szerző:
MTI

Egyszerre kell koncentrálni az elsősorban a fejlett régiókat sújtó gazdasági válság kezelésére, valamint az Út a munkához programra, amely az alacsony iskolai végzettséggel és szerény munkaerő-piaci kilátásokkal bíró társadalmi réteg helyzetének javítását célozza - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A miniszter felelőtlennek nevezte azt a költségvetési módosító indítványt, amely az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) állami forrásainak egymilliárd forintos megkurtítását javasolja. Úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzetben erősíteni, nem pedig gyengíteni kell az ÁFSZ tevékenységét.
    
A miniszter beszámolt arról, hogy 2008-ban novemberig egyértelműen javult a foglalkoztatási helyzet Magyarországon. Kiemelte, hogy 32 ezerrel nőtt a főiskolai, 30 ezerrel pedig az egyetemi végzettséget igénylő munkahelyek száma, s ugyancsak emelkedett a teljes gazdaság munkaerő-igénye.
    
Erre a kedvező helyzetre "zúdult rá" a gazdasági válság, fogalmazott a miniszter. A romló, már 2-3 százalékos gazdasági lassulással számoló előrejelzések fényében Szűcs Erika reálisnak nevezte a munkanélküliek számának a sajtóban felvetett 150 ezres növekedését. Hozzátette: a tárca igyekszik olyan segítséget nyújtani a vállalkozásoknak, amelyek segítségével - például ideiglenesen csökkentett munkaidő bevezetésével - a munkahelyek megőrizhetők. Szűcs Erika ezt "munkaerőpiacon belüli megoldásnak" nevezte.  A recesszió kezelésére a Munkaerő-piaci Alap eszközein túl az Új Magyarország Fejlesztési Tervből is jelentős forrásokat szánnak.
    
Szűcs Erika újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a járulékcsökkentés ötlete "közgazdaságilag értelmezhetetlen" egy recesszióban, hiszen szűkülő piacokon nem a kapacitások bővítése, hanem épphogy visszafogása indokolt.

Ingyen BKV a gyerekeknek,  Budapest alkotmány - Karácsony Gergely programot hirdetett

Ingyen BKV a gyerekeknek, Budapest alkotmány - Karácsony Gergely programot hirdetett

Másképp is lehet edzeni, ha tovább akar élni

Másképp is lehet edzeni, ha tovább akar élni

Borús, esős napunk lesz

Borús, esős napunk lesz

Lássuk, nyert-e a hatos lottón!

Lássuk, nyert-e a hatos lottón!

Semjén: Köves Slomó egyháza megállapodást kötött a kormánnyal

Semjén: Köves Slomó egyháza megállapodást kötött a kormánnyal

Palkovics miniszter szerint nem a foci a legdinamikusabban növekvő sportág

Palkovics miniszter szerint nem a foci a legdinamikusabban növekvő sportág