szerző:
MTI

Vendégprofesszori katedrát létesít a Harvard Egyetem a leszbikus, meleg, biszexuális és transzszexuális (LGBT) tanulmányok számára az intézmény meleg és leszbikus csoportjának 1,5 millió dolláros adományából.

A csoport képviseletében Tom Parry szerdán kiemelte, hogy ismeretei szerint ez lesz az első olyan amerikai egyetemi tanári katedra, amely kifejezetten a szexualitásra, illetve a szexuális kisebbségekre specializálódik. A Louisville-i Egyetemen ugyanakkor már elindult egy hasonló kezdeményezés: az Audre Lorde leszbikus költőről és aktivistáról elnevezett tanszéket a faji, nemi, szexualitásról és társadalmi osztályokról szóló tanulmányoknak szentelték. Drew Gilpin Faust, a Harvard elnöke az egyetemi LGBT-tanulmányok szempontjából mérföldkőnek nevezte a katedra felállítását.
  
A meleg és leszbikus tanulmányok az egyetemi oktatás viszonylag fiatal területének számítanak. Az úttörő programok az 1980-as években kezdődtek el, de csak 1991-ben nyílt meg az első egyetemi hátterű kutatóközpont a New York Egyetem továbbképző központjában.
  
A Harvard 1950-ben elhunyt népszerű meleg tanáráról, F. O. Matthiessenről elnevezett új tanszék egy-egy szemeszterre lát vendégül meghívott előadókat. A katedra vagy 2010 őszén vagy 2011 tavaszán nyílik meg. A vendégtanárt a művészeti és tudományos fakultás dékánja által kijelölt bizottság választja ki.MTI Karrier

Humorleckék a kormányhivatalnokoknak

Mostanában nincs túl sok okuk a nevetésre a japán kormányhivatalnokoknak, mivel az ellenzék azzal vádolja őket, hogy rosszul sáfárkodnak az adófizetők pénzével. A közlekedései tárca azonban egyedi ötlettel állt elő: a stand-up comedy, a dumaszínház fortélyaira oktatja alkalmazottait.

MTI Shake

Tréfa volt a hegypucoló-tanfolyam

A svájci Engelberg négy hétvégén tart oktatást az érdeklődőknek a hegyek helyes takarításáról, a szakszerű sziklafényesítésről, az ormok portörléséről, a hágófelmosásról, a szurdoköblítésről, a mohaszőnyeg-kiporolásról és persze a zergék kiporszívózásáról. A kurzus elvégzői hegypucoló jelvényt kapnak - szólt a „felhívás” Svájcban. Szemétszedésről azonban szó sem volt, csak viccről és hatásos reklámról.

MTI Karrier

Kevés a magasan képzett bevándorló Ausztriában

Az OECD-tagállamok között Ausztriában a legkevesebb a külföldön született diplomások aránya - állapította meg egy osztrák tanulmány. Az országban élő felsőfokú végzettségűeknek 11,3 százaléka bevándorló.

MTI Plázs

Prémium helyett szilikonmelleket kapott

A hagyományos blúz helyett Petra Kalivodova ápolónő fehér pólót visel, amely előnyösen kirajzolja szilikonbetétes feszülő keblét és lapos hasát: a prágai plasztikai sebészeten, ahol dolgozik, mindezt "természetbeni juttatásként" biztosítják számára.

Visszamegy az időben az Apple, hamarosan érkezhet az iPhone 9

Visszamegy az időben az Apple, hamarosan érkezhet az iPhone 9

Zuhanyozóbusszal segítik Hamburgban a hajléktalanokat

Zuhanyozóbusszal segítik Hamburgban a hajléktalanokat

Nincs is napirenden, úgyhogy marad a chipsadó

Nincs is napirenden, úgyhogy marad a chipsadó

Közösség elleni uszításért jelentették fel Kövér Lászlót

Közösség elleni uszításért jelentették fel Kövér Lászlót

Puttonyában minden jó: teszten a Peugeot 508 kombi

Puttonyában minden jó: teszten a Peugeot 508 kombi

A spanyol Big Brother versenyzője állítja, megerőszakolták a műsorban

A spanyol Big Brother versenyzője állítja, megerőszakolták a műsorban