szerző:
MTI

A szerb kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt valamennyi delegáltja lemond a köztársasági választási bizottságban viselt tisztségéről, mivel országos botránnyá dagadt a testületben kiosztott hatalmas tiszteletdíjak ügye.

A posztjukról leköszönők között van Sonja Brkics, a bizottság elnöke, valamint Snezana Malovics igazságügyi miniszter.

Az ügyet, amely erősen felborzolta a kedélyeket a súlyos gazdasági gondokkal küszködő Szerbiában, elsőként a Press című belgrádi újság tárta a nyilvánosság elé a múlt héten. Múlt évben csaknem 183 millió dinár (550 millió forint) ment el a választási bizottság tagjainak és helyetteseiknek, valamint az őket segítő adminisztratív személyzetnek a tiszteletdíjára.

A legjobban Dejan Djurdjevicset, a testület elnökének helyettesét dotálták - az eredetileg a radikálisok által delegált, de azóta már a szakadár Szerb Haladó Párthoz tartozó politikus több mint 2,7 millió dinárt (8,1 millió forintot) kapott. Mivel a választási bizottság tagjait a pártok delegálják, a többségük hivatásos politikus, egyben valamilyen politikai tisztséget is visel, s azért fizetést kap, ami szintén nem kevés. Rajtuk kívül még jogászok ülnek a testületben, akiknek szintén van fizetett állásuk.
 
Közéjük tartozik a demokraták által delegált, bár párton kívüli Sonja Brkics is, aki amellett, hogy a testület elnöki tisztét betölti, a szerb legfelsőbb bíróság bírája is, s e két minőségében tavaly összesen 3,64 millió dinár jövedelemre tett szert. Az ő, illetve a 3,15 millió dinárt kereső Snezana Malovics igazságügyi miniszter esetében a törvénysértés is felmerül, mivel a szabályok kimondják, hogy bíró, illetve állami tisztségviselő nem végezhet semmilyen más munkát.
 
Az egyre dagadó botrányban kipattant adatok szerint az sem rossz, ha valaki - megfelelő kapcsolatokkal rendelkezvén - kisegítő munkatárs a szerb központi választási bizottságban. Marija Drobnjak, a Demokrata Párt parlamenti csoportjának titkárnője a testületben végzett munkájáért, csaknem 1,8 millió dinárt (5,4 millió forintot) kapott tavaly. Szerbiában a bérből és fizetésből élők havi átlagkeresete valamivel több, mint 33 ezer dinár.

A hatalmas juttatások kialakulása - nem volt olyan bizottsági tag, aki 2,04 millió dinárnál kevesebbet kapott volna a múlt évben - szintén érdekes. A hatályos jogszabályok szerint egy választási bizottsági tagnak ugyan havi 60 ezer dinár csak a tiszteletdíja, ám ehhez sikerült még hozzácsapni átlagosan 140 ezer dinár pótlékot.
 
Ez utóbbit a testület által megtartott ülések száma alapján adják, s a nyilvántartások szerint előfordult, hogy a bizottság egy nap tízszer is "összeült". Ez a szerb sajtóban megjelent vélemények szerint még akkor is sok, ha tavaly elnök-, parlamenti és önkormányzati választásokat is tartottak Szerbiában.


MTI Karrier

Nyugdíj vagy fizetés?

Ellentétes Románia alaptörvényével az a sürgősségi kormányrendelet, amely megtiltja, hogy az állami intézményeknél dolgozó nyugdíjasok fizetést is kapjanak - döntötte el csütörtökön a román alkotmánybíróság.

MTI Karrier

Fizetések: sokba kerülhet a diszkrimináció

Bár már közel fél évszada, 1963-ban elfogadták az Egyesült Államokban a nemek azonos fizetéséről szóló törvényt, a férfiak még ma is lényegesebb jobban keresnek, mint a nők. A kongresszusban új javaslatokat nyújtottak be a helyzet javítására.

MTI Világ

Ajándék lapelőfizetés a nagykorú francia állampolgároknak

A következő három évben a már meglévő állami segítségen túl évente további 200 millió eurós támogatáshoz jut a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő írott sajtó Franciaországban - jelentette be pénteken Nicolas Sarkozy államfő.

Androidos? Vagy iPhone-ja van? Akkor már ön is letöltheti a Microsoft nagy Office appját

Androidos? Vagy iPhone-ja van? Akkor már ön is letöltheti a Microsoft nagy Office appját

A KDNP felmondaná az Emberi Jogok Európai Egyezményét

A KDNP felmondaná az Emberi Jogok Európai Egyezményét

Gázolaj és villany: 340 lóerős dízelhibridként itt a BMW M340d

Gázolaj és villany: 340 lóerős dízelhibridként itt a BMW M340d

Merész számot mondott be az uniós költségvetésről szóló vitában Orbán

Merész számot mondott be az uniós költségvetésről szóló vitában Orbán

Jön az Android 11, izgalmas új funkciók érkeznek a telefonjára

Jön az Android 11, izgalmas új funkciók érkeznek a telefonjára

Az MSZP elnöke örömlányokhoz hasonlította a DK-ba átlépő polgármestereket

Az MSZP elnöke örömlányokhoz hasonlította a DK-ba átlépő polgármestereket