csak évi 20,1 nap. A vizsgált országokban az arányok és napok: Libanon 0,9 százalék, 19,4 nap; Spanyolország 1,3 százalék, 1,1 nap; Kolumbia 1,9 százalék, 29,4 nap; Mexikó 2,4 százalék, 6,1 nap; Olaszország 3,4 százalék, 22,2 nap; Németország 3,5 százalék, 13,6 nap; Belgium 3,7 százalék, 16,5 nap; Hollandia 4,9 százalék, a teljesítmény javult. 
 
A kutatók arra nem találtak magyarázatot, miért javult a figyelemzavarral küzdő dolgozók teljesítménye Hollandiában, míg a többi országban romlott. 

 
Medipress Plázs

Milyen következményei lehetnek a hiperaktivitásnak?

A hiperaktív fiatal lányok későbbi életük során gyakrabban szoknak rá a dohányzásra, és teljesítenek alul a tanulásban, valamint a munkahelyen, mint egészséges társaik - derült ki nemrég a Montreali és Londoni Egyetem közös kutatásából.

MTI Plázs

Túl sok gyóygszert szednek a hiperaktív gyerekek

Német kutatók szerint a hiperaktív és a figyelemzavarral küzdő fiataloknál nagyon gyorsan növekszik a gyógyszerfogyasztás. A Die Welt című német lap online beszámolója szerint az ADSH-nak nevezett tünetegyüttes, amely elsősorban a hiperaktívnak nevezett gyerekeknél figyelhető meg, túl sok metilfendiát-hatóanyagú tabletta szedését okozza, miközben nem tudni, hogy ennek a szernek mik a hosszú távú hatásai.

MTI Plázs

Hiperaktivitást okozó élelmiszerfestékek?

Tizenkét európai uniós tagország 42 egészségügyi, fogyasztóvédelmi, illetve szülőket tömörítő szervezete, köztük az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) azt kérte az EU egészségügyi biztosától, hogy függessze fel hat élelmiszerszínezék használatát, amelyeket összefüggésbe hoztak a gyerekek hiperaktivitásával.

Elpusztult Chris, a legtöbb gyapjút adó birka

Elpusztult Chris, a legtöbb gyapjút adó birka

Újabb milliárdokat hozott ide a pápai húskombinát körül feltűnő tajvani üzletember

Újabb milliárdokat hozott ide a pápai húskombinát körül feltűnő tajvani üzletember

Uzsorázás és csalás miatt ítélték el Nyírpilis polgármesterét

Uzsorázás és csalás miatt ítélték el Nyírpilis polgármesterét

Drasztikus vitaminhiány miatt tűntek el az ízlelőbimbók egy férfi nyelvéről

Drasztikus vitaminhiány miatt tűntek el az ízlelőbimbók egy férfi nyelvéről

Öntudatlanul fetrengő emberek Miskolcon

Öntudatlanul fetrengő emberek Miskolcon

Figyelmeztet az Apple: azonnal frissítse régebbi iPhone-ját és iPadjét

Figyelmeztet az Apple: azonnal frissítse régebbi iPhone-ját és iPadjét