szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kitartanak követeléseik mellet a dél-ukrajnai Herszon város mezőgazdasági gépgyárát február 3-a óta megszállva tartó munkások. Elmaradt bérük kifizetését és a privatizált üzem államosítását követelik.

Ukrajnában egyedül a herszoni mezőgazdasági gépgyárban készítenek gabonaarató kombájnokat. A gyárban nem csak a dolgozók és a tulajdonos konfliktusát kell rendezni, vissza kell helyezni az üzemet mint jogi személyt Herszon megyébe, mivel az Kijev megyében van bejegyezve - mondta a dolgozók követeléseire reagálva Borisz Szilenkov, Herszon megye kormányzója. 

A 120 éves múltra visszatekintő gyárban a problémák 2007-ben kezdődtek, amikor az üzem új tulajdonoshoz került, akinek Kijev közelében már volt hasonló profilú gyára. Tavaly márciustól akadozott a bérek kifizetése, szeptember óta pedig egyáltalán nem fizettek a dolgozóknak. A termelés hanyatlásnak indult, a gyár októbertől háromnapos munkahétre tért át, novemberben elkezdődtek az elbocsátások. Mivel a fiatalok és a középkorúak önként felmondtak, a gyárban főként az idősebb "veteránok" maradtak, akik életük fontos részének tekintik az üzemet.

A gyárfoglalás egy nappal azután történt, hogy az üzem 300 dolgozója Herszon központjában spontán tiltakozó tüntetést tartott, amelyen szélsőbaloldali szervezetek képviselői is felszólaltak. Az igazgatósági épületbe ellenállás nélkül bejutott munkások üzemi tanácsot alakítottak a tulajdonos által felszámolásra ítélt gyár ellenőrzésére. A tiltakozók állítása szerint 4,48 millió hrivnya (130 millió forint) elmaradt bérrel tartoznak nekik.

A korábbi másfélezerről 900 főre zsugorodott dolgozói kollektíva végsőkig elszánt, kész a "legkeményebb tiltakozó akciók" végrehajtására is a munkahelyek megőrzése érdekében. A dolgozók követelései között szerepel a gyár kártérítés nélküli államosítása.

MTI Karrier

Botrány az óriási tiszteletdíjak miatt Szerbiában

A szerb kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt valamennyi delegáltja lemond a köztársasági választási bizottságban viselt tisztségéről, mivel országos botránnyá dagadt a testületben kiosztott hatalmas tiszteletdíjak ügye.

MTI Karrier

Évtizedes csúcson a brit munkanélküliség

Évtizedes csúcsra emelkedett 2008 végére a munkanélküliség Nagy-Britanniában, azzal együtt is, hogy a legfrissebb hivatalos kimutatás szerint a vártnál valamivel kevesebben voltak állás nélkül a vizsgált időszakban.

Csokoládé 3D-nyomtatóból? Simán!

Csokoládé 3D-nyomtatóból? Simán!

Még több életet mentene meg az Apple a Watch okosórával

Még több életet mentene meg az Apple a Watch okosórával

Már Grúziában is megjelent a koronavírus

Már Grúziában is megjelent a koronavírus