szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindenkivel előfordul, hogy nyűgösen ébred, tele van a hócipője a munkahelyi problémákkal és inkább kivenne egy szabadnapot. Lehetőleg a főnök tudta nélkül. Beteg lett a kutya? Megsebesített egy szódásszifon? Melyek a legképtelenebb indokok? Kitekintés.

Mit mondasz főnöködnek, ha nincs kedved dolgozni, és úgy döntesz, inkább otthon maradsz? Elmondod az igazat, vagy kitalálsz valamit és bízol benne, hogy nem derül ki, valójában lógtál? A CarrierBuilder nevű álláskereső oldal felmérése szerint az amerikai dolgozók 33 százaléka hazudott már főnökének idén, amikor azt állította, nem tud megjelenni munkahelyén. A motiváció hiánya csak egy a leggyakoribb okok közül. Emellett a személyes elintéznivalók - egy-egy nap erejéig - is sokaknál háttérbe szorítják a munkát, míg a megkérdezettek 30 százaléka egyszerűen csak pihenni akar, feltöltődésre vágyik, ám nem akar szabadságot kivenni.
 

© sxc.hu
Az amerikai munkaadók 18 százaléka bocsátott már el ok nélkül hiányzó alkalmazottat. A cégvezetők 31 százaléka beismerte, hogy ellenőrzi a beteget jelentő dolgozókat, 71 százalékuk pedig csak akkor fogadja el ezt az indokot, ha az alkalmazott orvosi papírral tudja bizonyítani, hogy valóban nem volt egészséges. A bizalmatlan munkaadók 56 százaléka felhívja dolgozóját, hogy kiderítse, valóban otthon van-e, míg 18 százalékuk az egyik beosztottat bízza meg ezzel a feladattal. Ha őszinte vagy főnököddel, nem érhet kellemetlen meglepetés: nem kell hazudoznod, ha csöng a telefon, vagy kopognak a bejárati ajtón és kiderül, hogy a főnök keres.

A „mentségek” közül leginkább a „beteg vagyok, nem megyek ma be“ közkedvelt, de akadnak extrém példák is, amerikai személyzeti ügyekért felelős vezetők ezeket gyűjtötték egy csokorba.

1. A munkavállaló nem akarta elveszíteni parkolóhelyét lakhelye előtt, a tömegközlekedéstől pedig irtózott
2. Elütött egy kutyát munkába menet, és megrongálódott az autója.
3. Komoly szívfájdalmai voltak felkelés után, de már jobban van.
4. Előző nap vért adott és még gyengélkedik.
5. Meghalt vagy beteg lett a család kedvenc háziállata, és emiatt egész nap sír
6. Összeveszett a feleségével, aki kihajította a ruháit, és nem volt mit felvennie aznap.
7. Megsérült a lábfeje, amikor a szódásszifon leesett a hűtő tetejéről.
8. Váratlanul ki kellett mennie az anyósa elé a reptérre.

A potya szabadnapra vágyók itthon sem ülnek karbatett kézzel: olykor elképesztő okokat találnak ki, miért nem mentek be munkahelyükre. Az egyik hazai nagyvállalat HR-ese számtalan példát említ: van, aki arra hivatkozik ilyenkor, hogy  bejelentkezett a vívezetékszerelő, mert a szomszédban csőrepedés volt, de olyan is akad, aki kizárta magát a lakásból. Ez utóbbi „balesetnek” számtalan variációja létezik: becsapódott az ajtó, a kulcs pedig bent maradt a zárban, vagy a kora reggel távozó házastárs rázárta az ajtót a munkavállalóra, aki kulcscsomóját előző nap bent felejtette az irodában. Előfordul, hogy valaki sürgős telefont kap, hogy elvontatták az autóját vagy megbetegedett egyik családtagja. Ilyenkor viszonylag könnyű az ellenőrzés: a főnök megkövetelheti, hogy a távolmaradó papírokkal igazolja a kimaradás okát.

Karrier

Nyolc tipp, hogyan vészelheted át a válságot

A begyűrűző gazdasági válság az álláspiacot is megmozgatta: az elbocsátások, leépítések aggodalomra adnak okot: nem tudhatod, hogy te mikor kerülsz sorra. Hogy átvészelhesd a nehéz időket, összegyűjtöttünk nyolc tippet.

hvg.hu Karrier

Feszült helyzet az állásinterjún

Az állásinterjú hasonlít a randevúhoz: első személyes találkozás, amelyre készülünk, izgulunk, majd eldől a sorsunk, hogy van-e esélyünk a továbbjutásra. Alkalmazkodj az interjúztató stílusához, értelmezd a gesztusait, vedd fel a tempót! Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Hogyan lehetsz nyerő az irodában?

Nem csak a teljesítmény, a munkához való hozzáállás is sokat nyom a latban. Ha ugyanis az alkalmazott kiugróan jól teljesít, ám eközben viselkedése a többieket hátrányosan befolyásolja – degradáló, hisztis, gátlástalan, másokat akadályozó -, a főnök nem fogja bíztatóan hátbaveregetni. Te hogyan dolgozol? Elkeserítenek a kudarcok, vagy csak előre tekintesz? Tippek.

hvg.hu Karrier

Négy tipp, hogyan hűtheted le az acsarkodó kollégákat

Még az összeszokott kollégák között is kialakulhatnak konfliktusok, amelyek megoldása hatékony közbeavatkozást igényel. Csapatépítő tréning? Lelkizés a főnökkel négyszemközt vagy egy kívülálló segítsége? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Karriermentő tippek ínséges időkre

Hogy lehet, hogy valaki azonnal rátalál álmai állására és sínre kerül az élete, míg mások évekig építgetik pályájukat és csak kínkeservesen jutnak előre? Miért egyszerű az előrejutás azoknak, akiknek van befolyásos ismerősük? Ezeket a kérdéseket mindenki felteszi magának, ha eljut arra a pontra, ahonnan – úgy érzi –, nincs tovább. Hogyan győzhető le a végső kétségbeesés? Tippek.

Várakozásokon felül nőtt a Richter árbevétele és nyeresége

Várakozásokon felül nőtt a Richter árbevétele és nyeresége

Meglepő fordulat a Paks mellé tervezett kavicsbánya ügyében

Meglepő fordulat a Paks mellé tervezett kavicsbánya ügyében

A napfénytetőn lógott ki az autóból egy ötméteres pálma

A napfénytetőn lógott ki az autóból egy ötméteres pálma