szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem romlik a felsőoktatás színvonala azzal, hogy a jelentkezők nagy többségét felvették valamelyik egyetemre, főiskolára - mondta az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.

A jelentkezők 60 százaléka 330-380 ponttal került be egyetemekre, főiskolákra, ami nem rossz arány - nyilatkozta Manherz Károly. A 95 ezer hallgató mindössze 1,9 százaléka (1700 hallgató), akit a minimum 160-200 ponttal is felvettek - tette hozzá. 

A Magyar Rektori Konferencia véleménye az, hogy a 160 pontos minimum határt a jövőben emelni kellene. Ezt a tárca is támogatja.

A Magyar Nemzet keddi számában arról írt, hogy gyakorlatilag mindenkiből egyetemista lett, aki idén felvételizett. Ennek oka pedig az, hogy a jelentkezéskor még érvényben volt a tandíjörvény, csak az mert felvételizni, aki vállalni tudta a költségeket. Így elmaradt a szelekció, ami a felsőoktatás színvonalának drámai eséséhez és a diploma elértéktelenedéséhez vezethet - olvasható a lapban.

Ellentétben az oktatási tárca korábbi várakozásaival, nem tízezer, hanem csaknem tizennégyezer diák került be az augusztusi pótfelvételik során az egyetemekre és főiskolákra, ami azt jelenti, hogy idén a felsőoktatásba jelentkezők 99 százaléka felvételt nyert valahova - mutat rá a Magyar Nemzet cikke a minisztériumnak a lap kérésére rendelkezésre bocsátott adatai alapján. A rendes felvételi eljárásban ugyanis több mint 81 ezer fiatalt vettek fel, a pótfelvételik során pedig 13 667 diákkal bővült a hallgatók névsora, vagyis a 96 ezer jelentkezőből 95 ezret felvettek.

Manherz Károly az MTI-nek a felsőfokú szakképzéssel kapcsolatban elmondta: idén jelentősen megnőtt azok száma, akik szakképzésre jelentkeztek, a pótfelvételivel együtt tízezer hallgatót tudtak felvenni a 12 500 államilag támogatott helyre.

A felsőoktatásra egy hároméves megállapodás nyomán megvan a forrás - emelte ki Manherz Károly, 2008-ra 226 milliárd, míg jövőre 234 milliárd forint jut felsőoktatásra, 2010-re pedig a tervek szerint 234-240 milliárd forint jutna.

MTI Karrier

Eurószázmilliók nyelvoktatásra: ok a felzárkózásra?

Több százmillió eurót szán a következő években az Európai Unió a nyelvoktatás fejlesztésére, ennek Magyarország is nagy hasznát veheti, hiszen a magyarok a közösség sereghajtói közé tartoznak az idegennyelvtudás tekintetében - mondta Leonard Orban, az Európai Bizottság többnyelvűségért felelős biztosa.

hvg.hu Karrier

IT Factory: bárkiből lehet informatikus?

A magasan képzett informatikusok hiányából fakadó munkaerő-piaci probléma enyhítésére a NetAcademia Oktatóközpont november elején ezer informatikai szakember képzésébe kezd, az IT Factory keretében.

Karrier

Megtorpanó felnőttképzési program: túl nagy falat?

Túl korán kimerült az uniós keret, így az idén már nem indulhatnak újabb tanfolyamok a képzetlen munkanélküliek felzárkóztatására. A nagy érdeklődést részben a tanulásért járó sajátos pénzjutalom generálta.

Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek

Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek

Titkolózva mozgatják a Városliget fáit, a főváros sem tudja, honnan hová ültetik át őket

Titkolózva mozgatják a Városliget fáit, a főváros sem tudja, honnan hová ültetik át őket

Motorosok haltak meg egy Dusnoknál történt balesetben

Motorosok haltak meg egy Dusnoknál történt balesetben