szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Évtizedes csúcsra emelkedett 2008 végére a munkanélküliség Nagy-Britanniában, azzal együtt is, hogy a legfrissebb hivatalos kimutatás szerint a vártnál valamivel kevesebben voltak állás nélkül a vizsgált időszakban.

A brit statisztikai hivatal közölte, hogy 2008 utolsó negyedében 1,97 millióra - a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szabványai alapján számolva 6,3 százalékra - emelkedett a hivatalosan bejegyzett állástalanok száma. Nagy-Britanniában 1998 óta nem mértek ilyen arányú munkanélküliséget.

Az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma az október-decemberi időszakban 236 ezerrel nőtt; ez a legnagyobb negyedéves növekedés az 1991-es recessziós év óta.
 
Elemzők előzetesen arra számítottak, hogy a munkanélküliek száma már átlépte a kétmilliós lélektani határt, de az előrejelzések szerint ez az idén mindenképpen bekövetkezik, sőt az év végére megközelítheti a hárommilliót a brit gazdaságot fenyegető súlyos recesszió miatt.
 
Egyes prognózisok 4 százalékhoz közeli idei GDP-mínuszt sem zárnak ki Nagy-Britanniában, és a konszenzusos jóslat az, hogy a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-térségen belül a brit gazdaságot sújtja a legmélyebb recesszió 2009-ben. Ebben a környezetben egyre szélesebb körű tiltakozás bontakozik ki a brit munkavállalók körében a külföldi EU-tagállamokból toborzott munkaerő nagy-britanniai alkalmazása ellen. 
  
Legutóbb éppen szerdán torlaszolta el több száz állástalan építőipari szakmunkás két brit erőmű bejáratát, arra hivatkozva, hogy a francia Alstom ipari konszern munkahelyek százait akarja külföldi munkavállalókkal - az egyik szakszervezeti vezető értesülése szerint főleg lengyelekkel - betölteni. A hónap elején az egyik legnagyobb brit olajfinomítónál kezdődtek spontán sztrájkok hasonló okokból.
  
Az egyre terjedő tiltakozások szervezői Gordon Brown kormányfő egy - azóta már politikai körökben is szerencsétlennek minősített - kijelentését tették meg csatakiáltásuknak. Brown a kormányzó Munkáspárt 2007-es kongresszusán elmondott beszédében azt mondta, hogy a "brit munkahelyeket a brit munkásoknak" kell fenntartani. 
 
A miniszterelnököt már akkoriban többen támadták e félmondatáért. A bírálatok között szerepelt, hogy a jelszót eredetileg a Brit Nemzeti Párt, a legnagyobb brit szélsőjobboldali erő használta, de sokan rámutattak arra is, hogy ennek az ígéretnek a szó szerinti teljesítése az EU-joggal sem összeegyeztethető, mert ellentétes lenne az unión belüli szabad munkaerő-áramlás elvével.

A brit kormány egyik magas rangú tagja azonban már tett utalást arra, hogy London esetleg az EU-hoz fordul a külföldi uniós állampolgárok munkavállalásának szabályozása ügyében. Alan Johnson egészségügyi miniszter a BBC-nek minap azt mondta: új direktívákra van szükség annak biztosítására, hogy a brit átlagnál rosszabb feltételekkel toborzott külföldi munkásokat ne lehessen brit munkavállalók helyett alkalmazni. Ha a brit kormány valóban tenne ilyen kezdeményezést, az érintené a Nagy-Britanniában alkalmazott kelet-európai munkavállalók jelentős részét is.
 
Az Ernst & Young könyvvizsgáló cég ITEM Club nevű gazdasági előrejelző részlege már hónapokkal ezelőtt kimutatta egy összehasonlító tanulmányában, hogy a brit munkapiacon dolgozó kelet-európaiak 80 százaléka óránként 6 fontnál (1900 forintnál) kevesebbet keres, ami a brit alkalmazotti átlagbérnek alig a fele.    
 
Nagy-Britannia a 2004-es EU-bővítés után azonnal megnyitotta munkapiacát az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország, köztük Magyarország előtt, és azóta legalább egymillióan érkeztek a térségből munkavállalás céljával. A brit gazdaság súlyosbodó gondjai és a font meredek gyengülése nyomán azonban - szakértői becslések szerint - a kelet-európaiak fele már hazament.

MTI Gazdaság

Új Szó: a válság lefaragja a fizetéseket Szlovákiában

Szlovákiában tavaly az iparban foglalkoztatottak bére átlagosan 6,7 százalékkal nőtt, s elérte a 22 056 koronát (732 euró) – írja szerdai számában az Új Szó című pozsonyi magyar napilap a szlovák statisztikai hivatalra hivatkozva. Ha az inflációt is figyelembe vesszük, akkor az ágazatban éves szinten 2 százalékos reálbér-növekedésről beszélhetünk.

MTI Karrier

Több mint kétezer aláírást gyűjtöttek a BorsodChem dolgozóiért

Több mint kétezer aláírást gyűjtött a Kazincbarcikai Vegyész Szakszervezet a BorsodChem Zrt. 550 elbocsátani tervezett dolgozójának megmentése érdekében – írta keddi számában az Észak-Magyarország. A BorsodChem a múlt héten jelentette be, hogy jelentős elbocsátásokra készül.

Karrier

Mire számíthat, aki egzotikus országban vállal munkát?

Egy globális vállalatnál elengedhetetlen, hogy különböző kultúrájú emberek jól tudjanak együttműködni, hiszen gyakran nemzetközi csapatokban kell dolgozniuk. Így nem árt, ha nyitott, rugalmas gondolkodásmóddal áldja meg őket az ég. Intődy Gábor és Sztrókay Péter, az IBM két munkatársa belekóstolt Afrika és Ázsia világába, és megtanulta: lehet másként is élni.

MTI Karrier

Az OECD-országokban 6,8 százalékra nőtt a munkanélküliség

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 30 tagországában a munkanélküliség a múlt év decemberére 6,8 százalékra nőtt a novemberi 6,6 százalékról - tette közzé az adatot hétfőn a nemzetközi szervezet. 2007-ben 5,7 százalékos volt a munkanélküliség.

Több mint 20 év után bónuszt kapnak az Opel dolgozói

Több mint 20 év után bónuszt kapnak az Opel dolgozói

A szélsőjobboldaliak és a populisták hajráznak jobban a szlovák kampányban

A szélsőjobboldaliak és a populisták hajráznak jobban a szlovák kampányban

Több jogot biztosít az új EU-s jogszabály az online kereskedőknek

Több jogot biztosít az új EU-s jogszabály az online kereskedőknek