szerző:
hvg.hu

Felkészült, naprakész álláskereső vagy, minden lehetséges kérdésre begyakoroltad a választ, vagy inkább megérzéseidre hagyatkozol, és lazán lépsz az interjúztató elé? Álláskeresők nyomában.

A felkészült

Csak akkor érzed magad biztonságban, ha - reményeid szerint - tökéletesen felkészültél az állásinterjúra? Vigyázat! Akadhatnak olyan helyzetek, amelyekben még a legfelkészültebb jelöltek is zavarba jöhetnek (egy-egy szituáció, amelybe az interjúztató mesterségesen belekényszerít, például vitát generál vagy stílust vált és eljátssza, hogy ellened fordul). Tény, hogy az általános kérdésekre fel lehet készülni, és a tudat, hogy elvileg nem tudják zavarba hozni, magabiztosságot ad a legtöbb jelöltnek. Melyek gyengeségei és erősségei? Miért jött el előző munkahelyéről? Mit nyer a cég azzal, ha alkalmazza? Mit vár új állásától? Milyen eredményeket ért el előző munkahelyén? Mit gondol előző munkájáról, munkaadójáról? Csapatjátékos vagy inkább egyedül dolgozik? Ezek a standard kérdések a legtöbb állásinterjún elhangzanak, a felvételi beszélgetés gerincét képezik, ám arra számíts, hogy leendő munkáltatód másra is kíváncsi lesz: stílusodra, a munkához való hozzáállásodra, alkalmazkodókészségedre, rátermettségedre, ezért spontán, személyes kérdéseket is fel fog tenni, ezekre pedig nincs előre begyakorolt válasz. A váratlan, személyes jellegű kérdések előnye, hogy kiderül a jelölt valódi személyisége, hogyan reagál egyes helyzetekben: a felvételiztető nem az előre bemagolt válaszokat hallja.

Az ideges

© sxc.hu
Hiába a gyakorlás, a sok jó tanács, akad olyan, aki az állásinterjú idejére sem tud erőt venni magán, félelme, a megméretéstől való rettegése kiül az arcára, látszik testbeszédén. A reszkető kéz, rángatózó arc, görnyedt testtartás, látványos izzadás, remegő hang mind az izgalom jele, ami stresszhelyzetben fokozottan jelentkezhet. Ha tudod, hogy hajlamos vagy rá, hogy élesben - idegességedben - mindent elronts, és még azokra a kérdésekre is rosszul felelsz, amelyekre előzőleg tudtad a választ, egyetlen fegyvered az őszinteség. Megteheted, hogy már a felvételi beszélgetés elején közlöd az interjúztatóval: ideges vagy, ilyenkor pedig drukk hatására előfordulhat, hogy bakizol.

Akadnak olyan munkakörök, amelyeknél ez nem vet jó fényt a jelöltre, mégis legjobb, ha már az elején tisztázod, nem felkészületlenségből vagy tudatlanságból nem tudsz jól reagálni egy-egy helyzetben, a stressz tesz idegessé. Az interjúztatók egy része ilyenkor igyekszik mindent megtenni, hogy oldja a jelentkező feszültségét, és kellemes, baráti légkört teremtsen: általános, a jelölt hogylétére vonatkozó kérdéseket tesz fel, érdeklődési köréről, szabadidős tevékenységeiről faggatja, aztán idővel, ahogy a delikvens megnyugodott, áttér a szakmai kérdésekre.

Az öntudatos

 
Mindig, mindenre tudod a választ, és ezt büszkén hangoztatod is? A túl magabiztos jelölt ellenérzést kelthet a felvételiztetőben, és előfordulhat, hogy az interjúztató próbára teszi, valóban olyan magabiztos-e, mint ahogy mutatja. Egy ügyesen megválasztott téma - amiben a jelölt kevéssé jártas -, vagy cseles kérdés elég ahhoz, hogy meggyőzze a leendő munkáltatót, a jelölt magabiztossága csak álca, nem párosul tudással, szakmai ismeretekkel, találékonysággal. Az öntudatos felvételiző, aki tisztában van piaci értékével és tudásával, ugyanakkor kellően visszafogott, nem nagyképű, szaktudásával nem kérkedik, minden interjúztató álma.

A laza

A laza álláskereső legfontosabb ismérve, hogy még akkor is saját magát adja, amikor a helyzet éppen az ellenkezőjét követelné meg. Ha szakmai tudásodról, ismereteidről kell számot adnod, stílusodat is „regulázd meg”, a hanyag, nyugodt és ezzel együtt olykor flegma viselkedés nem vet jó fényt a jelentkezőre. Arról már nem is beszélve, hogy a lazaság sokszor csak póz, az erőltetett hanyagság, amely látszólagos nemtörődömséggel párosulhat, szinte biztos, hogy a jelölt kárára válik, az interjúztató ugyanis nem fog azon gondolkodni, hogy az illető valójában milyen lehet, ha viselkedése számára taszító. Könnyen veszed az életet, és a legtöbb helyzetet lazán kezeled? Az állásinterjú idejére vedd elő komolyabb énedet, ez viselkedésedben és öltözködésedben is nyilvánuljon meg. (Arról, hogyan érdemes felöltözni az állásinterjúra, és milyen melléfogásokat jó elkerülni, már korábban írtunk.)

hvg.hu Karrier

Súlyos kérdések az állásinterjú előtt

Idegesség, pech vagy a körülmények furcsa összjátéka folytán adódhatnak olyan kérdések, amelyek az utolsó pillanatban, éppen az állásinterjú előtt merülnek fel benned. Melyek ezek? Tippek és tanácsok.

hvg.hu Karrier

Amikor az interjúztató támad: hogyan verd vissza?

Természetes, ha az álláskeresők idegesek a felvételi beszélgetés előtt, ha esetleg bakiznak, nehezen nyílnak meg és elsőre nem a legjobb formájukat hozzák. Arra azonban sokan nem készülnek fel, hogy az interjúztató kínos kérdéseket tehet fel, vagy kellemetlen helyzetbe hozhatja őket. Tippek a leszereléshez.

hvg.hu Karrier

Gyilkos testbeszéd az állásinterjún

Milyen a jó kézfogás? Meddig kell az interjúztató szemébe nézni? Mire utal a leszegett fej a felvételi beszélgetésen? Gyakori kérdések, praktikus válaszok.

hvg.hu Karrier

Miről ne beszélj az állásinterjún?

Lovakat tartasz? Szereted a gyerekeket és minél népesebb családot tervezel? Akadnak, akik a kelleténél többet beszélnek az állásinterjún – idegességükben, vagy mert zavarban vannak –, aztán a fogukat szívják, mert túl sokat árultak el magukról. Mennyi az annyi? Mi az, amiről jobb, ha hallgatsz, ha megpályázol egy állást? Tippek.

hvg.hu Karrier

Miről árulkodik a főnök testbeszéde?

Sokan csak arra figyelnek, mit mond felettesük, azt azonban figyelmen kívül hagyják, milyen gesztusokkal kíséri mondandóját. Dobol az ujjával? Leszegi a fejét? Kerüli a szemkontaktust? Tanácsok a főnök megfigyeléséhez.

hvg.hu Karrier

Tippek elkeseredett álláskeresőknek

Könnyű a sikeres álláskeresésről beszélni: jó érzés, ha állásajánlatot kapunk, mert magabiztossá tesz bennünket, azt jelenti, hogy továbbléptünk, elértünk valamit az életben. Mindannyian erre törekszünk, időközönként azonban meg kell küzdenünk a kudarccal, elutasítással. Túlélőtippek csüggedt álláskeresőknek.

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

"Változás kell, nem Bayer Zsolt-rendelet" – mi lesz most a Vár mutyiszagú bérlakásaival?

"Változás kell, nem Bayer Zsolt-rendelet" – mi lesz most a Vár mutyiszagú bérlakásaival?

Az emberek köszönték a krumplit, és leszavaztak az ellenzékre

Az emberek köszönték a krumplit, és leszavaztak az ellenzékre

A Bauhaus reneszánsza a kelet-németországi Dessauban

A Bauhaus reneszánsza a kelet-németországi Dessauban

Itt is az első kihívás Karácsonynak: senki se akarja diszkontáron felújítani a Lánchidat

Itt is az első kihívás Karácsonynak: senki se akarja diszkontáron felújítani a Lánchidat

Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben

Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben