szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több újdonságra is számítani kell a közoktatásban a hamarosan induló tanévben: változnak a középiskolai felvételi megszervezésének feltételei, az Oktatási Hivatal jogosítványai bővültek, s óvodáztatási támogatás igényelhető a hátrányos helyzetű gyermekek után.

Az oktatási tárca tanévkezdő kiadványa szerint bármely középiskola, amely írásbeli felvételi vizsgát szervez, csak az Oktatási Hivatal központi írásbeli feladatlapját teheti majd a diákok elé. Új szabály az is, hogy a hat vagy nyolc évfolyammal működő középiskolák nem szervezhetnek szóbeli felvételi vizsgát.

Módosult és pontosabbá vált az általános iskolai felvételi körzetekre vonatkozó szabályozás, amely a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók és az e körbe nem tartozó diákok egymáshoz viszonyított arányát településre vetíti ki, és ehhez viszonyítva írja elő a körzeti arányokat.

A közoktatási törvény módosításával bevezetnek egy új, többcélú intézményt, az egységes óvoda-bölcsődét. Ilyen intézmény akkor létesíthető, ha a települési önkormányzat nem köteles bölcsődét működtetni és a gyermekek száma nem teszi lehetővé, hogy külön-külön óvodai, illetve bölcsődei csoportot hozzanak létre. Egységes óvoda-bölcsőde első ízben a 2009. nevelési évben indítható.

A halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szülei óvodáztatási támogatásban részesülhetnek, ha a gyermeket még 5 éves kora előtt beíratják óvodába és gondoskodnak arról, hogy rendszeresen járjon oda. A támogatás összege 2009-ben gyermekenként első alkalommal húszezer forint, ezt követően esetenként és gyermekenként tízezer forint.

A korábbiakkal ellentétben integrációs felkészítés az általános iskola mellett a középiskolák kilencedik évfolyamán is indítható, felmenő rendszerben. A szabályozás lehetővé teszi az integrációs felkészítés után járó támogatás igénylését akkor is, ha két olyan osztály van, ahol a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók osztályon belüli aránya meghaladja az ötven százalékot, de nem éri el a 70 százalékot.

Változás még, hogy a Nemzeti Alaptanterv a jövőben kötelező rendelkezéseket állapíthat meg a helyi tanterv elkészítéséhez. Módosult az intézmények átszervezésére, megszüntetésére vonatkozó jogi szabályozás is: a véleményezési joggal rendelkezőknek legalább tizenöt napot kell biztosítani álláspontjuk kialakítására. A fenntartónak pedig a legkésőbb a tervezett végrehajtás évében, március utolsó napjáig van lehetősége arra, hogy döntsön az átszervezésről, a fenntartói jog átadásáról.

Százéves korában meghalt Jegor Ligacsov, a szovjet alkoholtilalom ötletgazdája

Százéves korában meghalt Jegor Ligacsov, a szovjet alkoholtilalom ötletgazdája

Különleges mobiltokokat ad ki hétfőn a Telenor

Különleges mobiltokokat ad ki hétfőn a Telenor

Ötven fölé emelkedett a kabuli iskolánál történt robbantás áldozatainak száma

Ötven fölé emelkedett a kabuli iskolánál történt robbantás áldozatainak száma