szerző:
MTI

A recesszió az idén várhatóan megfordítja a keleti EU-munkavállalók eddig Nyugat-Európa felé tartó áramlási irányát, ami könnyebbséget hozhat a nyugati EU-országok munkapiacain, feszültségeket teremthet ugyanakkor a szintén visszaeséstől szenvedő kelet-európai gazdaságokban - áll a Moody's Investors Service pénteken Londonban kiadott elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő gazdaságelemző és előrejelző szolgálata - Moody's Economy.com - által összeállított helyzetértékelés szerint Írországban például a nem helyi állampolgárságú munkaerő felét a kelet-európai EU-munkavállalók adják.

A változás azonban már érik: a keletiek szempontjából kulcsfontosságú építőiparban tömegével szűnnek meg a munkahelyek, és a szolgáltatási szektorban is csökken a munkaerő-kereslet. Ebben a helyzetben a külföldiek most már kezdenek hazatérni: tavaly a nettó munkaerő-beáramlás Írországban már csak 83 ezer volt az egy évvel korábbi 110 ezer után. Az idén várhatóan tovább csökken a bevándorlás, és növekszik az elvándorlás, áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.
 
Hasonló folyamat zajlik Nagy-Britanniában is. Az itt újonnan bejegyzett kelet-európai munkavállalók száma 2006-ban tetőzött, 228 ezer keleti érkezővel. A 2004-es EU-bővítés óta a brit munkapiacon bejegyzett egymillió keleti munkavállaló fele azonban már hazament, áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's adatai szerint Írországban az idén januárban 35 ezerrel csaknem 328 ezerre emelkedett a munkanélküli ellátmányért folyamodók száma; 20 százalékuk külföldi volt, a külföldi kérvényezők több mint fele pedig kelet-európai.

A külföldiek azonban viszonylag alacsony fizetséggel járó munkaköröket töltenek be és kevés a megtakarításuk, így az állásvesztés azzal járhat, hogy nem tudnak a drága nyugati országokban maradni. 

Mindemellett a nyugati és a keleti EU-államok közötti bérkülönbség is csökken, ami szintén arra ösztönzi a kelet-európai munkavállalókat, hogy otthon próbáljanak szerencsét. Ez azonban a szintén recesszióval küszködő kelet-európai munkapiacokra fejthet ki fokozott nyomást, jósolják a Moody's londoni szakértői.

A cég kiemeli, hogy Lengyelországban - ahonnan a Nagy-Britanniában és Írországban munkát vállaló kelet-európai EU-polgárok nagy többsége érkezett - máris növekszik a munkanélküliség: januárban a helyi hivatalos becslések szerint meghaladta a 10 százalékot a lengyel állástalanok aránya.

A kelet-európaiak hazafelé induló áradata ugyanakkor könnyíti a helyzetet a nyugat-európai munkapiacokon a jelenlegi gazdasági visszaesés közepette, és enyhíti a kormányzati pénzügyekre nehezedő nyomást, amelyet a munkanélküli segélyek folyósítása okoz, áll az elemzésben.

Írországban az államháztartási hiány az idén így is megközelíti a GDP-érték 10 százalékát, vagyis messze a 3 százalékos euróövezeti tűréshatár felett lesz, jósolja a Moody's Economy.com.
 
A nyugat-európai EU-gazdaságok közül épp Nagy-Britanniát és Írországot sújtja várhatóan a legmélyebb recesszió. Egyes prognózisok 4 százalékhoz közeli idei GDP-mínuszt sem zárnak ki Nagy-Britanniában, a Standard & Poor's - egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő - pedig minap kiadott londoni elemzésében azt írta, hogy az általa vizsgált húsz fejlett gazdaság közül Írország kilátásai a legkomorabbak. A cég az ír gazdaságra az idén, alapesetben 5,0 százalékos, a rosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén 6,0 százalékos GDP-zuhanást jósol.MTI Karrier

Évtizedes csúcson a brit munkanélküliség

Évtizedes csúcsra emelkedett 2008 végére a munkanélküliség Nagy-Britanniában, azzal együtt is, hogy a legfrissebb hivatalos kimutatás szerint a vártnál valamivel kevesebben voltak állás nélkül a vizsgált időszakban.

MTI Karrier

Kevesebb a meghirdetett állás: kiket keresnek?

A magyarországi álláspiacon több mint egyharmadával kevesebb állást hirdettek meg 2009 januárjában, mint a válság begyűrűzését közvetlenül megelőző szeptember hónapban - derül ki a Workania állásportált üzemeltető cég legfrissebb kutatásából.

Nem tudja használni a jobb karját Laár András

Nem tudja használni a jobb karját Laár András

Samsung tévéje van? Akkor ezt most végezze el rajta, a gyártó kéri

Samsung tévéje van? Akkor ezt most végezze el rajta, a gyártó kéri

Mit rontottunk el, hogy egy kis csoportnál van az ország vagyonának fele?

Mit rontottunk el, hogy egy kis csoportnál van az ország vagyonának fele?

Rendőrök vigyáznak a tiszavirágzásra

Rendőrök vigyáznak a tiszavirágzásra

Boris Johnson: Senki nem akar no-deal Brexitet, de erre is fel kell készülni

Boris Johnson: Senki nem akar no-deal Brexitet, de erre is fel kell készülni

Kénsavat és rákkeltő anyagot tároltak egy ferencvárosi társasház pincéjében

Kénsavat és rákkeltő anyagot tároltak egy ferencvárosi társasház pincéjében