szerző:
hvg.hu

Ezúttal a papok és egyházi foglalkozásúak piaci esélyeit tekintjük át. Hogyan alakult a bérezésük az elmúlt években? Hány nő dolgozik ezen a területen? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

2005-ben e foglalkozási körben átlagosan havi 210 ezer forintot, átszámítva átlagosan évi 10 100 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga mintegy 150 ezer forint, évi 7200 euró). Ezzel a papok (lelkészek), egyházi foglalkozásúak a kereseti alsó középmezőnybe tartoznak a szakirányítói foglalkozás-főcsoporton belül, amely az EU statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 11 ezer euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel.

© Marton Szilvia
A pap (lelkész), egyházi foglalkozásúak havi alapbére és bruttó keresete 2000-ről 2005-re összességében nőtt (de 2004-ben jelentősen csökkent), a bér a háromszorosára, a kereset pedig mintegy 210 százalékkal.

A megyénkénti kereseti különbségek eltérnek az összes hazai foglalkozási ág átlagától (aszerint 7 megyében átlagos volt a kereset, 12-ben átlag alatti, s csak a fővárosban átlag fölötti).

A papok, egyházi foglalkozásúak körében a Fejér megyeiek vitték haza a legtöbbet, itt a havi kereset átlagosan csaknem 80 ezer forinttal múlta felül az országos átlagot, a 210 ezer forintot. Több mint 40 ezer forinttal maradt az országos átlag alatt az egyházi foglalkozásúak Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs- Szatmár-Bereg megye. A nők a kevés releváns adat szerint e munkakörben is kevesebbet keresnek a férfiaknál.


Munkaerőpiac

A pap (lelkész), egyházi foglalkozási körbe tartozók 2005-ben minden korcsoportban, teljes létszámukban alkalmazottak. A foglalkoztatottaknak átlagosan ötöde volt nő, ezen belül a fiatalok körében 30, az 50 év fölöttieknél 10 százalék ez az arány.

A papok (lelkészek), egyházi foglalkozásúak létszámukhoz mérten kisebb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga (2005-ben körülbelül egy százalék az összes mintegy 7 százalékkal szemben).

A szakmakör
Ide tartozó foglalkozások (munka-körök): apáca (oktatással, ápolással foglalkozók nélkül) ● börtönlelkész ● hitoktató ● káplán ● kórházi lelkész ● plébános ● rabbi ● segédlelkész ● szerzetes (oktatással, ápolással foglalkozók nélkül) ● tábori lelkész
Az álláskeresők 10 százaléka pályakezdő, s arányuk 2000 és 2005 között csökkent. Az e foglalkozási körbe tartozó regisztrált álláskeresőknek 2006 tavaszán nagyjából a fele volt nő.

Papokat (lelkészeket), egyházi foglalkozásúakat a munkáltatók nem a munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek, 2006 tavaszán például e körben nem volt bejelentett álláshelykínálat.

Ahhoz, hogy valaki e foglalkozási körben dolgozhasson (lelkész, misszionárius, óvodapedagógus-, szociálpedagógus-, tanító- hitoktató, rabbi, református valláspedagógus, teológus-pap, vallástanár) főiskolai, egyetemi végzettség szükséges.

2000-ről 2005-re a munkaügyi hivataloknál bejelentkezett álláskeresők száma 2 százalékkal nőtt, a bejelentett állásoké 14 százalékkal csökkent. Hat év alatt összesen 2,3-szer annyi munkakeresőt regisztráltak, mint ahány betöltetlen állást, 2000-ben ez az érték 1,9, míg 2005-ben 2,2 volt.

2005-ben – a KSH adatai szerint – a kulturális, művészeti és vallási foglalkozás-alcsoportban a foglalkoztatottak mintegy 18 százaléka nem a lakóhelyén dolgozott (az összes foglalkozási ág esetében ez az arány 32 százalék).

Foglalkozásjellemzők
Főbb tevékenységek: misék, istentiszteletek vezetése, a szentségek kiszolgáltatása a hit vagy felekezet szabályai szerint; szentbeszédek, prédikációk tartása; lelki és erkölcsi támogatás a vallási közösség tagjainak; lelkészi lelkigondozó szolgálat a kórházakban, hadseregben, börtönökben; vallásoktatás; adminisztratív feladatok ellátása az egyházi intézmények bizottságaiban; humanitárius, szociális tevékenység.


hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy rendőr?

Sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Ezúttal a rendőrök szakmai és anyagi lehetőségeit összegezzük: kiderül, mennyit kapnak havonta, mi a feladatuk és milyenek a piaci esélyeik. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy könyvelő?

Hogyan alakult a könyvelők bérezése hazánkban és az Európai Unióban? A nők vagy a férfiak körében népszerű e szakma? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy cégvezető?

Most induló sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Először a vezető irányítókat vesszük górcső alá: mennyit kap havonta egy gazdasági szervezet vezetője, és ezért mit kell tennie? Összefoglalóink a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapulnak.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy buszvezető?

Sorozatunk harmadik részében lehull a lepel az autóbusz-vezetők fizetéséről, és az is kiderül, milyen esélyeik vannak a munkaerőpiacon, milyen elvárásoknak kell megfelelniük, ha ezen a területen akarnak érvényesülni. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

Orbán addig feszítette a húrt, hogy most nagyot kell mondania

Orbán addig feszítette a húrt, hogy most nagyot kell mondania

Most megnézheti, Orbán Viktoron milyen nyomot hagyott az elmúlt húsz év

Most megnézheti, Orbán Viktoron milyen nyomot hagyott az elmúlt húsz év

Fegyveres támadás volt egy berlini török zenei rendezvény helyszínénél

Fegyveres támadás volt egy berlini török zenei rendezvény helyszínénél

Nagyapjuk légfegyverével lőtte meg testvérét egy 15 éves lány

Nagyapjuk légfegyverével lőtte meg testvérét egy 15 éves lány

Hősként fogadták az Oscar-díjas Bong Dzsun Hót hazájában

Hősként fogadták az Oscar-díjas Bong Dzsun Hót hazájában

Felszólítottak a Brexit miatt egy 101 éves férfit, hogy a szüleivel igazolja magát

Felszólítottak a Brexit miatt egy 101 éves férfit, hogy a szüleivel igazolja magát