szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az első benyomás a legfontosabb: az állásinterjún sincs ez másképp. Ha jó a megjelenésed és magabiztosan válaszolsz az első pár kérdésre, nyeregben érezheted magad. Tippek sikerre vágyó álláskeresőknek.

Az oly sokat emlegetett első benyomás lényeges, ám ha ezt tíz perc bénázás követi – szétszórt, dadogó feleletek, szégyenlős álláskereső –, oda a kezdeti előny. Egy friss amerikai felmérésből kiderül, hogy a fejvadászok gyakran maguk sem tudják, mekkora szerepe volt az első benyomásnak és a bemutatkozó kézfogásnak abban, hogy egy-egy jelöltet végül alkalmaztak. A legnagyobb munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkozó cég, a Robert Half International ezer céget felölelő felméréséből kiderül, hogy a legtöbb interjúztatónak mindössze tíz perc elég ahhoz, hogy véleményt formáljon az álláskeresőkről, még akkor is, ha egy mindennapi állásért - a cég valamely részlegénél -  átlagosan 55 percig, míg igazgatói posztra átlagosan 86 percig felvételiztetik a jelentkezőket. Az első tíz percen áll vagy bukik tehát minden. Mit jelent mindez az álláskeresőkre nézve?

Gondosan őrizgetett ász
© sxc.hu
„Az interjú abban a pillanatban kezdetét veszi, ahogy a jelölt belép az ajtón, így az álláskereső lelkesedése, magabiztossága már a kezdetektől fontos szerepet játszik megítélésében” – fogalmaz Max Messmer, a Robert Half International vezérigazgatója. „Az első pár perc döntően befolyásolja a beszélgetés későbbi hangnemét és menetét” – teszi hozzá a szakember.

Miután átestél a bemutatkozáson, koncentrálj arra, hogy kielégítően válaszolj az első néhány kérdésre. Melyek lehetnek ezek?

- Miért van itt? (Miért jelentkezett az állásra?)
- Miért jó a cégnek, ha önt alkalmazzuk?
- Mit gondol, be tud majd illeszkedni a munkahelyi közegbe? (El tudja sajátítani a cég értékeit, azonosulni tud-e ezekkel?)
- Miben különbözik az összes többi jelentkezőtől? (Miért járna jól önnel a cég?)
- Mit tud a cégről?
- Miért váltott? (Miért döntött úgy, hogy új állás után néz?)
- Mit tud mondani magáról? (Meséljen magáról!)


Az a legcélravezetőbb, ha ezekre a kérdésekre nem általános válaszokat adsz („Azért jelentkeztem, mert ki szeretném próbálni magam.”, „Velem jól járnak, mert szeretek emberek között lenni.”). Akkor jársz jól, ha konkrét élethelyzeteket említesz, például elmondod, hogyan illeszkedtél be előző munkahelyeden a csapatba, hogyan reagáltál egy-egy krízishelyzetre (amikor be kellett ugrani egy kolléga helyett, előrébb hozták a határidőt vagy panasszal fordult hozzád egy ügyfél).

Ha előző munkahelyedről elbocsátottak, mondd el! Inkább tőled tudja meg leendő főnököd, miért kellett eljönnöd előző helyedről, mert sokkal kínosabb, ha volt munkaadód világosítja föl. Elmesélheted személyes sikerélményeidet: hogyan kezeltél egy különösen problémás ügyfelet, hogyan őrizted meg hidegvéredet egy olyan szituációban, amelyben mindenkit cserbenhagyott a nyugalma.

Aranyszabály, hogy mindig nézz utána, mivel foglalkozik a cég, ahová jelentkezel. Derítsd ki, hogyan alakult a története, kik a vezetői. Ha tisztában vagy az alapinformációkkal, nem jelent majd gondot, hogy válaszolj a „miért pályázta meg ezt a  posztot, ennél a cégnél” kérdésre. Azt is érdemes észben tartani, hogy nem egy álláskereső vagy a sok közül, hanem az álláskereső, aki megoldást jelenthet a cég problémáira, vagyis az a személy, akire a vállalatnak szüksége van. Ha ezt tudatosítod magadban, könnyebben szövöd bele mondandódba is.
hvg.hu Karrier

Négy tipp, hogyan törj be az álláspiacra

Az első munkahely kiválasztását és megszerzését a legtöbb álláskereső élet-halál harcként éli meg. Az önéletrajz írás, az izgatott várakozás, vajon behívnak-e az állásinterjúra, a felkészülés, majd a szóbeli beszélgetés a leendő a fönökkel olyan, mint egy csata, amelyben a nehéztüzérséggel kell szembenézni. Előtte nem árt felvértezni magad! Tippek.

hvg.hu Karrier

Az állásinterjú négy legkegyetlenebb gyilkosa

Úgy érzed, felkészültél a felvételi beszélgetésre? A trükkös kérdésekre is tudod a választ: hogy képzeled el magadat öt év múlva, mit nyújthatsz a cégnek és mit vársz tőle? Kipihenten és pontosan érkezel, majd a kellő lélekjelenléttel belépsz az ajtón. De mi vár rád ott? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Öt mondat, amit soha ne mondj ki az állásinterjún

„Izgultam, kicsúszott a számon valami butaság” – sokan így mentegetőznek, amikor tudatosul bennük, hogy elbukták az állásinterjút, mert olyasmit is kiböktek, ami bizony nem vet jó fényt rájuk. Mikor érdemes hallgatni? Tippek.

Eső, hó, hideg és tél jön

Eső, hó, hideg és tél jön

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft

Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra