szerző:
MTI

Újabb ferihegyi sztrájkkal fenyegetnek a repülőtéri szakszervezetek.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) keddi közleményében úgy fogalmaz: nő a feszültség a reptéren, miután a Hochtief-Budapest Airport egyoldalúan véget vetett az egyeztetéseknek, és bevezette megszorító csomagját.
   
Az érdekképviseletek szerint a BA beszüntette a szakszervezetekkel a kollektív szerződésről folytatott konzultációt. A BA által bejelentett intézkedések nyomán több száz dolgozó bére fog jelentősen csökkenni - fogalmaznak, hozzátéve, hogy a 3+2 százalékos bérfejlesztés nem ellentételezi az elvett műszakpótlékokat, és második felét - a plusz 2 százalékot - olyan feltételekhez kötötte a munkaadó, amelyet a "legszebb békeidőkben" sem sikerült teljesíteni.
   
A BA hétfőn jelentette be béremelési szándékát. E szerint 3 százalékkal emeli a béreket a munkáltató március 1-ig visszamenőlegesen, de csak addig, amíg semmilyen, "a repülőtér működését, illetve üzleti eredményét súlyosan érintő rendkívüli külső, vagy belső esemény nem történik 2009-ben. Ellenkező esetben a BA fenntartja magának a jogot, hogy felülvizsgálja a bérfejlesztést. Decemberben pedig újabb, 2 százalékos béremelésnek megfelelő bónuszt fizet a BA, amennyiben a ferihegyi repülőtér 2009-es utasforgalma meghaladja a 8,7 milliót, ez 3 százalékkal, 250 ezerrel több a tavalyi forgalomnál. 
   
A LESZ és az RDSZSZ a BA ajánlatát nyílt zsarolásnak tartja. A Budapest Airport jelezte: áprilistól fokozatosan vezetik be  az új munkarendeket és a minőségi pótlék-rendszert, a legnagyobb változás az utasbiztonság (UB) területen lesz. Itt új, vegyes, műszakrendszert vezetnek be és a BA számításai szerint a minőségi pótlékkal átlagban 2 százalékkal emelkednek a bérek. 
   
A jelenlegi rendszert meg kellett változtatni, mert az nem illeszkedik a repülőtér forgalmi igényeihez - fogalmaz a BA. A csúcsidőszakokban a munkáltató nem tud elég embert munkába állítani, a holtidőkben pedig nagyon sok az üresjárat, ezért pazarlóan működik a reptér. A BA szerint az UB új vegyes munkarendje minden érintett fél érdekeit tükrözi. 
   
Hozzáteszik: az üzemeltetés, a fegyveres biztonsági őrség, az informatika, az információs szolgálat és az egészségügy területén nem változik az eddigi munkarend. 
   
A munkáltató hangsúlyozza, hogy a régi kollektív szerződéshez képest 5 százalékkal csökkenti a műszakpótlékot, de még a csökkentett pótlék is 5 százalékkal haladja meg a Munka törvénykönyve által előírtat.
   
A minőségi pótlék célja kettős: ellensúlyozza a műszakpótlék csökkentését, és honorálja a minőségi munkát - áll a közleményben, amellett, hogy a minőségi pótlék bevezetésével az UB területén átlagban 2 százalékkal nőnek a bérek. 
   
Hangsúlyozzák azt is: mindezt csak abban az esetben vezetik be, ha nem születik jogi vagy egyéb természetű kifogás az új rend ellen. "Ha nem tudjuk bevezetni az új munkarendet, nem marad más, mint átállni a sokkal kedvezőtlenebb munkarendeket és műszakpótlékokat nyújtó Munka Törvénykönyve előírásaira" - fogalmaz a BA. 

 

 


MTI Itthon

Ferihegyen is lassítja a forgalmat a francia sztrájk

A franciaországi általános sztrájk ellenére a budapesti légi járatok csütörtökön reggel és kora délelőtt rendben elindultak és meg is érkeztek Párizsba, de a nap folyamán lehet fennakadás a két ország közti légi közlekedésben.

MTI Gazdaság

BA: bővül a ferihegyi reptér kínálata, de nehéz időszak jön

Bővül a járatok és a célállomások száma is a Budapest Airport nyári menetrendjében, és várhatóan három új légitársaság is megjelenik a reptéren, ennek ellenére a BA nehéz nyári időszakra készül, a januári utasforgalom 9,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

„Az Európa Kiadó mindig a helyén volt és most is ott van” – interjú a 60 éves Menyhárt Jenővel

„Az Európa Kiadó mindig a helyén volt és most is ott van” – interjú a 60 éves Menyhárt Jenővel

Az M0-son autó lángolt, az M1-esen kamion balesetezett - videó

Az M0-son autó lángolt, az M1-esen kamion balesetezett - videó

Fekete kordonok mögött épül a Ligetben az ország legkorszerűbbnek ígért játszótere

Fekete kordonok mögött épül a Ligetben az ország legkorszerűbbnek ígért játszótere

A rákbetegek 25 százalékánál tartós eredményt hoz az immunterápia

A rákbetegek 25 százalékánál tartós eredményt hoz az immunterápia

Ennek a matracnak sokan örülnének: ha kell, akkor fűt, ha kell, akkor hűt

Ennek a matracnak sokan örülnének: ha kell, akkor fűt, ha kell, akkor hűt

A győri Audi gyáron lesz Európa legnagyobb tetőnaperőműve

A győri Audi gyáron lesz Európa legnagyobb tetőnaperőműve